När Piteå fyllde 400 år 2021 smyckades 15 av kommunens elskåp med konst. Reaktionerna blev mycket positiva så därför satsar kommunen på att fortsätta med det konstnärliga arbetet i samarbete med PiteEnergi.
I sommar ska ytterligare 17 elskåp illustreras. Ungdomar födda mellan 1996 och 2006 har kunnat skicka in sina verk utifrån temat ”Tänk innanför boxen”. Till årets utställning har det kommit in 32 bidrag, varav 17 har valts ut av en jury.
– Det är viktigt att ge plats för unga personer i det offentliga rummet. Det är svårt för dem att själva ta sig fram och visa upp sin konst. De här elskåpen ligger ju på supercentrala platser och passar utmärkt för konstnärlig utsmyckning eftersom det är så många som passerar dem varje dag, säger Anja Lundström, ungdomskonsulent på Piteå kommun och initiativtagare till projektet.
Konstnärerna berättar
Unikt för Piteå är att de utsmyckade elskåpen har en QR-kod där man kan höra konstnären berätta om projektet. Det behövs inget direkt underhåll av skåpen eftersom konstverken är tryckta på slitstark vinyl som sitter fästa på elskåpen. Det ger också att en stor frihet i att använda den teknik som man gillar, till exempel olja, akvarell, collage.
Det är viktigt att ge plats för unga personer i det offentliga rummet.
Kulturkontoret har samarbetat med estet- och medielinjerna på Strömbackagymnasiet i Piteå. Att designa en bild för ett elskåp i kommunen har varit en skoluppgift för några av eleverna under läsåret.
– Jag tycker att det känns så bra att försköna de trista elskåpen. Jag ser det som en vardagslyx, man kan göra en aktiv eller passiv konstvandring. Är du mer intresserad kan du lyssna på konstnärerna via mobilen, annars kan du bara njuta när du går runt i stan, säger Anja Lundström.
Naturlig satsning
PiteEnergi har fått många positiva kommentarer på elskåpen, berättar Anders Ådemo som är marknadschef på PiteEnergi. Att göra en förnyad satsning på flera skåp kändes naturligt.
– Konsten på elskåpen är ett mycket bra initiativ. Vi är ett lokalt energibolag och vi vill jobba för våra kommuninvånare. Vi vill visa att vi är engagerade i samhället. Att hjälpa unga konstintresserade att få större plats i Piteå känns helt rätt, säger Anders Ådemo.
Ett tecken på att konstverken är uppskattade av kommuninvånarna är att konstverken inte har blivit utsatta för klotter eller annan skadegörelse.
– Konstverken från förra året har hållit väldigt bra, de är som om alla värnar om dem. Vi har bara haft ett fall av klotter och det gick ganska lätt att åtgärda, berättar Anders Ådemo.
Många olika tekniker
Mikaela Bäckström är 21 år och går på en konstutbildning på Framnäs folkhögskola.
– Jag bestämde mig för att skicka in ett bidrag i år eftersom jag tycker att elskåpen livar upp hela centrum och jag älskar att gå i stan och titta på dem.
På utbildningen lär sig Mikaela Bäckström att jobba i många olika tekniker. Just bilden till elskåpet har hon gjort digitalt via programmet Klippstudio Paint och en ritplatta.
– ”Tänk innanför boxen” är ju temat för tävlingen. Jag funderade på vad som händer där inne i elskåpet. Jag lät mig inspireras av Teknikens hus som vi ofta var på när jag var liten. Där fanns cyklar som kunde producera el och de cyklarna tog jag med i bilden, berättar Mikaela Bäckström och fortsätter:
– Jag tänker att elbranschen är ganska mansdominerad, därför vill jag visa på hur en mer feminin arbetsplats skulle kunna se ut. Jag har fått mycket positiva reaktioner för min bild via Facebook. Många ute i byarna vill att vi ska designa deras elskåp också, det tycker jag skulle vara kul.
Marie Kofod-Hansen