I somras presenterade EU-kommissionen sitt förslag Fit for 55 för att snabba på omställningen till fossilfritt. En viktig del i paketet var att skärpa utsläppshandelssystemet ETS. Antalet utsläppsrätter skulle minskas med 61 procent till 2030, jämfört med tidigare målet 43 procent, enligt kommissionens förslag.
Nu har EU-parlamentet efter långa och tuffa förhandlingar i miljöutskottet enats om ett förslag som ytterligare skärper kraven i ETS-systemet. Antalet utsläppsrätter ska minska med 67 procent till 2030 istället för 61 procent, om förslaget röstas igenom i parlamentet.
– Det här gör vi för att vi ska kunna minska utsläppen ännu snabbare. Vi ska minska utsläppstaket progressivt, lite mindre i början och så mer på slutet. Vi vill också plocka bort den fria tilldelningen av utsläppsrätter snabbare – den ska vara borta 2030 istället för 2036, säger Emma Wiesner, Europaparlamentariker för Centerpartiet, som varit en av de sju personer som suttit vid förhandlingsbordet som representant för den liberala gruppen.
Berör svenska energibolag
I parlamentsförslaget finns också frågor som mer tydligt berör svenska energibolag.
– Vi vill plocka bort 95-procentstregeln om bioenergi. Som det är nu så kan ett företag få utsläppsrätter om det är 94 procent bioenergi i bränslemixen men inte om man har 96 procent. Det skapar ju inte incitament att fasa ut de sista fossila bränslena, säger Emma Wiesner.
En annan nyhet är att avfallsförbränning ska ingå i ETS. Hittills har bara Sverige, Danmark och Litauen infört detta, men nu ska systemet utvidgas till alla länder.
– Det är ju väldigt orättvist om en anläggning i Västerås ska betala för de fossila utsläppen men inte en anläggning i Italien. Det slår väldigt märkligt. Vi vill ju stimulera till återvinning – inte uppmuntra att man flyttar sitt avfall till länder där det är billigare.
Bostäder och transporter ska läggas till
EU-parlamentet föreslår även att bostäder och transporter successivt ska läggas till i utsläppshandeln (från 2025 respektive 2029), fast i ett eget system.
– Svenska hushåll är ju indirekt med i ETS genom att deras värme och el ingår i systemet, genom att energibolagen omfattas av utsläppshandeln. Men direktverkande gasbrännare, som är vanliga i Europa, ingår inte vilket har fördröjt omställningen, säger Emma Wiesner.
Ytterligare ett förslag (som kommer från centerpartiet) är att ändra namnet på Innovationsfonden till Klimatinvesteringsfonden.
– Vi ser att det finns ny teknik som faller utanför stödsystemen. Med den här ompaketeringen vill vi bredda stöden så att fler tekniker kan ingå, även mer mogna sådana. Vi kommer till exempel behöva satsa mer på bio-CCS och negativa utsläpp under en ganska lång tid.
Förslaget ska röstas under tisdagen i miljöutskottet. Därefter kommer parlamentet få säga sitt i juni. Om förslaget även passerar den omröstningen kommer förhandlingar mellan Kommissionen, Rådet och Parlamentet att inledas till hösten för att hitta ett gemensamt förslag.
Johan Wickström