Likt ett monument över samtidens polarisering, både hatad och älskad, reser sig det 200 meter höga vindkraftverket mot den småländska himlen. Tornet med de tre vingarna är det sista av 36 vindkraftverk som rests i Vindpark Åby-Alebo mellan Fliseryd och Mönsterås, några mil norr om Kalmar.
Från fönstren i byggarbetsplatsens arbetsbodar, ett stenkast från turbinen, går det att följa kranföretagets arbete med att avmobilisera den stora fackverkskranen. Per Eriksson, projektledare vid SR Energy, blickar ut genom fönstret.
– Nästan 2,5 års arbete i Åby-Alebo med markarbeten och montering går mot sitt slut. Merparten av vindkraftverken är nu i drift och det är först nu som det här projektet genererar intäkter, förklarar Per Eriksson.
Under de senaste 15 åren har vindkraften expanderat kraftigt i Sverige och bidrog med 17 procent av elproduktionen 2021. Men när den kända Stena-
koncernen startade energibolaget Stena Renewable (nuvarande SR Energy) 2006 var svensk vindkraft fortfarande i sin linda. Parallellt med utvecklingen i Sverige har företaget expanderat, och även om Stena Renewable har bytt både namn och ägarstruktur är affärsidén fortfarande densamma.
– Det finns vindkraftsexploatörer som köper färdiga tillstånd, men vi är med från projektinitiering till drift. Vi identifierar platser för potentiell vindkraftsproduktion, skriver avtal med markägare, ansöker om miljötillstånd, genomför byggnationen och sköter driften. Just detta projekt är dock ett undantag då vi tog över tillståndet av Statkraft när de avbröt sina satsningar i södra Sverige, säger Per Eriksson.
I likhet med andra vindkraftsexploatörer karterar SR Energy kontinuerligt områden i södra Sverige som är lämpliga för vindkraft. Även om ett område har bra förutsättningar kan infrastruktur, bebyggelse och naturvärden begränsa eller förhindra en etablering redan innan tillståndsprövningen inleds.
SR Energy
SR Energy äger 154 vindkraftverk som årligen producerar ungefär 1,5 TWh per år, och har ytterligare 47 vindkraftverk under byggnation. Fokuserar främst på glesbefolkade områden i prisområde 3 och 4.
Företaget är med från projektinitiering till drift, och skriver avtal med markägare över hela parkens livslängd vilket är runt 40 år. Företaget delar varje år ut en vindbonus till olika föreningar i vindparkernas närområden.
På bordet, framför Per Erikssons kaffekopp, ligger en karta över Vindpark Åby-Alebo med omgivningar.
– Här finns ett naturområde som vi inte får bygga för nära, säger Per Eriksson och pekar ut positionen på kartan.
– I norra delen av parken flyter Emån som vi inte får bygga närmare än 600 meter, i ett annat område bor det fladdermöss och i södra delen finns mindre sjöar där fåglar häckar. Sen måste ett verk hålla ett visst avstånd till nästa verk för att inte störa varandra.
– Vi måste också ta hänsyn till den här kraftledningen som går genom parken, och försöker hålla en knapp kilometer till närmaste bebyggelse för att inte störa boende. Bullernivån från turbinerna får inte överskrida 40 decibel vid fasaden hos de kringliggande bostäderna.
Stolt över att vara en del av byggnationen av grön energi berättar Per Eriksson engagerat om förberedelser och utmaningar, miljöfrågor, vikten av att bygga relationer med markägare, och projektets olika steg. Arbetet på plats startade våren 2020 med byggnation av vägar, ytor, elnät och gjutning av fundament. Eftersom elnätet, som är nergrävt längs vägarna, är dyrt att anlägga har nätet till viss del styrt hur de nya vägarna har dragits.
– Entreprenören fick positioner på alla vindkraftverk och har i samverkan med oss bestämt placering av vägar och elnät. Det är viktigt att allt är färdigt när leverantören Vestas börjar sitt monteringsarbete. Kranen där ute kostar 150 000 kronor om dagen så det blir dyrt om den står still för att vi inte är färdiga med föregående steg.
Arbetsbodarnas ytterdörr öppnas och in kliver Vestas platschef Joakim Svensson som ansvarar för allt från transporter av material till säkerheten på byggarbetsplatsen.
– Överlag har allt flutit på bra. Vi har haft en del dagar då vinden har varit för stark och vi inte har kunnat jobba av säkerhetsskäl, men det har inte blivit några övriga förseningar. Säkerheten är väldigt viktig.
– När vingarna lyfts upp med kranen och ska fästas i turbinens nav måste vi vara försiktiga så att inte personalen som fäster bladen klämmer sig eller får skärsår. Sen finns det alltid en risk med arbete på hög höjd.
För Vestas väntar två veckor av invändiga installationer innan det är dags att börja arbetet med SR Energys nästa vindpark i Tvinnesheda utanför Åseda med totalt 47 vindkraftverk.
– Den största utmaningen med sådana här projekt är i början när vi ska synka ihop alla tidsplaner och transporter av material. Vi vill inte ha några stillestånd.
