Affärsidén för Göteborgsföretaget Liquid Wind är att producera elektrometanol av förnybar vätgas – tillverkad av vindkraftsel – och biogen koldioxid. Det klimatneutrala elektrobränslet ska sedan säljas till fartygsindustrin, som idag mestadels använder fossila bränslen, totalt 940 miljoner ton per år.
Företagets första anläggning, FlagshipOne, är på gång att byggas i Örnsköldsvik i samarbete med Övik Energi och ska vara färdig för produktion 2024. Nu står det klart att företagets andra anläggning placeras i Sundsvall, i anslutning till Korstaverket.
Goda förutsättningar
Liquid Wind har ingått ett avtal med Sundsvall Energi i syfte att utveckla en anläggning som kan producera mer än 100 000 ton e-metanol, dubbelt så mycket som i Örnsköldsvik. Företagen har förhandlat under vintern och våren och har nu presenterat en plan för det så kallade FlagshipTwo.
Varför har då valet fallit på Sundsvall?
– Förutsättningarna i Sundsvall är särskilt goda på många sätt: yta, detaljplan, elnätsanslutning, tillgång till biogen koldioxid och möjligheten till effektiv och gemensam resursanvändning som restvärme och syrgas med mera, säger Johan Zettergren, projektchef på Liquid Wind.
Sundsvalls kommun har som mål att bli klimatneutral till 2030 och samarbetet med Liquid Wind blir en viktig del i detta arbete. Liquid Wind siktar på att samla in all koldioxid som släpps ut från Korstaverket, cirka 240 000 ton per år. Den biogena delen ska användas till e-metanolproduktionen, medan Sundsvall Energi tar hand om den fossila delen av koldioxiden som ska skeppas iväg för lagring i berggrunden genom CCS.
Stora investeringar
För Sundsvall Energi öppnas det upp nya möjligheter:
– Vi planerar för ett omfattande arbete under flera år framåt för att möjliggöra denna utveckling och det kan då bli den största industrisatsningen som gjorts i Sundsvall någonsin. Vi kommer investera runt 1,5 till 2 miljarder i detta projekt, säger Anders Jonsson, vd för Sundsvall Energi.
De båda företagen kommer nu att ha ett nära samarbete för att integrera sina verksamheter. De båda anläggningarna blir också nära integrerade för att utväxla ånga, spillvärme och andra processmedier för att maximera användningen av resurser.
Målet är att investeringsbesluten ska fattas i slutet av 2023. Det kräver dock nödvändiga miljötillstånd och utbyggnad av elnätskapacitet. Anläggningen kräver också stora mängder el och nu börjar planerna att projektera för den.
– Vi arbetar enligt principen att inte kannibalisera på befintlig förnybar energi utan våra projekt ska bidra med lika mycket ny, förnybar el som de behöver. Med andra ord är det viktigt för oss att i tidiga skeden att etablera kontakter med projektutvecklare inom samma elprisområde för att synkronisera våra planer, säger Johan Zettergren, projektchef på Liquid Wind.
Anläggningen beräknas stå klar i slutet av 2025 eller början av 2026.
Johan Wickström