- Överskottsvärme har stor potential att bidra till klimatmålet. Det är ju värme som redan produceras så utsläppen sker ändå. När spillvärme tillvaratas för att användas i till exempel fjärrvärme innebär det en tydlig utsläppsminskning, säger Samira Jabet, handläggare på Naturvårdsverket, som administrerar Klimatklivet.
Det enskilt största stödet som hittills betalats ut från Klimatklivet är 210 miljoner kronor till Gävle Energi. Projektet finansieras till cirka 45 procent av Klimatklivet och bidrar till en koldioxidminskning på 46 000 ton per år. Investeringen består av fjärrvärmeledning som binder samman Gävle och Sandviken. Ledningen möjliggör att en fossilbränsleanläggning för torv i Sandviken kan avvecklas och projektet tillvaratar dessutom spillvärme som annars måste kylas bort.
Ytterligare exempel på projekt som fått stöd från Klimatklivet är Skellefteå Kraft och Boliden Mineral som fått 125 miljoner kronor för investeringar som ska spara 26 000 ton koldioxid om året. Det sker genom att överskottsvärme från Boliden Rönnskärs smältverk omvandlas till fjärrvärme i Skellefteås fjärrvärmenät.
I Uppsala gav ett bidrag på knappt 47 miljoner kronor en utsläppsminskning med cirka 8 000 ton koldioxid per år när spillvärme från serverhallar leds ut till fjärrvärmenät i Uppsala. Och i april 2022 beviljades Karlskoga Energi & Miljö och Degerfors Energi 61 miljoner kronor i stöd för en investering som kopplar samman deras fjärrvärmenät.
Liten del till effektiviseringar
Klimatklivet ger ofta stöd till utbyggnad av infrastruktur som annars inte blivit av. Hittills står dock energieffektiviseringar, som i exemplen ovan, för en ganska liten andel av det totala antalet beviljade ansökningar inom Klimatklivet, samtidigt som de svarar för en relativt sett stor andel av utsläppsminskningen.
Fram till senaste årsskiftet hade totalt 72 ansökningar inom energieffektivisering beviljats med en total årlig reduktion på 188 000 ton koldioxid, vilket ger i genomsnitt 2 611 ton per investering. Som en jämförelse har totalt 4 433 ansökningar beviljats inom Klimatklivet, vilka tillsammans bidrar med 1,9 miljoner ton i årliga minskade växtgasutsläpp,.
Industrin står för cirka 30 procent av Sveriges energianvändning. Men trots goda tekniska förutsättningar är det bara en liten del av den spillvärme som uppstår i olika industriella processer som tas tillvara. Ett exempel är att inte en enda av de 20 datorhallar som etablerats i Norrland de senaste åren tar vara på överskottsvärmen. Energi som skulle räcka att värma upp 20 000 villor vädras bort.
- Vi ser att det finns en stor potential när det gäller att ta tillvara överskottsvärme från till exempel industri och datorhallar och det gör att vi gärna ser fler ansökningar från projekt som syftar till att tillvarata överskottsvärme, säger Samira Jabet.
Okänt stöd
En förklaring till att relativt få söker stöd för denna typ av investeringar, menar Samira Jabet kan vara att många inte känner till vad man kan söka för. Kanske spelar det också roll att det ofta handlar om samarbeten mellan olika branscher.
- Men det gör det särskilt intressant också för att flera verksamheter är inblandade och det blir en win-win situation, säger hon.
Det finns givetvis ett regelverk som bestämmer vilken typ av investeringar som kan få stöd från Klimatklivet. Ett viktigt kriterium är att Klimatklivet inte stöder test- eller demonstrationsprojekt, utan är till för mogna projekt. Projekten får inte heller redan vara påbörjade
- I år har vi goda förutsättningar för att ge stöd och vi hänvisar i första hand till Länsstyrelsen som kan vägleda inför själva ansökan, säger Samira Jabet.
Detta är KlimatklivetKlimatklivet är Naturvårdsverkets investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. Sedan starten 2015 har sammanlagt 9 miljarder kronor delats ut. För i år har anslaget utökats till 2,8 miljarder kronor, och ytterligare medel finns tillgängliga fram till 2026 . Nästa ansökningsperiod är 23 augusti–8 september 2022.Läs mer på naturvardsverket.se
Carl Johan Liljegren