Nyligen har södra Sveriges största vindkraftspark, Åby-Aleby, snurrat igång söder om Mönsterås. Det handlar om 36 vindkraftverk med en total kapacitet på 160 MW. Hur har processen sett ut för att genomföra detta miljardprojekt – när det lokala motståndet mot vindkraft ökar? Vi frågade kommunstyrelsens ordförande Anders Johansson (c) och vice ordförande Robert Rapakko (s).
När andra kommuner har sagt nej till vindkraft så har Mönsterås varit öppen för vindparker. Hur kommer det sig?
Robert: Av den enkla anledningen att samhället kommer använda mer el i framtiden och att vi behöver öka vår elproduktion i elprisområde 4.
Anders: Tittar vi på vad som kan och måste öka de närmaste tio åren så är det just vindkraft. Tyvärr är det många som idag ställer vindkraft mot kärnkraft, vilket är ett grundläggande fel.
Ni har en vindbruksplan sedan 2009 – vad är syftet med den?
Robert: Där pekar kommunen ut glesbefolkade områden där det är lämpligt med vindkraftsetableringar, precis som vi gör vid andra industrietableringar.
Anders: Samtidigt som det underlättar för företag som vill etablera sig här är det en trygghet för kommuninvånare att i god tid veta vilka områden som kan användas till vindkraft. Nu är runt 80 procent av ytorna tagna i bruk.
Hur många vindparker finns i kommunen idag?
Robert: Statkraft byggde tio verk i anslutning till massabruket Södra Cell. Mönsterås för drygt tio år sedan. Tanken var att de även skulle bygga i Åby-Alebo, men det tog SR Energy över 2019.
Anders: Däremellan byggde Arise Windpower en vindpark utanför Blomstermåla och Ålem. Nu när runt 80 procent av ytorna är tagna i bruk och vindkraftverken tycks bli allt högre måste vi revidera vindbruksplanen. Grönskog och Kärnebo är två andra områden där det finns möjlighet att etablera vindkraft
Är alla politiska partier eniga kring vindkraftsetableringar?
Anders: Både ja och nej. Visst finns det krafter som är skeptiska, men inget parti har opponerat sig mot de genomförda etableringarna.
Hur ser ni på den nationella vindkraftsdebatten?
Anders: Tyvärr har debatten blivit väldigt polariserad och osaklig med mycket slagordsretorik. Idag finns en rädsla för vindkraft som inte står i proportion till verkens riktiga påverkan.
Robert: En tråkig utveckling. Det är viktigt att vi som förespråkar vindkraft inte är för predikande utan transparenta med att även vindkraft har sina nackdelar. En byggnation kräver mycket betong och transporter, men är trots allt det bästa alternativet.
I Hultsfreds kommun, inte långt härifrån, fick lokala politiker motta hot för att de övervägde vindkraft. Hur är motståndet i Mönsterås?
Anders: Jag upplever inte att det finns något större
motstånd. Visst har vi fått in en del synpunkter, men det är inte så konstigt då vindkraft förändrar landskap och berör människor på olika sätt. Vissa störs av vindkraftverken, andra inte alls. Det är likadant med E22:an som går förbi Mönsterås…
Robert: …och de flesta är i grunden glada att motorvägen finns. Får vi välja på elbrist och höga elpriser så är valet enkelt.
Anders: Om vindkraftverken tas bort om 25 år så är det säkert många som reagerar på det. Det var många som reagerade när vi tog bort en jätteful spannmålssilo i hamnen som inte hade använts på 25 år.
Ni är inte oroliga för att bli ”straffade” i valet i höst?
Anders: Nej, jag tror inte motståndet är så stort. Styrkan med lokal politik är att vi stöter på våra väljare överallt, i mataffären och i bilverkstaden. Är det då ett kraftigt motstånd blir det såklart jobbigt, men jag kan tycka att det är något som man får vara beredd på och fortsätta stå upp för sina värderingar.
Robert: Jag tror tvärtom att många är stolta över våra satsningar på förnybar energi, inte bara vindkraft utan upprustning av vår vattenkraft och investeringar i solkraft.
Anders: Totalt produceras nu dubbelt så mycket förnybar energi i kommunen än vad vi själva förbrukar, och då finns ändå regionens största massabruk här.
Robert: Vi har tagit ansvar för att öka elproduktionen i elprisområde 4, nu är det dags för andra kommuner att ta sitt ansvar.
Vad har vindparken haft för inverkan på det kommunala näringslivet?
Anders: För oss kom den lägligt. Byggnationen av vindparken har stor del i att både hotell- och restaurangbranschen har klarat pandemin. Flera lokala entreprenörer har dessutom anlitats, både till själva byggnationen och att reparera maskiner som har gått sönder.
Hur har samarbetet med SR Energy varit?
Anders: Bra, vi har haft en regelbunden dialog med företaget under processen.
Robert: Sen är det långt ifrån alla vindkraftsexploatörer som engagerar sig i civilsamhället som SR Energy har gjort. Varje år delar de ut en vindbonus till lokala föreningar. De har även medfinansierat hembygdsföreningens investering i nytt vatten och avlopp.
Pierre Eklund