I Sverige pågår just nu en rad vätgassatsningar. Det handlar om miljardinvesteringar i allt från vätgasmackar till storskaliga industrisatsningar som bland annat Hybrit som ska tillverka fossilfritt stål och Grupo Fertiberia som ska tillverka konstgödsel. Många aktörer bakom satsningarna i Sverige ser det som viktigt att vätgasen kommer från förnybar el, alternativt fossilfri el.
Genom att den svenska elproduktionen till drygt 60 procent kommer från förnybara energikällor som vatten, vind och bioenergi är förutsättningarna goda för att klara detta. Men nu kan EU sätta käppar i hjulen för Sveriges sätt att se på förnybar elproduktion kopplat till vätgas. Bakgrunden är EU:s förnybarhetsdirektiv (RED III) där EU-kommissionen i sin delegerade akt har restriktioner kring hur vätgas ska produceras för att räknas som förnybart drivmedel. Energiföretagen ser att det finns en stor risk att detta synsätt sprider sig vidare till annan vätgashantering i energisystemet, vilket man tidigare har sett inom biobränsle som började med transportsektorn.
– För att vätgas ska få räknas som förnybart drivmedel, enligt det omarbetade direktivet, behöver den uppnå väldigt detaljerade krav. Exempelvis så krävs att förnybar el till vätgasproduktion ska komma från ny elproduktion byggd senast en viss tid innan vätgasen produceras och den ska också vara producerad inom samma prisområde, säger Lars Andersson, ansvarig för vindkraft, solenergi och energilager/vätgas på Energiföretagen.
– EU-kommissionen vill på detta vis pressa fram mer förnybar el och vätgas på marknaden, men för Sverige som ligger långt fram vad gäller både förnybar elproduktion och storskaliga industriella vätgassatsningar blir detta i stället en broms. Plötsligt får förnybar elproduktion ett ”bäst-före-datum”.
Riskerar motsatt effekt
Lars Andersson tycker att EU-kommissionens synsätt riskerar att få motsatt effekt. Redan idag har förnybar vätgas svårt att stå sig i konkurrensen med vätgas från fossila källor och att då lägga på flera krav kring nybyggd förnybar elproduktion kan få fler att välja bort förnybar vätgas snarare än vilja att satsa.
Energiföretagen har tillsammans med den nordiska branschorganisationen Nordenergi försökt att påverka EU-kommissionen till en ändring av detta synsätt. De vill att EU-länderna ska få använda elmixen från elnätet och kunna styrka att den är förnybar eller koldioxidfri för att i nästa steg kunna producera koldioxidfri alternativt förnybar vätgas.
– Nu öppnar Finland sitt kärnkraftverk i norra delarna av landet. Det gör att Sverige inte behöver exportera lika mycket el till Finland, vilket frigör el i norra Sverige där flera industriella vätgassatsningar görs. Ska vi då plötsligt inte få räkna vår befintliga förnybara elproduktion där, enbart för att den inte är ny? Det känns väldigt konstigt och ger märkliga signaler från EU, säger Lars Andersson.
Vilka problem medför då EU:s synsätt för de satsningar som planeras och pågår? Framför allt påverkar det statsstödsregler och om man inte uppfyller reglerna kan man inte heller få statsstöd, vilket många av dessa satsningar räknar med. Även EU:s direkta stöd för vätgas kan komma att villkoras med att man uppfyller kraven i direktivet.
– Det kan även bli så att kunderna blir tveksamma till att köpa produkter gjorda på förnybar vätgas som inte uppfyller EU:s krav. Detta är osäkert, men det kommer sannolikt att spela en roll och det vore bra att undvika en sådan situation. Totalt sett leder detta till ett sämre konkurrensläge för förnybar, alternativt fossilfri, vätgas, vilket känns onödigt, säger Lars Andersson och fortsätter:
– Jag har fått många samtal från många i branschen som är oroliga för den här utvecklingen. Det riskerar att försvåra för hela vätgasutbyggnaden i Sverige.
”Viktigt att regeringen bevakar utvecklingen”
Vad händer nu? Den delegerade akten är försenad och skulle redan ha kommit. Mycket tyder dock på att EU-kommissionen kommer att godkänna akten inom kort.
– Det kommer att vara mycket viktigt att regeringen bevakar utvecklingen av det förslag om förändring av förnybarhetsdirektivet som förhandlas i rådet för närvarande så att skrivningarna inte förhindrar de stora vätgassatsningarna i Sverige, menar Lars Andersson.
– I EU-parlamentets hantering av förslaget till nytt förnybarhetsdirektiv finns förslag att tydligare öppna för fossilfri vätgas vilket skulle underlätta för svensk industri.
Ann-Sofie Borglund