Att internationella företag placerar sina datacenter i Sverige handlar i stor utsträckning om hållbarhet. Fördelen här är att datacentren kan drivas med förnybar el, vilket är viktigt i hållbarhetsprofilen för många internationella företag:
– Stora internationella företag, framför allt i Europa, vill inte satsa på datacenter som drivs med el från kolkraft. Alltfler företag väljer ett datacenter i Sverige för beräkningar, simuleringar och AI, kort sagt för alla applikationer som kräver en hög kapacitet, säger Per Lähdet, Site manager på atNorth.
Det nya datacentret i Kista – företagets första i Sverige – är redan från början utformat för värmeåtervinning. All värme från datacentret återvinns i samarbete med Stockholm Exergi. Fjärrvärmeverket ligger i nära anslutning och det var också en av anledningarna att atNorth valde att bygga datacentret på en relativt liten tomt i Kista.
– Byggnaden är liten och kompakt. Målet är att göra en så liten klimatpåverkan som möjligt, betong påverkar också miljön, säger Per Lähdet.
Värmer upp 20 000 lägenheter
Den spillvärme som Stockholm Exergi kommer att köpa från datacentralen räcker för att värma upp 20 000 lägenheter, vilket motsvarar två städer av Hammarby Sjöstads storlek.
– Varje server har en enorm kapacitet och det går åt mycket energi för att kyla servrarna. Traditionellt har datacenter haft en form av vattenkylning med kylmaskiner som kräver mycket energi, berättar Per Lähdet:
Det här är den största datacenteretableringen på fem år i Stockholm. Nu har den första etappen på 3 600 kvm av datacentret invigts. När hela datacentret är färdigt kommer det att bestå av 6 400 kvm med en total kapacitet på 11 MW. Eftersom efterfrågan på datatjänster är så stor har den andra etappen av bygget redan satts igång.
Första datacentret utanför Island
atNorth är i grunden ett isländskt företag som nu ägs av Partners Group i Schweiz. Det här är det första datacentret som företaget bygger utanför Island. Fri kyla året runt, mycket grön energi, ett stabilt elnät och bra fiberförbindelser har gjort att Island har kunnat bli väldigt framgångsrika med sina datacenter.
atNorth fick till samarbetet med Stockholm Exergi tack vare Stockholm Data Parks, som är ett initiativ mellan Stockholms stad Stockholm Exergi, Ellevio och fiberleverantören Stokab. Visionen är att ingen värme från datacenter ska gå till spillo, utan att den ska ses som en värdefull resurs som kan användas för att värma upp Stockholms bostäder.
– Jag ser bara fördelar med det här samarbetet. Vi köper all överskottsvärme från atNorths nya datacenter och värmer upp delar av Stockholm med den värmen. Nyttiggörandet av datacentrens spillvärme gör att det går mindre bränsle i vår egen produktion. På så sätt får vi ett resurssnålare och mer hållbart samhälle, säger Erik Rylander, på Stockholm Exergi.
Stockholm Exergis satsning på utökad värmeåtervinning har redan bidragit till att Stockholms sista koleldade panna kunde stängas ner 2020.
Den finns en del tekniska utmaningar med att ta hand om överskottsvärmen från ett datacenter. Temperaturen är för låg för att fungera till i fjärrvärmenätet, så temperaturen måste höjas med 30-40 grader med hjälp av en värmepump. Trots att värmepumpen behöver el är det energieffektivt att ta hand om överskottsvärmen från datacenter, menar Erik Rylander:
– Om man jämför med en bergvärmepump så är värmeåtervinning från datacenter mer energieffektivt eftersom datacentrets spillvärme håller väsentligt högre temperatur än marken. Det gör att värmepumpen förbrukar mindre el.
– Det som är speciellt med atNorths datacenter är dessutom att det redan från början designats för att återvinna upp till 100 procent av spillvärmen. De allra flesta datacenter som vi har jobbat med har lagt till värmeåtervinning i efterhand.
”Behövs fler sådana här exempel”
Erik Rylander säger också att det har skett en utveckling i i datacenterbranschen på senare år, nu är det inte bara lönsamheten i försäljningen av spillvärmen som styr om man väljer att installera tekniken, istället är hållbarheten i fokus:
– En ökad digitalisering ger stadens invånare nya möjligheter samtidigt som värmen från datahallarna tas om hand och bidrar till ett mer hållbart energisystem. Man kan säga att elen används två gånger – först i servrarna, sen för uppvärmning. Vi kommer behöva fler sådana exempel i framtiden för att energin ska räcka till när allt fler delar i samhället elektrifieras, säger Erik Rylander.
Marie Kofod-Hansen