Om det inte vore för Energy Buddies hade antagligen Rana Hakmi från Oskarshamn och Isak Månsson från Göteborg aldrig träffats. Hon är universitetsutbildad elkraftsingenjör med tio års arbetslivserfarenhet i hemlandet Syrien. Han är projektledare för lokalnätsinvesteringar på Ellevio.
– Energibranschen står inför stora investeringar och det råder brist på kompetens. Det här är ett sätt att ta tillvara nyanländas kunskaper, säger Isak Månsson.
Rana Hakmi kom till Sverige för drygt fyra år sedan. Hon flydde kriget tillsammans med sina sex barn (varav två tvillingflickor och två tvillingpojkar). Hennes man och bror fanns redan i Sverige.
– Det är svårt att vänja sig vid död, explosioner och ruiner. Jag var orolig för barnens liv. Jag glömmer aldrig när vi klev av flygplanet i Sverige. Vi blev välkomnade med leenden och ”hej”. Jag visste inte vad ordet betydde, men kände att efter år av rädsla var vi på en säker plats, säger hon.
Program för utländska akademiker
För Rana Hakmi började nu resan in i det svenska samhället. Hon läste svenska för invandrare och deltog i "Kalejdo", ett projekt som Oskarshamns kommun stod bakom. Där fick hon information om kultur, politik, rättigheter och skyldigheter och träning i att prata svenska. Hon har också hunnit jobba som studievägledare och språkstödjare för arabiskspråkiga högstadieelever.
Så småningom gick hon Korta vägen på Luleå tekniska universitet – ett program som förbereder och hjälper utlandsfödda akademiker till fortsatt utbildning.
– De berättade om Energy Buddies. Jag tyckte det lät bra att få träffa en yrkesperson som jobbar inom mitt område. Elbranschen i Sverige var väldigt annorlunda mot vad jag var van vid. Den kändes som en stängd låda, säger Rana Hakmi.
Programmet har bestått av fem digitala träffar. Som stöd har det funnits handböcker, en för mentorn och en för adepten.
– Vi har bland annat pratat om kompetenser, drivkrafter och hur man nätverkar. Jag har berättat om min yrkesroll, hur vi jobbar och hur vi bygger elnät i Sverige, säger Isak Månsson.
Tillsammans med Isak kunde Rana börja öppna den där stängda lådan. Längs med vägen har det funnits massor av frågor och funderingar.
– Isak är en väldigt bra och hjälpsam person. Han har förstått vad jag behövde veta och har stöttat mig hela vägen, säger hon.
– Rana visade från första början ett stort intresse och engagemang, Jag märkte direkt att hon verkligen ville det här. Faktum är att hon ställt en del frågor där jag fått ta reda på svaren. Så jag har själv lärt mig nya saker, säger Isak Månsson.
Konkret hjälp med cv:n
En del i programmet har handlat om konkret hjälp med att skriva cv och personliga brev som Rana skickade tillolika företag. Till slut blev det napp på konsultbolaget Rejlers där hon börjar som projektör den 1 april. Då har hon också hunnit avsluta distanskursen i elkraftteknik på Luleå tekniska universitet.
– Jag har tidigare sökt många jobb men aldrig fått komma på intervju. Så det här känns helt fantastiskt. En viktig drivkraft för mig är att bli en del av det svenska samhället. Utan jobb skulle jag känna mig meningslös, säger hon.
Det borde finnas fler forum där arbetsgivare och nyanlända kan träffas.
Rana och Isak har även haft kontakt mellan träffarna och kommer att fortsätta att ha det även fast programmet avlutades i mitten av december. Båda tycker att bland det allra roligaste har varit att få lära känna varandra.
– Det går inte bara att säga stopp, nu är vi färdiga, säger Rana Hakmi.
När jag frågar hur mycket programmet och Isak bidragit till att hon nu äntligen fått sitt efterlängtade jobb kommer svaret blixtsnabbt.
– 100 procent! Det här var precis det jag behövde.
– Äsch. Jag har väl hjälpt till på traven men det är helt och hållet hennes egen förtjänst. Jag är väldigt stolt, säger Isak Månsson och tillägger:
– Det borde finnas fler forum där arbetsgivare och nyanlända kan träffas. Kanske i form av någon digital plattform. Annars riskerar vi att gå miste om massor av kompetens som vi verkligen behöver i branschen.
Energy BuddiesUnder hösten och vintern 2021 genomförde Energiföretagen en pilotomgång med det nya mentorsprogrammet Energy Buddies. Yrkeserfarna i energibranschen har matchats med välutbildade nyanlända som fått ta del av kunskaper och erfarenheter. Målet har varit att ge adepterna en väg in i branschen och stöd i sökandet efter jobb.Sex företag har deltagit i Energy Buddies: Ellevio, Jämtkraft, Göteborg Energi, Nacka Energi, One Nordic och Öresundskraft. Programmet har slagit väl ut och Energi Buddies fortsätter nu med en ny omgång under hösten. För mer information, kontakta elin.fellers@energiforetagen.se
Susanne Glennegård