På bara 20 år har norska Småkraft blivit en viktig aktör på den nordiska vattenkraftsmarknaden, med fokus på mindre verk. Bolaget äger och driver 165 vattenkraftverk i Norge och 44 anläggningar i Sverige med en total produktion på 1,7 TWh per år.
De senaste verken som nu ska integreras i verksamheten kommer från Bångbro Kraft som är ett dotterbolag till Sandviken Energi. Det handlar om tio anläggningar i Jädraån i Gästrikland med drygt 6 MW i effekt och en samlad årsproduktion på 24 GWh. Under februari har Småkraft även köpt 22 småskaliga vattenkraftsanläggningar från Tekniska verken i Linköping.
– Vattenkraften kommer växa i betydelse i takt med att det blir allt mer variabel sol- och vindkraft. Vår tydliga ambition är att växa inom småskalig vattenkraft i Sverige, säger Henrik Sandberg, vd för Småkraft i Sverige.
Möjligheter att effektivisera
Tidigare drev Henrik Sandberg företaget Strömfallet, med fyra vattenkraftverk i Mälardalsregionen som köptes upp av Småkraft 2021. Hans ambition i det egna företaget var att driva småskalig vattenkraft på ett storskaligt sätt. Men det fanns gränser vad man kunde göra med enbart fyra vattenkraftverk.
Men nu med 44 verk och en stadigt ökande portfölj i Sverige finns ökade möjligheter att effektivisera.
– Ett litet kraftverk kan bli en belastning i en stor organisation med många olika ben. Men vi kommer optimera och effektivisera verken – och kan lägga ner mer kärlek och tid på de små objekten. Och vi tar också med erfarenheter från vår norska verksamhet, säger Henrik Sandberg.
Kan koncentrera sig på kärnverksamhetem
För Sandviken Energi innebär försäljningen att man koncentrera sig mer på sin kärnverksamhet
– Vi har haft svårt att uppnå lönsamhet under de senaste tio åren och har haft lite problem med strömflödena i Jädraån. Det är ju strömverk som gör att det är svårare att styra flödena. Under förra året såg vi lönsamhet i slutet av året, säger Niclas Renikainen, vd på Sandviken Energi.
– Men vi har tagit ett strategiskt beslut att sälja och investera i vår kärnverksamhet. Vi bygger bland annat ihop vårt fjärrvärmenät med Gävle nu.
En annan bidragande faktor har varit de miljöprövningar av vattenkraften som nyligen satt igång.
– Vi stod inför en del tuffa investeringar i vattenkraften. Det skulle bli en osäker resa för oss och det är oklart hur mycket det skulle belasta oss, säger Niclas Renikainen.
Henrik Sandberg på Småkraft tycker i grunden att miljöprövningarna är bra:
– Det har varit ganska diffust tidigare, men nu finns en tydlig plan med målsättningar och tidplan. Det är utmärkt och rimligt att man uppdaterar vattenkraften med de krav vi har på miljön, säger han.
Miljöprövningarna tar resurser
Samtidigt är han liksom många andra i branschen lite oroad över vattenmyndigheternas beslut.
– Det är ju viktigt att myndigheterna följer de riktlinjer som politiken slagit fast och att de inte omtolkar och vantolkar dessa.
Vilken blir den största utmaningen för er framöver?
– Miljöprövningarna är en resursmässig utmaning. Men i övrigt handlar det nu om att få in de olika kraftverksportföljerna under samma hatt och komma vidare med att effktivisera driften och uppgradera anläggningarna. Sedan finns det alltid risker med dammar och flöden som vi måste beakta, säger Henrik Sandberg.
Johan Wickström