Elektrifieringen av samhället leder till att ett behov av nya medarbetare och ny kompetens. Många medarbetare går i pension de närmaste tre åren, så det kommer att krävas stora insatser för att hitta den stora mängd kompetenser som behövs.
Så när elnätsbranschens stora event EBR Metod- och maskindagar gick av stapeln i veckan (17–20 maj) var det en hel del fokus på kompetensfrågor – utöver all ny teknik som visades upp förstås.
Bland annat hade Åbro kursgård en interaktiv station där deltagare har fått testa på arbetsmoment som ingår i en distributionselektrikers vardag, som att genomföra mätarbyte, skåpmontering och kabelpreparering. Den som vågar har också fått prova på att klättra i elstolpar.
En av dem på plats var den blivande distributionselektrikern Oliver Berglund:
– Jag har valt den här utbildningen för att jag tycker att det verkar spännande. Jag får klättra i stolpar med stolpskor och lär mig att jobba med högspänningsledningar. Jag vill också ha ett jobb där jag får vara ute och jobba med kroppen. Det är också ett viktigt jobb och det finns en brist på elektriker, så det kommer att bli ganska lätt att få jobb, tror jag, säger Oliver Berglund.
Ökat intresse för utbildningarna
Åsbro kursgård utbildar inom elproduktion och eldistribution. Utbildningarna är förankrade med företag i branschen och leder ofta till jobb.
– Vi ser ett stort ökat intresse för våra utbildningar, ökningen har pågått under de senaste fyra åren, berättare Conny Berneborn som är lärare på utbildningen.
Oliver Berglund tillbringar tre dagar i veckan på Åsbro för att lära sig de praktiska momenten i jobbet.
– Vi lär oss byta mätare, montera elskåp och preparera kablar och massor av annat, berättar Oliver Berglund.
Eleverna lär sig också att arbeta med högspänningsledningar och får gå ESA-utbildningen för elektriker:
– Redan tidigt i utbildningen tar vi upp det här med säkerheten. De ska ha med sig ett säkerhetstänk i ryggraden. Utbildningar av den typen behövs verkligen om vi ska kunna fylla branschens behov av arbetskraft, säger Conny Berneborn
Tar hjälp av Arbetsförmedlingen
De kommande tre åren behöver energibranschen rekrytera 8 000 nya tekniker och ingenjörer, enligt en ny analys. Värdföretaget Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö har brist på flera olika kompetenser som elektriker och ingenjörer. För att rekrytera nya medarbetare tar företaget hjälp av Arbetsförmedlingen, men genomför även andra insatser inom företaget.
Att vara med och anordna EBR-dagarna är ett sätt att visa upp Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö och berätta om vilka kompetenser som saknas, enligt Sandra Körner, HR-utvecklare på företaget.
– Vi har gjort en stor satsning här på EBR-dagarna och bjudit in nyanlända ingenjörer, studenter och gymnasieelever. Vi hoppas att det här kan få många att söka sig till ett jobb i branschen. Intresset för att vara med på de här dagarna har varit stort och vi har helt fullbokat alla dagar, säger Sandra Körner.
På Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö har idag 14 procent av medarbetarna utländsk bakgrund.
– Det fungerar otroligt bra. Många av dem är välutbildade ingenjörer och har med sig en stor kunskap. Jag hoppas att vi får möjlighet att berätta för många här på EBR-dagarna om hur intressant det är att jobba i den här branschen och hur viktigt jobbet är för energiomställningen, säger Sandra Körner.
.– Vi har också lagt stor vikt vid hur det fungerar när man behöver ha kontakt med myndigheter i jobbet. Jag hoppas att vi får möjlighet att berätta för många om hur intressant det är att jobba i den här branschen och hur viktigt jobbet är för energiomställningen.
Marie Kofod-Hansen