Förberedelserna för EBR Metod- och maskindagar går på högvarv i Vilsta Sporthotell strax utanför Eskilstuna. Mellan den 17–20 maj kommer fälten utanför hotellet vara täckta av ett stort antal smäckra tält, maskiner och utställningar som de fler än 1500 besökarna ska få se. Det är en stor logistisk utmaning att få allt att klaffa.
EBR Metod- och maskindagar är ett unikt branschevenemang för elnätsföretagen som äger rum vart fjärde år där både nya och beprövade metoder, maskiner, verktyg och material visas upp utomhus på åtta visningsstationer. Varje station har två stationschefer, från elnätsföretag runtom i Sverige, som ansvarar för att koordinera utställningarna. EBR ska inte förväxlas med en vanlig mässa, är Peter Silverhjärta från Energiföretagen tydlig med.
– På en klassisk mässa kan man säga att besökaren främst är till för leverantören, men här är det tvärtom. Besökarna ska lära sig saker, och tanken är inte att det ska leda till avslut. Vi är noga när vi väljer utställare och vi låter dem inte köpa sig platser, säger Peter Silverhjärta.
Det finns en extra stor önskan i branschen om att få träffas och utbyta kunskaper igen.
Jenny Åkerberg, projektledare på Energiföretagen, instämmer och säger att en annan styrka med EBR Metod och maskindagar är att det är styrda visningar, så att alla besökare verkligen får se allt. Och medan intresset alltid brukar vara stort från såväl besökare som utställare menar hon att trycket på att få delta i år varit större än vanligt.
– Ja det tycker jag. Men det är inte så konstigt. Det var ju fyra år sedan sist, och då vi dessutom genomlidit en pandemi finns det en extra stor önskan i branschen om att få träffas och utbyta kunskaper igen, säger Jenny Åkerberg.
Totalt cirka 100 leverantörer kommer vara på plats. Här kommer det bland annat visas ett hjulburet reservställverk på 71 ton, dykarinspektioner av fjärrvärmerör, och mycket mer .
I år läggs särskilt fokus på att förevisa metoder och arbetssätt för deltagarna, och Christer Gruber, sakkunnig inom EBR på Energiföretagen, menar att man därför uppmuntrat utställarna att tänka interaktivt.
– Vi vill skapa aktivitet för besökarna, låta dem känna på och göra saker snarare än att bara stå och titta. Det blir mer intressant för alla inblandade. Så man kommer få möjlighet att pröva på många spännande saker här i år. Till exempel klättra i stolpar och göra hybridskarvar, säger Christer Gruber.
Per-Olov Engman, sakkunnig inom EBR på Energiföretagen, fyller på med att tanken med EBR Metod- och maskindagar både är kompetensutveckling för fältpersonalen samt att ge andra personer i branschen insyn i deras vardag.
– Vår huvudmålgrupp är ju fältpersonalen. Men vi kommer få många besökare från skolor och lärosäten, ledningsgrupper, och andra funktioner i energibolag där många aldrig fått se eller provat på något sådant här tidigare. Så det kommer bli kul och läraktigt för dem också, säger Per-Olov Engman.
Ett annat nytt moment i år är en nionde station ledd av ett av branschens kunskapscentrum: Åsbro Kursgård.
– Det är en fri station som inte ingår i det fasta programmet. Så hit kan man gå om man vill då det kommer finnas många intressanta arbetsmoment att prova på, säger Jenny Åkerberg och fortsätter:
– Vi ser fram emot att träffa alla och är så glada att det här verkligen kunde bli av i år. Läget har ju varit väldigt osäkert i och med pandemin, men vi planerade för det bästa.
Peter Silverhjärta håller med:
– Vi i branschen har ett ansvar som samhällsbyggare, och EBR är en samlande kraft som blir viktigare än någonsin när sektorn utsätts för prövningar som krig, pandemier och volatila materialkostnader.
”Vi har en bra blandning av utställare”Åsa Johansson från PiteEnergi är en av värdarna för station 3, Drift och underhåll. Hon säger att de bjudit in en blandad skara utställare och att besökare till exempel kommer få lära sig mer om kontroll av elanläggning, kabeldiagnostik, transformatorgropar och linjebesiktning med drönare.
– Vi har också lyckats få till något spännande om driftreserv och Rakelkommunikation. Jag tycker vi har en bra blandning av utställare, så det borde absolut finnas något intressant för alla, säger Åsa Johansson.
Hennes tips till besökarna är att vara nyfikna och passa på att ställa många frågor till utställarna.
– Då tror jag att du får med dig en massa matnyttigt i ryggsäcken när du kommer hem till din arbetsvrå igen, säger Åsa Johansson.
KALLE LINDHOLM
Linus Olin