Kommunernas möjligheter att säga nej till planerade vindkraftverk har länge varit en utmaning för vindkraftsbranschen. Under perioden 2014 till första halvåret 2021 drabbades 25 procent av samtliga planerade verk (1 212 verk) av det kommunala vetot, enligt en tidigare rapport som tagits fram på uppdrag av Energimyndigheten,
Nu har konsultbyrån Westander Klimat och Energi tagit fram en ny rapport på uppdrag av Svensk vindenergi som undersöker utvecklingen för vindkraftverksprojekt på land under 2020 och 2021. Under 2020 var det 41 procent av projekten (7 av 17) som drabbades av det kommunala vetot, vilket motsvarade 38 procent av vindkraftverken (68).
78 procent av verken stoppades
Men under 2021 var siffrorna betydligt mer bekymmersamma för vindkraftsentreprenörerna. Under fjolåret var det hela 76 procent av projekten (32 av 42) som fick nej. Det innebär att 668 planerade vindkraftverk (78 procent) inte kunde byggas på grund av kommunens veto. Av de 32 projekten som avslogs stoppades 6 före samråd, 14 efter inlett samråd och 12 efter inlämnad ansökan.
Det är framför allt kommunerna i södra Sverige (elområde 3 och 4) som säger nej, trots att behovet där är störst. I södra Sverige stoppades 30 av 41 projekt – motsvarande 551 av 667 planerade verk (83 procent). I de två nordliga elområdena stoppades 50 procent av verken (185 av 373 verk).
Utvecklingen är allvarlig menar Svensk vindenergi.
– Efterfrågan på vind ökar kraftigt till följd av industrins klimatomställning. Bara vindkraft kan byggas ut så snabbt, i så stor skala och till så låga priser som industrin efterfrågar. Därför är det allvarligt att kommunerna säger nej så ofta, säger Daniel Badman, vd för Svensk vindenergi, i en presskommentar.
– Därtill visar det mycket allvarliga läget i omvärlden hur viktigt det är med en trygg och inhemsk elproduktion.
Incitament till kommunerna
Ett lagförslag om att tidigarelägga den kommunala tillstyrkan har fått grönt ljus av lagrådet. Regeringen väntas lämna en proposition till riksdagen inom 2-3 veckor.
Men Svensk vindenergi vill även att det införs ett teknikneutralt ekonomiskt incitament till kommunerna där man förlägger ny elproduktion. Beloppet skulle då motsvara fastighetsskatten för ny elproduktion. Nu planerar regeringen att tillsätta en snabbutredning för att se hur kommuner kan kompenseras ekonomiskt om de säger ja till vindkraft, uppger SvT Nyheter.
Johan Wickström