– Valet står inte mellan förnybart och kärnkraft. Sverige behöver all kraft vi kan få, sa klimat- och miljöminister Annika Strandhäll då hon tilllsammans med energiminister Khashayar Farmanbar presenterade regeringens nya ”kraftpaket” under torsdagen.
Här finns åtgärder och förslag för samtliga kraftslag i syfte att öka produktionen av fossilfri el i hela landet. Bland nyheterna märktes en öppning i kärnkraftsfrågan.
– Vi ska säkra förlängningen av befintliga kärnkraftverk och anpassa regelverken för de behov som Sverige har. Kärnkraften kommer att vara central en lång tid framöver. Därför är det viktigt att utvecklingen av kärnkraft fortsätter, säger Khashayar Farmanbar.
Som en följd av detta har regeringen gett Strålskyddsmyndigheten i uppdrag att se hur regelverken kan utvecklas för att befintlig och framtida kärnkraft ska kunna utnyttjad, till exempel nya småskaliga kärnkraftverk (SMR).
Utredning om solceller på tak
Även solkraften lyfts fram i paketet. Bland annat vill regeringen utreda förutsättningarna för att ställa krav på att installera solceller på offentliga och kommersiella byggnader.
Man föreslår också att en strategi för fjärr- och kraftvärmen.
– Mina europeiska kolleger är avundsjuka på vår fjärrvärme. Den avlastar elsystemet och ger lokal effekt och stora systemnyttor. De nyttorna ska vi värna – därför har vi gett Energimyndigheten i uppdrag att ta fram en långsiktigt hållbar strategi för fjärr- och kraftvärmen, säger Khashayar Farmanbar.
När det gäller vindkraften lyfte Annika Strandhäll fram de tidigare lagda havsplanerna som kan möjliggöra 120 TWh.
– Men nu är det viktigt att korta ledtiderna för havsvindkraften. Målet är att halvera tiderna för att få tillstånd. Det handlar om att se över lagar och effektivisera regeringens egen handläggning av dessa frågor, säger Annika Strandhäll.
– Vi vill också uppmuntra fler bygder att upplåta mark för energiproduktion. Men vi vill också att de ska få något för det – det är det enda rimliga. Därför ska vi ta fram ett system för att kompensera dem som påverkas av vindkraftsutbyggnaden.
Bjuder in till samtal
Annika Strandhäll tog även upp vattenkraften – ”ryggraden i svensk elproduktion” – som ska säkras för att klara de ökade kraven på balans i elsystemet.
– Vi ska värna miljökraven utan att tappa tillgänglig effekt på vägen, säger Annika Strandhäll.
Här har regeringen gett i uppdrag åt Energimyndigheten och Svk att följa upp arbetet med miljöprövningar samt även att utreda vattenkraftens betydelse i ett beredskapsperspektiv.
Slutligen bjöd regeringen in oppositionen till samtal över blockgränserna.
– Den politiserade debatten är skadlig för Sverige. Därför bjuder vi inte till breda politiska samtal efter valet där vi inte utesluter några frågor. Energidebatten ska vara pragmatisk, säger Annika Strandhäll.
På många håll i energibranschen ser man positivt på regeringens paket, bland annat på Energiföretagen:
– Vi välkomnar regeringens ambition att undanröja hinder så att det går att bygga ut Sveriges energisystem i den takt klimatomställningen kräver. Likvärdiga spelregler för alla fossilfria kraftslag är en viktig förutsättning för att klara målet om fossilfrihet på bara 20 år, säger Åsa Pettersson, vd på Energiföretagen i ett pressmeddelande.
– Vi ser också positivt på möjligheten till nya blocköverskridande samtal så att vi kan få den stabilitet i energipolitiken som vi behöver.
Kritik från oppositionen
Moderaternas energipolitiska talesperson Carl-Oskar Bohlin gör dock tummen ner till regeringens förslag:
”I praktiken en presskonferens för att låtsas hantera egna sparkar och slag man utdelat mot kärnkraften, vattenkraften och kraftvärmen. De konkreta åtgärderna lyste dock i allt väsentligt med sin frånvaro”, skriver Carl-Oskar Bohlin på Twitter.
Även Liberalernas energipolitiska talesperson Arman Teimouri var kritisk:
”Farmanbars och Strandhälls presskonferens om energipolitiken kan sammanfattas med alldeles för lite och alldeles för sent”, skriver han.
Johan Wickström