Bredvid Sandviksverket i Växjö sticker ett tio meter högt torn upp bredvid den vanliga skorstenen som sträcker sig hundra meter upp. Det mindre tornet, tillsammans med en processcontainer, utgör den nya pilotanläggningen för bio-CCC som Växjö Energi nu satt igång efter ett par års förberedelser – tillsammans med Öresundskraft, Sysav, Granitor och Lunds tekniska högskola.
Än så länge är det en liten anläggning. Den kan hantera cirka 250 kubikmeter rökgas i timmen, men förhoppningen är att skala upp piloten till 1 000 kubikmeter i timmen (vilket motsvarar drygt en halv procent av maxflödet av de totala rökgaserna).
Slår pilotprojektet väl ut är tanken att ha en fullskalig anläggning på plats 2027 som ska kunna fånga 200 000 ton koldioxid per år.
– Vi har precis gjort de första testerna nu. Det är en uppstartssträcka där vi testar systemet. Först i höst kör vi igång för fullt, säger Sofie Rothén, projektledare på Växjö Energi.
- Pilotprojektet håller på till 2024 men vi hoppas att kunna ta beslut för en fortsatt satsning innan dess.
Mindre energikrävande teknik
Växjö Energi är ett av de första företagen efter Stockholm Exergi att ha en färdig pilotanläggning för bio-CCS på plats – men tekniken skiljer sig åt. I denna anläggning krävs det mindre högvärdig energi för att särskilja koldioxiden.
Tekniken baseras på ny forskning från Lunds tekniska högskola, som också ingår i detta projekt. Forskarna ska följa upp resultaten löpande och vara på plats för att göra analyser.
– Vi använder ett annat lösningsmedel än vatten för aminen som ska absorbera koldioxiden. Det gör att vi kan använda temperaturer på 90 grader istället för 120 grader i regenereringen. Då blir det energimässigt mer effektivt när bio-CCS-processen integreras med energisystemet, säger Ola Wallberg, professor på Lunds tekniska högskola.
Forskats fram i tio år
Tekniken har forskats fram i Lund under 10–12 år och har testats i labbskala. Men nu är det första gången som man testar den i en pilotanläggning.
– Det ser väldigt lovande ut. Vi har bara kört i tre dagar men vi har fått ut koldioxiden snabbare än vi trodde att vi skulle få, säger Ola Wallberg.
Budgeten för pilotanläggningen, som byggs av Granitor Systems, ligger på 14 miljoner kronor, varav Energimyndigheten står för 6 miljoner kronor.
– Vi har stora förhoppningar på tekniken och hoppas att den kan gå att sprida vidare sedan, säger Sofie Rothén.
Nu ska pilotstudien löpa på under tre år. Även Öresundskraft och Sysav ska testa samma teknik under kommande år, i avfallskraftvärmeverk.
Johan Wickström