Rickard Nordin, centerpartiets talesperson för energifrågor, är en av de politiker som har drivit på för att skjuta upp omprövningen av vattenkraften. Han är kritisk eftersom han ser att regelverken inte är uppdaterade och myndigheterna inte beslutat om de undantag som krävs:
– Vi måste dra i nödbromsen nu och slå vakt om vattenkraften. Nu ser vi åtgärder som leder till en bra mycket större påverkan än den produktionsförlust på 1,5 TWh som hela tiden varit målet.
Det finns flera skäl att skjuta på processen, menar Rickard Nordin. Bristerna i myndigheternas arbeten inför omprövningar måste åtgärdas, anser han:
– Vi kan inte göra något åt den process som inleddes i februari, men vi måste få vara med att styra upp nästa del av processen som inleds den 1 september, säger Rickard Nordin.
– Jag hade föreställt mig att enstaka vattenkraftverk inte skulle klara kraven och därför skulle behöva rivas. Men jag har sett siffror på att upptill 40 procent av vattenkraftverken riskerar att rivas. Vi ser också hur kulturhistoriskt intressanta miljöer hotas av nedrivning, och det är emot rådande lagstiftning.
”Vi måste reda ut frågetecknen”
Även Energiföretagen ser att den nationella planen (NAP) måste styras upp och skjutas fram i tiden.
– En paus i omprövningsprocessen är förstås inget självändamål, men jag bedömer att det kommer att bli nödvändigt för att förbättra prövningsunderlagen och bli mer överens, menar Johan Bladh på Energiföretagen.
– En förutsättning för att hinna ompröva i takt med den nationella tidsplanen var att man redde ut de flesta frågetecknen i samverkan inför domstolsprövningen, men så har det inte blivit. Verksamhetsutövare och myndigheter står mycket långt ifrån varandra när det gäller synen på vilka åtgärder som är biologiskt motiverade, vilken påverkan de har på energisystemet och en lång rad andra frågor.
Riksdagen uppmanar regeringen till justeringar
I slutet av mars gick Civilutskottet ut med ett utskottsinitiativ om att omprövningen av vattenkraften måste skjutas fram om inte regeringsprövningen av åtgärdsprogrammen är klara innan nästa omgång ansökningar ska in i september. Riksdagen beslutade att utifrån Civilutskottets initiativ rikta en uppmaning till regeringen om att justera tidplanen för omprövningarna om inte åtgärdsprogrammen är klara den 1 september. Riksdagen uppmanar också regeringen att se till att alla nödvändiga åtgärder för att minska omprövningarnas negativa effekter på vattenkraftselen vidtas och att de undantag som EU-rätten medger används fullt ut.
Magnus Jacobsson (KD) skrev nyligen till klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) och frågade vad regeringen gör för att säkerställa att myndigheterna följer de beslut som tagits av riksdag och regering när det gäller omprövningen av vattenkraften.
I sitt svar skriver Annika Strandhäll bland annat att länstyrelserna redan idag har i uppdrag att redovisa hur de arbetar med att genomföra den nationella planen och redovisa vilka undantag som har beslutats och vilka vatten som har förklarats kraftigt modifierade.
”Regeringen kommer att ge berörda myndigheter i uppdrag att genomföra en samlad uppföljning av den nationella planen under året", skriver Annika Strandhäll vidare och poängterar att Sverige behöver mer förnybar grön el, inte mindre:
”Det finns ett tydligt och uttalat riktvärde om att begränsa produktionsförlusten till högst 1,5 TWh. Processen och prövningarna kommer löpande och noggrant att följas upp och jag känner mig trygg med att vi i Sverige ska kunna kombinera fortsatt stabil vattenkraftsel med moderna miljövillkor.”
Marie Kofod-Hansen