Fjärrvärmen har fått ett uppsving och är en attraktiv uppvärmningsform i den tid som råder. Med höga priser för alternativen, och dessutom osäkerheter i försörjningstryggheten, är fjärrvärmen en stabil uppvärmningsform som sätter priset för ett helt år i taget, vilket ger kunderna en god förutsägbarhet utan en massa svängningar.
– Utvecklingen är tydligast i södra Sverige där det faktiskt är rusning till fjärrvärmen, särskilt på de orter där gasuppvärmning förekommer, säger Lina Enskog Broman, ansvarig för fjärrvärme, kraftvärme och fjärrkyla på Energiföretagen.
– Det är också positivt för effektsituationen i södra Sverige att eluppvärmningen minskar, och ett ökat fjärrvärmeunderlag kan dessutom ge ökad elproduktion från kraftvärmen som så väl behövs, säger Lina Enskog Broman.
Utbyggnad i Helsingborg
Öresundskraft märker av den ökade efterfrågan på fjärrvärme i Helsingborg.
– Priset på gas var åtta gånger högre i februari i år jämfört med för ett år sedan och parallellt har priserna på el ökat rejält i södra Sverige. Det gör att både privatpersoner och företag ser sig om efter alternativ till uppvärmning när de har gas och el, säger Daniel Kipowski, försäljningschef på Öresundskraft.
– Vi vill ogärna att kunder konverterar från gas till eluppvärmning för att inte förvärra effektproblematiken ytterligare. Där vi kan erbjuda fjärrvärme vill vi i första hand att de väljer det, säger Daniel Kipowski.
För Öresundskraft innebär den ökade efterfrågan att de nu bygger ut fjärrvärmen till tre områden i södra Helsingborg som tidigare inte har haft fjärrvärme. Det är främst flerbostadshus, radhus och villor som konverterar från gas och el till fjärrvärme, men även några företagskunder. Dessa kunder ska anslutas till fjärrvärme senast till vintersäsongen 2023.
– Vi ser också ett ökat intresse hos industriföretag, men det är inte lika starkt som hos bostadssektorn. Men det finns en stark oro hos dessa företag för energipriserna, både el och gas, säger Daniel Kipowski och fortsätter:
– De höga energipriserna urholkar konkurrenskraften hos företagen i södra Sverige. Det handlar till sist om den långsiktiga överlevnaden hos dessa företag och hur länge de mäktar de höga el- och gaspriserna.
Stabilt och förutsägbart
Industriföretag visar därför ett ökat intresse för fjärrvärme till både uppvärmning och till deras processer. Daniel Kipowski menar att fjärrvärmen har en stor fördel i att vara stabil och förutsägbar vad gäller priset.
– Industrin behöver också ställa om till att bli fossilfria och där är fjärrvärme en viktig spelare för att företag med naturgas ska kunna byta till fossilfritt, säger Daniel Kipowski.
Fjärrvärmeproduktionen på Öresundskraft kommer från avfall, biobränsle och nära 40 procent spillvärme från Kemira Kemi. Att det nu tillkommer många nya kunder innebär inga problem produktionsmässigt, utan det finns kapacitet så det räcker. Även personalmässigt finns det kapacitet att ta hand om nya kunder.
Nya industrikunder i Varberg
I Varberg har man också en rad nya fjärrvärmekunder, men här är det främst industriföretag som väljer att byta från gas och el till fjärrvärme.
– Ökade priser på gas och el tillsammans med politiska och miljömedvetna val driver den här utvecklingen. Många vill konvertera till fjärrvärme nu och då främst industrikunder, säger Henrik Näsström, marknadschef på Varberg Energi.
– Dessa kunder har ofta ett stort energibehov och det är väldigt positivt om de väljer att byta till fjärrvärme, med tanke på att elen behövs till andra ändamål framöver. För att framtidssäkra att kommunen ska kunna växa är det viktigt att vi kan använda el till annat än uppvärmning, säger Henrik Näsström vidare.
Även gaskunder i Varberg vill byta till fjärrvärme och deras argument, förutom det höga priset, är att de inte vill vara gasberoende sett ur ett etiskt och politiskt perspektiv.
– Även om Varberg Energi enbart säljer biogas så används den i samma ledningar som naturgasen. Kan man undvika gasanvändning och därigenom minska naturgasproduktion på marginalen så vill kunderna bidra till detta.
– När kriget i Ukraina bröt ut var det ett par större gaskunder i Varberg som initierade en dialog om att konvertera till fjärrvärme, berättar Henrik Näsström.
Fjärrvärmenätet byggs ut
Efterfrågan på fjärrvärme är förhållandevis hög i Varberg för tillfället och för att möta behovet köper Varberg Energi in extern hjälp för projektering, projektledning och för utförande.
– Vi behöver verkligen kraftsamla oss för att kunna bygga ut fjärrvärmenätet till nya kunder så snabbt det går och på så sätt tillfredsställa kundernas önskemål. Vi är en relativt liten organisation, så därför behöver vi extern hjälp i det här fallet, säger Henrik Näsström.
Även produktionen behöver byggas ut. Den huvudsakligen fjärrvärmeproduktionen utgörs av spillvärme från massabruket Södra Cell Värö som står för drygt 80 procent av den fjärrvärme som levereras i Varberg. Varberg Energi har även en hetvattenpanna för spetsproduktion som planeras att byggas ut i närtid med ytterligare 15 MW för att möta en ökad efterfrågan.
Ann-Sofie Borglund