Vindkraften har vuxit kraftigt under senare år, men möter ofta motstånd på kommunal nivå. Idag har kommunerna ingen tidsgräns när det gäller att tillstyrka eller avslå en ansökan från en projektör som vill bygga vindkraft. Kommunerna kan också ändra inställning i ett sent skede av tillståndsprocessen utan att ange några speciella skäl, och dessa beslut kan inte överklagas.
För vindkraftsbranschen har detta varit en stor utmaning. Cirka hälften av alla planerade vindkraftverk mellan 2014 och 2020 fick nej av kommunerna, och en hel del av dessa avslag kom i ett sent skede.
Nu har regeringen lämnat en lagrådsremiss där man tidigarelägger den kommunala tillstyrkan för att göra processerna mer förutsägbara och effektiva. Lagrådsremissen följer i stor utsträckning förslaget från den statliga utedningen ”En rättssäker vindkraftsprövning”, som lade fram sitt slutbetänkande i juni 2021.
– Kommunen ska ha kvar sitt inflytande över vindkraften samtidigt som det ska bli tydligare för alla inblandade vad som gäller, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.
I de ansökningar som projektörer skickar till kommunen ska områdets gränser, antal verk och maxhöjd på verken framgå. Kommunen ska därefter meddela beslut inom nio månader. Beslutet bör motiveras, enligt regeringsförslaget, men det finns inga särskilda kriterier att beakta för beslutet. Beslutet blir därefter bindande i fem år och därefter ytterligare den tid som en eventuell tillståndsansökan tar.
En konsekvens av detta förslag är att prövningstiderna hos länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen går snabbare, enligt regeringens bedömning.
På branschorganisationen Svensk vindenergi välkomnar man beslutet:
– Det här är bra för vindkraftens utbyggnad. Processen blir tydlig vilket underlättar dialogen mellan alla berörda parter. Det här tydliggör också att kommunens beslut gäller lokaliseringen och att det fortsatt är Länsstyrelsen som ansvarar för miljöprövningen, säger Daniel Badman, vd på Svensk vindenergi.
Även på Energiföretagen är man positiv till lagförslaget:
– Det här bidrar till att skapa en effektivare och mer rättssäker process för vindkraftsutbyggnaden. Ett tydligt steg i rätt riktning för att vindkraften ska kunna fortsätta utvecklas under ordnade former, säger Lars Andersson, ansvarig för vindkraft, solenergi och energilager/vätgas på Energiföretagen.
– Samtidigt är det viktigt att kommunerna fortsatt har kontroll över sin markanvändning och att processen för hur det ska gå till hanteras på ett förutsägbart och rättssäkert sätt.
I remissen konstaterar regeringen också att det frågan om att införa ekonomisk ersättning till kommuner och lokalsamhällen som påverkas av vindkraftsutbyggnaden bör utredas.
Efter att lagrådet gått igenom remissen ska regeringen lägga en proposition till riksdagen senaste den 31 mars. Om propositionen röstas igenom träder lagändringarna i kraft den 1 januari 2023.
Johan Wickström