Ukrainakriget har lett till stora konsekvenser på energimarknaden. Både olje- och gaspriserna har skjutit upp i höjden och dragit med sig elpriserna – trots stabila gasflöden från Ryssland än så länge.
Men hur påverkar den dramatiska utvecklingen de svenska energiföretagen?
- Det är svårt att säga hur det kommer att påverka oss på sikt, men i nuläget påverkar det inte oss ur ett affärsmässigt perspektiv. Vi har inga bränsleleveranser eller pågående kontrakt med ryska leverantörer och kommer inte heller göra några nya affärer med ryska leverantörer tills vidare, säger Thomas Gibson, kommunikationschef på Stockholm Exergi.
Thomas Gibson säger att det finns ett stort engagemang inom bolaget för att hjälpa Ukraina:
- Vi kommer nu att skänka ett reservkraftaggregat som är tänkt att användas till ett fältsjukhus.
Vattenfall stoppar inköp av ryskt kärnbränsle
Inte heller på Vattenfall ser man än så länge någon större påverkan på affärsverksamheten, även om utvecklingen skapat en osäkerhet på marknaden.
- Vårt fokus i dagsläget är att säkerställa att vi kan producera och leverera el och värme till våra kunder på samtliga marknader. Vi har god beredskap för förändringar av säkerhetshotet, men följer givetvis utvecklingen noga, säger Natalie Sial, Vattenfalls presschef i Sverige.
Som en följd av Ukrainakriget har Vattenfall stoppat alla leveranser av kärnbränsle från Ryssland.
- Vi ser även över avtal och leveranser av främst ryska fossila bränslen såsom gas och kol till vår egen produktion och kunder i framför allt Tyskland. Vi följer utvecklingen noga för att minska exponeringen av främst kol och gas från Ryssland, utan att äventyra vår skyldighet att säkerställa leverans av fjärrvärme i Berlin och den avtalade leveransen av gas till våra kunder.
Även Vattenfall stödjer Ukraina ekonomiskt med 10 miljoner kronor till UNHCR:s hjälpfond
- Medarbetare som deltar i hjälparbete i olika former kan även få betald ledighet, säger Natalie Sial.
Eon skänker 2 miljoner kronor
Eon Sverige har ingen affärsverksamhet i vare sig Ukraina eller Ryssland, men företaget kommer påverkas indirekt genom högre elpriser. Man planerar dock inga speciella åtgärder med anledning av läget.
- Vi för alltid en löpande en dialog med berörda myndigheter för att utvärdera riskbilden och säkerställa energiförsörjningen, det kommer vi att fortsätta göra. Vi följer också utvecklingen på marknaden noga för att utvärdera effekterna för våra kunder, säger Patric Elmén, presschef på Eon Sverige.
För att stödja Ukraina skänker Eon Nordic två miljoner kronor till Röda korset, som finns på plats i Ukraina. Moderbolaget i Tyskland bidrar även med hjälp till infrastruktur.
- Vi bygger energiinfrastruktur till flyktingboenden vid den rumänska gränsen till Ukraina och boenden för flyktingar i Tjeckien. Viljan att hjälpa till är stor inom hela koncernen, säger Patric Elmén.
Fortum stoppar investeringar i Ryssland
För Fortum är situationen mer komplicerad. Tillsammans med dotterbolaget Uniper har Fortum 12 kraftverk i Ryssland med totalt 7 000 anställda (produktion 2021: 71,9 TWh el och 19,1 TWh värme).
Fortums koncern-vd Markus Rauramo fördömer det ryska angreppet i ett pressuttalande, där han också meddelar att Fortum stoppar alla nya investeringar i Ryssland:
”Vårt fokus nu är att se till att vår anställda inte drabbas och att vi kan upprätthålla energiförsörjning för kunderna i alla våra länder”, skriver Rauramo.
Produktionen och energileveranserna löper på som vanligt, men utvecklingen är oförutsägbar och kan ändra sig från dag till dag – och Fortum förbereder sig för olika scenarier, enligt Rauramo. Fortum har även ansökt om livstidsförlängning för kärnkraftverket i Lovisa ”för att säkerställa fortsatt tillgång på fossilfri planerbar produktion i Norden”.
Osäker situation för Uniper
För Unipers del har krigsutvecklingen inneburit stora ekonomiska konsekvenser – en förlust på 987 miljoner euro – då bolaget äger en andel i det nu stoppade Nord Stream 2, som gått i konkurs. De långsiktiga kontrakten av rysk gas ska fortsätta, men Uniper ska inte ingå några nya långa gaskontrakt med Ryssland. I stället planerar Uniper nu att öka gasleveranserna från andra marknader och har också återupptagit planeringen av en LNG-hamn (flytande naturgas) i Wilhemshafen i Tyskland.
När det gäller Unipers svenska verksamhet skriver företaget i ett officiellt uttalande att man följer myndigheter och den svenska statens syn på säkerhetsläget:
”Vi har väl inarbetade säkerhetsrutiner. Vårt mål är att säkerställa en stabil och säker elproduktion i alla lägen, och vi har höjt beredskapen för våra medarbetare, anläggningar och kontor.”
Samtidigt är ”situationen osäker och förändras i tiden, och det är svårt att förutse hur vår verksamhet kommer påverkas i framtiden. Självklart följer vi alla tillämpliga lagar, förordningar och riktlinjer och förbereder oss för olika scenarier”, skriver Uniper.
Johan Wickström