Intresset för småskaliga kärnkraftsreaktorer (SMR) har ökat kraftigt under det senaste året, i takt med att behovet av ny planerbar el växer. Samtliga stora svenska företag som driver kärnkraftverk – Vattenfall, Fortum och Uniper – undersöker nu möjligheterna med den nya SMR-tekniken. Och nyligen gav Energimyndigheten 99 miljoner kronor till företaget Swedish Modular Reactors för att utveckla en pilotanläggning.
Fördelen med SMR jämfört med traditionell kärnkraft är att den är flexibel, yteffektiv och att verken har passiva säkerhetssystem som gör att de kyler sig själva vid en eventuell incident. Det finns också goda möjligheter att använda dem för till exempel produktion av vätgas och värme.
Nu har Sveriges första projektutvecklingsbolag med fokus på SMR startat: Kärnfull Next. Grundarna Christian Sjölander och John Ahlberg står även bakom Kärnfull Energi – ett elhandelsbolag som säljer 100 procent kärnkraftsel till timpris.
Hanterar hela kedjan
Kärnfull Next har ingått ett samförståndsavtal med GE Hitachi gällande BWRX-300, en vattenkyld SMR (300 MW). Världens första BWRX-300 ska gå i drift i Kanada 2028 – och enligt företaget är samma tidsplan realistisk även här.
Designen och licensieringen utgår från större kokvattenreaktorer som Sverige har stor erfarenhet av.
– Svenska myndigheter och underleverantörer är vana vid att arbeta med de system och komponenter som används, vilket rimligtvis bör påskynda våra projekt, säger John Ahlberg.
Tanken med Kärnfull Next är att hantera hela kedjan från idéfas fram till färdig byggfas. Bolaget ska då ansvara för alla faser i projektet, till exempel licensiering, mark- och miljöfrågor, tillstånd och finansiering.
– Men hur projekten kommer att se ut beror väldigt mycket på kundens önskemål. Vi anpassar projektets aktörer utifrån dem och kan tillföra alla kompetenser som behövs. Normalt sett bildas ett bolag som äger produktionsenheten slutgiltigt när byggnationen är klar.
Vilka kunder riktar ni in er på?
– Det sträcker sig från industrikluster till stora industriomställningar som går från fossilbaserat till fossilfritt. Eftersom huvudprodukten är energi och inte el är kundbasen väldigt stor. Under de senaste månaderna har vi fört flertalet samtal med kunder där projekten för övrigt inte nödvändigtvis kommer vara nätanslutna, säger John Ahlberg.
Stort intresse bland finansierare
Kärnfull Next har säkrat finansiering från Corespring Invest , en investeringsportfölj som förvaltas av företaget Granitor, som specialiserat sig på industri- och samhällsutveckling.
Och intresset är stort bland investerare, enligt John Ahlberg, speciellt från institutionella investerare.
Men det återstår en del utmaningar för SMR-tekniken. En viktig del handlar om att ny kärnkraft enbart placeras på de tre platser där det finns kärnkraft idag, vilket är ett stort hinder för SMR.
– Att få till ny lagstiftning gällande antal och placering av reaktorer är en nyckel för oss. Men i övrigt är det inte lika många utmaningar som man kan tro. Det handlar väl främst om att få till en teknikneutral marknad där man jobbar mot ett gemensamt mål.
Vilken kostnad räknar ni med för att producera elen i de kommande anläggningarna?
– De kunder vi i dagsläget för diskussioner med kommer i första hand inte fokusera på elkostnaden då de inte avser att producera och sälja el. Våra övriga simuleringar stämmer väl överens med Energiforsks senaste rapport om kostnaden för ny elproduktion i Sverige (mellan 50 och 60 öre per Kwh/reds anm). Vi ligger dock något lägre än deras förväntade pris.
När tror ni att första SMR-en kan vara i drift i Sverige?
– Kan vi samlas kring målet om att kärnenergin har en roll att spela och alla instanser jobbar gemensamt kan mycket löpa parallellt. Då skulle vi kunna ha en första BWRX-300 igång innan 2030, säger John Ahlberg.
Johan Wickström