Någon kilometer norr om arbetsbodarna, i utkanten av det lilla samhället Fliseryd, bor 73-årige Lars Tyrberg som är en av 21 markägare som har arrenderat ut mark i vindparken Åby-Alebo. Han hör inte vindkraftverkens vingar, men från sitt hus ser han 16 vindkraftverk som reser sig upp över skogen.
– Det var med viss bävan som jag skrev under avtalet att placera ett vindkraftverk på min skogsmark, och även om slutresultatet är acceptabelt, så gör det lite ont att se gamla planteringar och arbete förstöras av vindparkens expansion. Det är bara hoppas att man vänjer sig med tiden.
Bland sina papper hittar Lars Tyrberg det första avtalet med Statkraft som tecknades redan 2011 som underlag för en miljöprövning. När avtalstiden löpte ut ville bolaget skriva ett nytt avtal med rätt att sälja tillståndet till annan part. Markägarna sa nej.
– Vi markerade tydligt att marken inte är en handelsvara, och att vi vill veta vem vi samarbetar med. När SR Energy kontaktade oss 2019 fick vi samma förutsättningar, det vill säga en årlig ersättning, som i första avtalet, vilket känns okej. Jag uppfattar SR Energy som en stabil och långsiktig aktör som har lyssnat lyhört på oss. De har dessutom skapat arbetstillfällen i bygden under byggtiden, säger Lars Tyrberg.
Vid ICA-affären i Fliseryd, en av tätortens naturliga samlingsplatser, råder delade meningar om vindparken. Med blicken fäst på vindkraftverken som sticker upp över trädtopparna berättar Fliserydsbon Anita Pernius att hon är positiv till etableringen.
– Min man har jobbat vid OKG så jag har alltid varit lite intresserad av energi. Jag har själv inte påverkats negativt av vindkraftverken utan tycker snarare att de är lite häftiga.
Gunnar Nilsson tillhör dem som anser att vindkraftverken förstör naturen.
– En del tycker de är fina, men jag gillar dem inte. Skogen är helt förstörd av nya vägar och vindkraftverk. Jag undrar hur hönsen hos den lokala äggproducenten reagerar på ljudet.
Vid landsvägen i riktning mot Mönsterås ligger byn Grimhult där Carina Berkeby bor på en liten gård i närheten av sitt gamla barndomshem. För över 30 år sedan lämnade hon byn för studier och jobb, men bestämde sig för att flytta tillbaka 2020. Hon såg fram emot ett lugnt liv på gården och dagliga ridturer i skogen.
– Som barn brukade jag leka på den här gården och rida i den vackra skogen här bakom. Jag har alltid längtat tillbaka. När jag fick möjlighet att flytta hit igen var det en dröm som gick i uppfyllelse, men lyckan varade inte länge, säger hon.
Kort efter flytten började byggnationen av vindparken. Hon beskriver hur barndomens skogslandskap ändrade karaktär, men att den största förändringen först skedde när de sju vindkraftverken, som ligger närmast gården, sattes i drift.
– Ljuset från det ena vindkraftverket lyser in genom mitt sovrumsfönster, men värst är ljudet. Det lugn som fanns här tidigare är borta, och i skogen är ljudet ännu starkare.
– Under byggnationen försökte jag vänja mina ston vid de stora vindkraftverken, men nu går det inte längre att rida i skogen. De är livrädda för ljudet.
Att hot och rädsla kan stoppa satsningar på grön energi är i slutändan ett demokratiproblem.
SR Energy upplever att motståndet mot vindkraft ökar, och företaget arbetar ständigt med flera parallella projekt eftersom det alltid är några projekt som får avslag. Per Erikssons chef Dan Sandros berättar att allt fler kommuner använder sin vetorätt och stoppar nya projekt innan en miljöprövning ens har inletts.
– I Hultsfreds kommun kände flera politiker sig hotade av vindkraftmotståndare och vi upplever att detta var en del i att de valde att inte tillstyrka vår planerade vindpark. Att hot och rädsla kan stoppa satsningar på grön energi är i slutändan ett demokratiproblem.
– Vi respekterar att det finns en viss oro för ljud och visuella förändringar vid etablering av vindparker, men lokala politiker måste stå emot yttre press och visa tillit för länsstyrelsens miljöprövning.
Dan Sandros är bekymrad över hur vindkraften framställs i media och hur den har blivit ett slagträ i en polariserad energidebatt.
– Nu ställs vindkraft mot kärnkraft, vilket är helt fel. Fossilfri elproduktion ska inte ställas mot varandra, men ska vi klara av våra klimatmål och samtidigt öka elproduktionen krävs en större utbyggnad av vindkraft som är billigast och går snabbast att bygga ut. Ska vi klara energiomställningen krävs det att fler kommuner tar efter Mönsterås kommun.
Vindpark Åby-Alebo36 vindkraftverk mellan Fliseryd och Mönsterås med en total effekt: 160 MW.
Kostnad: 1,7 miljarder kronor.
Statkraft Södra Vindkraft skrev första avtalet med markägare 2011, åtta år senare skrev SR Energy nytt avtal med 21 markägare och våren 2022 är parken i full drift.
Leverantör av turbiner och ansvariga för montage och driftsättning är danska Vestas. Materialet har fraktats med båt till Oskarshamn och körts nattetid till vindparken.
Pierre Eklund