Det var efter att ha läst IPCC-rapporten 2018 som John Ahlberg och hans kollega Christian Sjölander fick upp ögonen för kärnkraftens möjligheter. För att klara 1,5-gradersmålet krävdes mycket ny kärnenergi utöver alla andra åtgärder, enligt FN-organisationens huvudscenarier. Samtidigt skulle 20 GW kärnkraft i Europa fasas ut – allt medan utsläppspriserna pekade uppåt.
– Vi såg ju att det fanns ett stort utrymme för ny kärnkraft så vi började skissa på en plan, säger John Ahlberg som närmast kom från finansvärlden där han jobbat med digitala säkerhets- och betalningslösningar.
Det var mot denna bakgrund som John och Christian startade Kärnfull Energi 2019 – ett modernt digitalt elhandelsbolag som enbart säljer kärnkraftsel.
– Inspirationen kom från bankvärlden där det finns många snabba uppstickare med nytt affärstänk, till exempel Klarna och Tink. Och inom elhandelsvärlden fanns Tibber, säger John Ahlberg.
Bolaget köper in ursprungsgarantier för kärnkraftsel och säljer elen till timpris, utan bindningstid. Bland företagets rådgivare finns en hel del tungviktare, till exempel Harvardprofessorn Steven Pinker.
– En slant av våra intäkter går till forskning, där kunderna får välja kandidater. Vi ville skapa ett trevligt sätt att prata om kärnkraft kring middagsbordet.
Efter drygt två år har Kärnfull Energi nu ”flera tusentals kunder” i Sverige och Danmark – exakt hur många är hemligt. Men affärsplanen överträffas trots små marginaler, enligt John Ahlberg, och nu är siktet inställt att rulla ut bolaget på övriga nordiska marknader.
Under tiden har företaget också byggt upp nätverk med industrileverantörer. Och i februari tog man nästa steg i sin utveckling i och med lanseringen av Kärnfull Next, vars affärsidé är att hjälpa industrikunder och kommuner att bygga småskaliga kärnkraftverk (SMR).
Politikerna borde fokusera på vart vi ska och vad marknaden behöver.
Efter att ha undersökt leverantörsmarknaden noggrant har Kärnfull Next valt att samarbeta med GE Hitachi med dess anläggning BWRX-300 – en vattenkyld reaktor på 300 MW.
– I december 2020 kontaktades vi av Midroc Invest (numera Granitor) som var beredda att satsa på kärnkraft och som hade erfarenhet av cleantech-branschen. Efter det har vi arbetat intensivt med marknadsanalys, säger John Ahlberg.
GE Hitachis 300 MW-anläggning, vars första anläggning ska gå i drift 2028 i Kanada, är en nedskalning av företagets större reaktorer. Dessutom är designen baserad på kokvattenteknik – samma som används i de flesta befintliga reaktorer i Sverige, vilket kanske kan påskynda projekten.
Inom vind- och solkraft finns många likande projektbolag som Kärnfull Next.
– Vår tanke är att arbeta ungefär som OX2 gör med vindkraft – att hjälpa kunder i hela projektledet från idé till byggtillstånd. Det finns ett stort intresse för det kan vi se, säger John Ahlberg.
En viktig faktor bakom detta är SMR-ernas flexibilitet:
– Du kan göra den energi du vill. Det är en flexibel output – el, värme eller vätgas. Man kan dra stor nytta av kapacitetsfaktorn, cirka 90 procent. Vi kan leverera hela tiden, även när det inte blåser, säger John Ahlberg.
Hans positiva grundinställning är påtaglig och han vill egentligen inte prata så mycket om utmaningarna – trots att det finns en hel del. Till exempel att de juridiska förutsättningarna inte är på plats.
Dagens regelverk fungerar inte för SMR och därtill får man bara bygga kärnkraftsreaktorer (max tio) på de tre platser som har befintliga verk.
– Jag tycker mig se en omsvängning i frågan och tror att politikerna kommer att ändra regelverken här. Vi försöker koncentrera oss på möjligheterna snarare än svårigheterna. Politikerna borde fokusera på vart vi ska och vad marknaden behöver – inte ha åsikter om specifika kraftslag, säger John Ahlberg.
– Men visst, det är svårt att få kunderna att satsa pengar om projekten är olagliga. Om vi inte får till rätt regelverk i Sverige får vi kanske satsa på andra länder, till exempel i Finland.
Även licensieringen är en utmaning.
– Men jag hoppas att det blir ett internationellt samarbete kring typlicensiering som vi kan använda även i Sverige. Om det godkänns i Kanada bör väl svenska myndigheter kunna säga ja.
Ett annat argument som brukar föras fram är kostnaden. Vindkraften byggs redan idag för runt 30 öre/kWh – hur ska kärnkraften kunna konkurrera?
– Energiforsks nya prissstudie visar att kärnkraft ligger i paritet med havsvindkraft, cirka 50–60 öre/kWh. Men det gäller ju bara elen. Lägger man till de värdefaktorer som finns, att du kan tillverka el när det är som dyrast och möjligheten att erbjuda systemtjänster, blir kalkylen väldigt lönsam, säger John Ahlberg.
Nu har företaget haft en rad samtal med bland annat kommuner.
– Alla kommuner söker efter fossilfri elproduktion. Om du har mycket installerad effekt blir du attraktiv för företag. Dessutom finns det andra fördelar genom att det skapas ett par hundra arbetstillfällen under lång tid.
Om alla planer går i lås hoppas Kärnfull Next kunna bidra till att få den första småskaliga reaktorn på plats innan 2030.
– Alla fossilfria kraftslag har en roll att spela. Jag hoppas att man kan släppa den här politiska låsningen som finns kring denna fråga, säger John Ahlberg.
Johan Wickström