Preem fortsätter samarbetet med Vattenfall för att producera förnybara bränslen med fossil vätgas som bas. 2021 presenterade de två företagen en studie som visade på mycket goda förutsättningar för att producera biobränslen i Preems anläggning i Lysekil med hjälp av grön vätgas, producerad med fossilfri el genom elektrolys. Vätgasen används både för att reducera råbiooljan på syre och senare i processen för att rensa bort giftiga kolväten.
I ett första skede skulle en elektrolysör på 50 MW vara aktuell. Men storleken på anläggningen är beroende av möjligheten att ta ut mer effekt från elnätet. När Svenska kraftnät nyligen presenterade sin plan för havets stamnät låg en av anslutningspunkterna på Västkusten, vilket är en förutsättning för vätgasprojektet i Lysekil.
Köpt två vindkraftsprojekt
Häromveckan meddelade Vattenfall också att man förvärvat två havsbaserade vindkraftsprojekt knappt tre mil utanför Göteborgs kust av företaget Zephyr. De två projekten väntas ha en sammanlagd effekt på 2,8 GW om alla tillstånd går i lås (motsvarande 10,5 TWh i årsproduktion) och skulle kunna bidra med nödvändig kraft i ett framtida samarbete.
Nu ska Vattenfall och Preem inleda en förstudie för att utveckla en värdekedja där havsbaserad vind och vätgas kan koppla ihop med raffinaderiindustrins behov.
– Vår växande portfölj av svensk havsbaserad vindkraft, som idag utgörs av mer än 20 TWh, innebär stora möjligheter. Därför har vi tagit initiativet till det här konceptet som kan spela en avgörande roll i omställningen till en fossilfri industri, säger Anna Borg, Vattenfalls vd, i ett pressmeddelande.
Ny infrastruktur
Preems mål är att producera 5 miljoner kubikmeter förnybara bränslen till 2035, vilket kan reducera utsläppen med 12,5 miljoner ton koldioxid (cirka 20 procent av Sveriges totala utsläpp). Företaget ska även undersöka potentialen att producera elektrobränslen för sjöfart och flyg med vätgas som bas.
– En ny infrastruktur för vätgas från havsbaserad vindkraft skyndar på omställningen till en klimatneutral värdekedja. Det här kan bara bli verklighet om vi samarbetar och bildar partnerskap, säger Magnus Heimburg, vd för Preem.
Förstudien förväntas ta mellan 6 och 18 månader att genomföra. Målet är att ha en produktion igång senast 2030.
Idag producerar Preem cirka 18 miljoner kubikmeter drivmedel/år, varav 350 000 kubikmeter förnybar drivmedel.
Johan Wickström