Nybyggaranda är känslan som slår en när man kommer till Mölndal, söder om Göteborg. För några år sedan revs de gamla röda tegelhusen från 1970-talet i centrum för att bygga upp en helt ny central stadskärna. Nu byggs GoCo Health Innovation City söder om centrum, i närheten av Astra Zenecas futuristiska byggnader.
Viktor Bakker, projektledare för infrastruktur och hållbarhet på GoCo, visar på en stor modell av området vilka byggnader som kommer att växa fram under de närmaste åren.
– 2017 förvärvade Astra Zeneca mark för att stärka sin närvaro här och tillsammans med GoCo Health Innovation City skapar vi ett life science-kluster i världsklass, säger Viktor Bakker.
– Redan i ett tidigt skede var Mölndal Energi med och diskuterade utvecklingen av energilösningar för området. Det är 100 000 kvadratmeter lokaler och parkeringsgarage med 120 laddstolpar som ska byggas här fram till 2025 och till det behövs värme, kyla och el, säger Viktor Bakker.
Under hösten 2021 flyttade det första företaget in på området. Det var Fujirebio Diagnostics, som utvecklar och producerar produkter för cancerdiagnostik. Strax därefter startade bygget av GoCo House för innovationsbolag inom hälsa samt en byggnad med labb och specialistkirurgi. I området ska även Mölnlycke Healthcare bygga sitt nya huvudkontor. Det blir även en byggnad med äldreboende och kringliggande verksamheter, och det ska dessutom finnas tre kvarter med bostadshus.
Fjärrkylan kommer att användas som komfortkyla i alla byggnader, utom i bostäderna. I många lokaler kommer det dessutom att behövas processkyla, men den står kunderna själva för. Det beror på att processkylan kräver betydligt lägre temperaturer och den är också verksamhetsspecifik till forskning, labb och tillverkning.
– Till 2025 ska det vara inflyttat i alla byggnader. Vi har redan påbörjat nästa etapp på grund av det stora intresset att etablera sig i området. I den andra etappen blir det ännu mer labb, forskningssajter och kanske även hotell, säger Viktor Bakker.
Vi går ut till området där GoCo House håller på att byggas och där det myllrar av aktivitet. I ett tillfälligt parkeringshus står idag kylmaskiner som producerar den kyla som behövs, fram till dess att fjärrkylan kan levereras. Att det skulle bli fjärrkyla och fjärrvärme till området var inte självklart, men Viktor Bakker ser att det har flera stora fördelar.
– Fjärrvärmen från Mölndal Energi är förnybar och har bra miljövärden. Det finns också en väldigt tydlig klimateffekt med att ha fjärrkyla. Det är en klimatneutral produkt, men det har också fördelen att vi inte behöver hantera köldmedier av olika slag. Det var viktigt för oss, säger Viktor Bakker.
För Mölndal Energi, som levererar maximalt i sin nuvarande fjärrkyleanläggning, handlar det om en rejäl satsning som nu görs.
– För att vi skulle få leverera fjärrvärme till GoCo var det ett krav att kunden också skulle få kyla. Det kravet ser vi nu för allt fler kunder. Då måste vi som energibolag steppa upp och hitta sätt att lösa det, säger Christian Schwartz, vd på Mölndal Energi.
Lösningen består av en ny kylanläggning som kommer att byggas bredvid biokraftvärmeverket Riskulla, vilket ligger en kilometer från GoCo Health Innovation City. Anläggningen kommer att bestå av absorptionskylmaskiner, en kompressorkylmaskin och en ackumulatortank för kyla. Absorptionskylan använder restvärme från raffinaderierna och avfallsförbränningsanläggningen Renova i Göteborg.
– Genom att ta vara på restvärme och kunna lagra kallt vatten i ackumulatortanken får vi bra ekonomi på fjärrkylan, på ett sätt som en enskild kund inte kan i en individuell kyllösning, säger Christian Schwartz.
Mölndal Energi började leverera fjärrkyla 2017 till de centrala delarna av kommunen. Då byggde man ett centralt fjärrkylenät där kylan produceras i ett gammalt bergrum. Det är samma bergrum där energibolaget började producera sin fjärrvärme med olja på 60-talet. De gamla oljepannorna är borta och där står i stället kompressordrivna kylmaskiner med en kapacitet på 3–4 MW.
På sikt ser fjärrkylan ut att växa rejält i Mölndal. Det handlar dels om det nya innovationsklustret, dels om en ny central stadsdel som håller på att planeras, men även sjukhuset som vill ha mer fjärrkyla.
– På 20–30 års sikt ser vi att fjärrvärme och fjärrkyla är två centrala affärer i vår verksamhet och om vi inte gör dessa investeringar i fjärrkylan nu och satsar i det nya life science-klustret så kommer vi inte kunna nå detta mål, säger Richard Lundström, key account manager på Mölndal Energi.
– Vi ser också att om byggnaderna i innovationsklustret hade valt eldrivna lösningar för kyla och värme så hade det blivit eleffektproblem i Mölndal, avslutar Richard Lundström.
Ann-Sofie Borglund