Den småskaliga kärnkraften har hamnat allt mer i fokus under det senaste året. Det handlar om mindre rektorer som har en effekt på 70-300 MW och som har passiva kylsystem, som kyler sig själva vid en eventuell incident.
I vintras gav Energimyndigheten 99 miljoner kronor till företaget Swedish Modular Reactors för att utveckla en pilotanläggning som ska byggas vid OKG:s anläggning i Oskarshamn.
Samarbete med Estland
Nu ska även Vattenfall ta nästa steg i SMR-tekniken. Vattenfall har sedan tidigare ett samarbete med det estniska företaget Fermia Energia kring utvecklingen av SMR. Men nu ska Vattenfall utreda förutsättningarna för att bygga egna reaktorer i anslutning till Ringhals kärnkraftverk.
– Inga investeringsbeslut har fattats, men Vattenfalls ledning har under våren arbetat med frågan om ny kärnkraft i Sverige. Under förutsättning att en förstudie kommer fram till att det skulle vara lönsamt och alla övriga förutsättningar för ett framtida investeringsbeslut skulle bli uppfyllda, inte minst nya regelverk för kärnkraft, borde det vara möjligt att ha en första SMR-reaktor i drift i början av 2030-talet, säger Vattenfalls vd Anna Borg i en presskommentar.
Infrastruktur på plats
Idag är det inte tillåtet att bygga ny kärnkraft på andra ställen är där det redan finns kärnkraft, vilket är en av förklaringarna till att företaget väljer att undersöka förutsättningarna i Ringhals. Här finns också tillgänglig nätinfrastruktur på plats som förenklar anslutningen, liksom en omfattande kompetens inom kärnkraft.
Förstudien, som beräknas vara klar vid årsskiftet 2023–2024, kommer att studera centrala frågeställningar för att kunna bedöma förutsättningarna för att gå vidare med beslut om att bygga minst två SMR-reaktorer i anslutning till Ringhals kärnkraftverk.
Bland utmaningarna finns till exempel det faktum att det saknas föreskrifter för att bygga ny kärnkraft, både för SMR och konventionella verk – vilket Vattenfalls chef för elproduktion Torbjörn Wahlborg påpekade tidigare i år i en intervju med Tidningen Energi. Nyligen meddelade dock regeringen att man gett Strålskyddsmyndigheten i uppdrag att se hur regelverken kan utvecklas för att framtida kärnkraft ska kunna utvecklas.
På Energiföretagen välkomnar man Vattenfalls besked om en förstudie:
– Det visar att det finns ett faktiskt intresse att investera i den här tekniken och att den verkar lovande. Om förstudien leder till investeringar kommer dessa mindre reaktorer ge ett välbehövligt bidrag till elektrifieringen som även stärker och balanserar det övriga kraftsystemet. På så vis underlättas även utbyggnaden av de väderberoende kraftslagen, säger Carl Berglöf, kärnkraftsexpert på Energiföretagen.
Johan Wickström