Sverige har som mål att vara klimatneutralt till 2045. Där är energibranschen nyckelaktör för att andra sektorer ska kunna ställa om till fossilfritt. I det energipolitiska 22-punktsprogrammet som Elektrikerförbundet nu presenterat pekar de på vilka utmaningar och möjligheter som finns för att klara detta mål. De har utgått från hur elsystemet ser ut i dag, vad det är för typ av elförsörjning och elnät Sverige behöver bygga samt vilket typ av kompetens som behövs för att klara det.
Omställningen kräver både mycket ny elproduktion och ökad kapacitet i elnätet. För att åstadkomma detta kommer det att behövas väldigt många elektriker – något som det redan råder brist på.
– Idag är vi till stor del beroende av utländsk arbetskraft för göra dessa arbeten, men även resten av Europa står inför samma omställning som Sverige och då kan vi inte förlita oss på utländsk arbetskraft, säger Anton Levein, ombudsman på Elektrikerförbundet och den som skrivet rapporten ”Elektrifiera Sverige – Mot 2045”, där de 22 punkterna presenteras.
– Vi skulle därför vilja se fler utbildningar som kopplas ihop med energiomställningens behov av arbetskraft, säger Anton Levein.
Vill öka jämställdheten
Elektrikerförbundet vill också att Arbetsförmedlingen upphandlar fler arbetspolitiska utbildningar inom sektorn, särskilt vad gäller utbyggnaden av elnätet där bristen på svensk arbetskraft är påtaglig.
– Vi vill också se att det här blir en mer jämställd sektorn. Idag består branschen endast av 1 procent kvinnor och en ökad jämställdhet är något vi vill jobba mer med, säger Anton Levein.
I rapporten lyfter man även fram vikten av en säker arbetsmiljö.
– Vi har de senaste åren sett en rad arbetsmiljöolyckor och under 2019 hade vi fem dödolyckor, vilket är oerhört tragiskt. Vi vill därför se att man tar krafttag för arbetsmiljön på det här området.
– Vi vill säkra grundbemanningen hos nätägare för underhåll och felavhjälpning av sina egna nät. Idag skickas detta ansvar vidare till olika underentreprenörer i flera led och det riskerar att skapa en press och en sämre arbetsmiljö menar vi.
Elektrikerförbundet vill även att regeringen tillsätter en utredning för att minska olyckorna i eldistributionsbranschen.
Utbyggnad av lokalnäten
Förutom kompetens och arbetsmiljö lyfter man även fram i rapporten vad som krävs både tekniskt och politiskt för att klara målet om klimatneutralitet.
– Vi föreslår bland annat en omfattande utbyggnad av lokalnätet runt om i Sverige för att kunna säkerställa fordonsflottans elektrifiering och för att kunna ha mikroproduktionsanläggningar. Det nuvarande lokalnätet är inte dimensionerat för detta.
– Vi vill också se satsningar på en ökad elförsörjning i södra Sverige för vi att därigenom komma åt de ojämna priserna som är mellan norr och söder.
Bland förslagen lyfter man också fram en ny bred energiöverenskommelse.
Energiministern är positiv
Rapporten presenterades på ett seminarium den 17 maj, där även energiminister Khashayar Farmanbar deltog. Vad gäller en ny, bred energiöverenskommelse tror han att det finns förutsättningar för en sådan efter valet och det är också något han kommer att jobba för. Han menar även att partierna är betydligt mer eniga kring energipolitik än den bild som de ger utåt.
Han ser förslagen i rapporten som steg i rätt riktning för den fortsatta satsningen på elektrifiering.
– En del av rapporten är matchar direkt mot elektrifieringsstrategin, medan andra punkterna visar på nästa steg hur vi genomför elektrifieringsstrategin, säger Khashayar Farmanbar och avslutar:
– Jag tycker att det är en styrka för Sverige att vi tillsammans med fackförbundet, som är ansvarig för dessa frågor, är så överens om vägen framåt.
Läs rapporten
Bakom rapporten står Elektrikerförbundet och innehållet har tagits fram i nära samarbete med fackförbundets medlemmar, Energiföretagen och Seko. Rapporten går att att läsa här
Ann-Sofie Borglund