När underhåll och reparationer ska utföras på kraftledningar behöver en begäran om avbrott skickas till nätägaren, som tar beslut om hur långt avbrottet ska vara. Ett avbrott är kostsamt och kan medföra problem för slutkunden. Och för montörerna är det ofta stressigt eftersom de har en begränsad tid att utföra jobbet på innan strömmen slås på igen.
Med metoden Arbete med spänning (AMS) kan underhållsarbete utföras på kraftledningar utan att strömmen behöver stängas av. Idag används metoden bland annat av montörer hos Jämtkraft och Vattenfall.
AMS är kanske vanligast vid underhållsarbeten på luftledningar, berättar Christer Gruber, som är sakkunnig på Energiföretagen. Det är en bra metod som underlättar på flera sätt:
– Om man använder AMS kan antalet aviserade strömavbrott minska avsevärt. Eftersom strömmen inte behöver kopplas från drabbas inte elkunderna. Jag tror också att det är en säker metod. Eftersom man hela tiden är medveten om att det är ström i ledningarna är man nog lite mer ”på tårna” för att inte göra några misstag, säger Christer Gruber.
Gammal metod
AMS har använts i flera länder sedan 1950-talet, men har hittills inte fått något större genomslag i Sverige. Det säger Marcus Nord, som är kraftledningsmontör på Vattenfall Services Nordic och som har 20 års erfarenhet av reparation av luftledningar och ställverk.
– AMS underlättar otroligt mycket för oss montörer. Vi behöver inte jobba under tidspress och vi kan arbeta på utan avbrott tills vi är klara. Det är ett säkert sätt att jobba och vi har bra utrustning, säger Marcus Nord.
AMS består av tre olika tekniker som används utifrån vilka förutsättningar som råder på platsen och vilket underhåll som ska utföras. Barhand innebär att montörerna arbetar direkt på strömförande ledning klädda i en dräkt sydd av rostfri tråd som är ledande och flamskyddad. I dräkten är montören helt isolerad från jordpotential och kan därmed använda vanliga verktyg.
Vid arbete med isolerstång står montören och arbetar med avstånd till ledningen med hjälp den isolerade stången. Det var den tekniken som kom först och den användes en hel del i Sverige på 1950-talet. Den tredje varianten består av en isolerad plattform där montören kan stå med en speciellt framtagen isolerhandske.
Barhandsmetoden är den teknik som montörerna använder oftast eftersom det är den mest effektiva metoden även för höga spänningar, ända upp till 400 kV. Montörerna vinschas upp till ledningen med hjälp av isolerade rep iklädda dräkter i rostfri tråd. I vissa fall används också isolerade stegar. I Sverige är det inte, som i många andra länder, tillåtet att använda helikopter vid arbete nära ledning. Det är bara tillåtet om det handlar om livräddande insatser.
Vi har hela tiden koll på vädret. Det får inte finnas risk för nederbörd och åska – vatten och el är ingen bra kombination.
På Vattenfall är många montörer utbildade i att arbeta med isolerstång på spänningssatt ledning, men än så länge är det bara tio montörer som är utbildade i barhandsmetoden.
Säkerheten är alltid i fokus, berättar Marcus Nord. Varje arbetslag består av minst tre personer, varav en står för säkerhet och planering:
– Eftersom vi arbetar med spänningssatta ledningar är vi extra noga med säkerheten. Vi går igenom riskerna inför varje jobb, har en omfattande plan för genomförandet och efter avslutat arbete gör vi en utvärdering. Vi har också vidareutbildningar med jämna mellanrum. AMS används inte i alla jobb, utan vi och nätägaren går igenom vilken metod som passar bäst för just den insats som behövs på ledningen, säger Marcus Nord.
Viktigt med rätt väder
Säkerheten är också beroende av vädret. Luftfuktigheten och daggpunkten får inte vara högre än 80 procent. Om fukten lägger sig på rep och verktyg finns risk över överslag och kortslutning.
– Vi har hela tiden koll på vädret. Det får inte finnas risk för nederbörd och åska – vatten och el är ingen bra kombination, säger Marcus Nord.
De montörer på Vattenfall som jobbar med metoden är väldigt nöjda, enligt Marcus Nord:
– Arbetslagen kommer med förslag och på så sätt kan vi utveckla metoden ytterligare. Vi testar nya moment och funderar på förbättringar. AMS underlättar för oss montörer och nätägare, och slutkunderna slipper långa avbrott. I tider av kapacitetsbrist som vi har nu är det extra viktigt.
Marie Kofod-Hansen