– Sverige ska skapa nya jobb genom att leda klimatomställningen och Hybrit är ett bra exempel på att med grön teknik och innovation göra just det, sa energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar när han invigde pilotanläggningen under onsdagen.
Hybrit startades 2016 av SSAB, LKAB och Vattenfall med syfte att producera fossilfritt stål. I processen ersätts koks med grön vätgas för att ta bort syret från järnmalmen, råvaran i stålet.
Viktig pusselbit
Vätgasen ska produceras genom elektrolys med framför allt vindkraft är tanken, men för att klara en jämn produktion – även när det inte blåser – behövs det ett vätgaslager. Tekniken för lagring av gas i ett inklätt bergrum under mark (LRC) är väl beprövad och har använts i södra Sverige under cirka 20 år, för lagring av naturgas.
Pilotanläggningen, som började byggas i maj 2021, är 100 kubikmeter och ligger 30 meter under markytan i Svartöberget utanför Luleå. I ett senare skede är målet att bygga ett fullskaligt lager på 100 000–120 000 kubikmeter, vilket motsvarar cirka 100 GWh el omvandlad till vätgas. Detta räcker för att försörja en fullstor fabrik för järnsvamp i tre till fyra dagar.
– Vätgaslagret är en viktig pusselbit i säkerställandet av en stabil stålproduktion och en milstolpe i utvecklingen av Hybrit, säger Martin Pei,CTO på SSAB.
Testkörning till 2024
SSAB, LKAB och Vattenfall investerar sammanlagt 259 miljoner kronor i vätgaslagret, delat i tre lika delar, och Energimyndigheten bidrar med 72 miljoner kronor.
– Pilotanläggningen är viktig för att på riktigt testa och förstå hur storskalig vätgaslagring fungerar. Lagring av vätgas kommer att vara en viktig del för en fossilfri värdekedja för järn- och stålindustrin men också i ett framtida robust elsystem, säger Klara Helstad, chef på enheten hållbar industri vid Energimyndigheten.
Bergrumslagret är det första i världen i sitt slag och ska nu testköras fram till 2024. Nästa steg för Hybrit är att bygga en första demonstrationsanläggning i Gällivare till 2026. Genom den nya tekniken kan SSAB minska Sveriges utsläpp av koldioxid med 10 procent.