Att säkerställa överföringskapaciteten av el är en av Svenska kraftnäts huvuduppgifter och är nödvändigt för en effektiv elhandel. Men det är en tuff uppgift beroende på den snabba energiomställningen. Idag är det stora prisskillnader mellan landets elprisområden där orsaken till stor del beror på flaskhalsar i överföringen.
En av åtgärderna för att komma tillrätta med en del av kapacitetsbristen är mothandel, det vill säga att Svk betalar för ökad elproduktion i underskottsområdet och/eller en minskad förbrukning i underskottsområdet. Detta är en åtgärd som kan användas i driftskedet när det finns risk för överbelastning.
Saknas bud i rätt områden
En viss mothandel sker redan idag på reglerkraftsmarknaden, men det saknas ofta bud i rätt områden vilket begränsar möjligheterna till mothandel. Med fler resurser redo skulle Svk kunna tilldela högre handelskapacitet. Nu ska Svk undersöka om det finns fler tillgängliga produktionsaggregat i södra Sverige och har därför gått ut med en förfrågan till marknadens aktörer (en så kallad Rfi – se faktaruta).
– Vi är intresserade av alla slags anläggningar – vi har inte satt några specifika krav. Det kan till exempel vara kraftvärmepannor som inte är igång eller småskalig vattenkraft. Vi har fått signaler om att det finns resurser som inte är aktiva på marknaderna och nu vill vi undersöka hur det ser ut, säger Tania Pinzon, senior elmarknadsexpert på Svk.
I detta inledande skede handlar det alltså om en slags sondering av terrängen.
– Det ska ju helst vara aggregat som inte redan är aktiva på andra marknadsplatser. Tanken är inte att dra resurser från andra marknader.
Nya anläggningar
I förfrågan finns också möjlighet att visa intresse för att etablera nya anläggningar eller att ställa om förbrukning och erbjuda Svenska kraftnät mothandelsresurser under förutsättning att ett avtal om en sådan funktion kan ingås.
– Det kan ju till exempel vara gasturbiner eller batterier eller att man kan konvertera någon produktionsanläggning.
Vilken typ av ersättning det kan handla om är oklart, enligt Tania Pinzon:
– Det är för tidigt att säga. Det är viktigt att vi inte snedvrider konkurrensen, men vi måste hitta en modell som ger aktörerna en tillräcklig ersättning.
Hur kommer mer mothandel påverka elpriset?
– Det är svårt att sia om. Det innebär inte med automatik lägre elpriser, men genom att vi kan öka kapaciteten kommer elprisskillnaderna mellan de olika områdena minska, säger Tania Pinzon.
Här kan du anmäla produktionsanläggningLäs mer om Svenska kraftnäts förfrågan om att anmäla oanvända aggregat här Senaste anmälningsdag för befintliga anläggningar är den 17 maj och för potentiella nya anläggningar den 31 maj.
Johan Wickström