I början av mars presenterade EU-kommissionen sin plan för att minska beroendet av ryska fossila bränslen: RepowerEU. I paketet ingår ökad import av naturgas från andra länder, mer sol- och vindkraft samt ökad produktion av biogas. Däremot nämns inget om biobränslen – utöver biogas.
Detta har skapat reaktioner från bioenergibranschen. Nu har över 500 bioenergiföretag från Europa skickat en skrivelse till EU-kommissionen där man uppmanar EU att inkludera bioenergi i omställningen bort från ryska fossila bränslen.
”Bioenergi erbjuder konkreta lösningar för att ersätta gas, olja och i alla sektorer: el- och värmeproduktion, industri, transporter och lantbruk”, skriver företagen, varav 107 av dem är svenska (störst representation av alla länder).
– I RepowerEU omnämns varken bioenergi – förutom biogas – eller energi från fjärrvärme eller avfall. Det är väldigt märkligt. Fasta biobränslen har en oerhört stor potential och kan ersätta gas i många applikationer, säger Gustav Melin, vd på branschorganisationen Svebio och en av undertecknarna.
I många olje- eller gaspannor finns möjlighet att byta till multifuel-brännare och då kan man flexa mellan gas eller olja och träpulver från pellets, påpekar Gustav Melin.
– Det fungerar i samma brännare och ger ökad energisäkerhet. Sådana installationer finns redan i industrin på många platser. Biogas är också bra för att ställa om – men det finns inte lika mycket och den är svårtransporterad.
Tanken med skrivelsen är att påverka EU-kommissionen i den nya energistrategi som ska presenteras i mitten av maj, som en vidareutveckling av RepowerEU.
– Vi har inte fått något svar av EU-kommissionen, men vi hoppas att man tar intryck av det vi skriver och inkluderar biobränsle i sin nya strategi. Det här är ju en möjlighet att reducera flödet av pengar till den ryska krigsmaskinen och samtidigt ta stora klimatkliv, säger Gustav Melin.
Höga bränslepriser
Oavsett EU:s strategier har de höga energipriserna sedan Ukrainakriget startade gett stora avtryck även på biobränslemarknaden. Priserna på flis har ökat kraftigt och ligger nu på 350-400 kr/MWh i Europa, mot runt 200 kr/MWh i Sverige under säsongen.
– Alla biobränslen har ökat kraftigt i pris – till exempel returträ – och det påverkar även svenska företag. Det går till exempel inte att köpa biobränslen från Baltikum på längre avtal till fast pris just nu.
Men med denna efterfrågan – hur ska biobränslet räcka till alla?
– Det finns mycket råvara så biobränslena kommer att räcka, men ökad efterfrågan innebär så klart att det som saknas produktionskapacitet, till exempel för pellets. Produktionen måste skalas upp ordentligt – det behöver byggas fler fabriker och produceras mer bränsle, säger Gustav Melin.
Stort intresse från företagen
Intresset för skrivelsen bland svenska företag var mycket stort enligt Svebio, och de fick dryga hundra företag att underteckna på ett par dagar. Ett av företagen som undertecknat är Hedemora Energi, som har bioenergi som huvudsaklig energikälla i sin verksamhet:
– Det är viktigt att vi bryter vårt energiberoende till Ryssland, och med bioenergi kan vi göra detta relativt fort, säger Anders Engdahl, vd på Hedemora Energi.
– Bioenergi är en hållbar och förnybar energikälla som måste ingå i energiomställningen.
Läs skrivelsen här.
Johan Wickström