Under augusti och september var elpriserna i södra Sverige på rekordnivåer på elbörsen Nordpool. Månadssnittet för augusti i SE4 var 3,04 kr/kWh medan SE3 hade 2,23 kronor/kWh. I september föll priset ned något, till 2,42 respektive 2,29 kr kWh.
Den senaste månaden har däremot bjudit på ett helt annat prisläge. I oktober landade snittpriset i SE4 på 81,3 öre, vilket är det lägsta priset sedan i juli 2021. I SE3 blev snittet 80,6 öre/kW – det lägsta sedan februari i år.
Det är flera faktorer som spelar in.
– Det finns tre viktiga anledningar: sjunkande gaspriser, en hög vindkraftsproduktion och mycket nederbörd och stigande fyllnadsgrad i vattenmagasinen, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin & Metis.
Fyllda gaslager
Han får medhåll av Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia:
– Gaspriset har halverats från sommarens skräcknivåer i takt med att Europas gasdepåer är helt fyllda inför vintern. I Tyskland låg oktoberpriset på gas på 152 euro/MWh, vilket kan jämföras med 346 euro/MWh i september, säger Johan Sigvardsson.
Han lyfter även fram den stora vindkraftsproduktionen i början av oktober då dygnsmedelpriserna under vissa dagar låg på cirka 10 öre/kWh.
– Detta sammanföll med underhåll på ett par av kablarna till Polen och Tyskland, vilket gjorde att mer kraft stannade kvar i Norden.
Även den för året relativt höga temperaturen samt det allmänna sparmedvetandet hos konsumenterna kan ha spelat in.
– Redan i september syntes en stor förändring i hushållens efterfrågan, cirka 20 procent lägre än normalt, vilket alla annat lika flyttar priskurvan nedåt, säger Johan Sigvardsson.
Vädret avgör kommande elpriser
Hus kommer då prisutvecklingen bli framöver?
– Som alltid beror det mycket på vädret. Lågtrycksbetonat väder betyder mycket vind och stort utbud. Högtryck leder till det omvända läget och samtidigt ökat uppvärmningsbehov och därmed större efterfrågan på el, säger Johan Sigvardsson.
– Samma sak gäller för Europa: om det blir en normal vinter blir det inga problem ur gassynpunkt, medan ett tidigt omslag i december skulle skapa förnyad oro med stigande gaspriser och därmed högre spot- och terminspriser som följd.
Christian Holtz tror att prisutvecklingen på kort sikt blir mer dämpad.
– Jag tror att vi kommer få se fortsatt dämpade priser relativt det vi upplevde i augusti och september, om än markant högre än i oktober. November ser ut att inledas med för årstiden varmt väder, mycket nederbörd och hög vindkraftsproduktion. Den hydrologiska balansen har stärkts, samtidigt som gaspriserna fortsatt är markant lägre än vad som förväntades tidigare i höstas, säger Christian Holtz.
I de två nordligaste prisområdena (SE1 och SE2) har elpriserna legat på i snitt runt 50 öre/kWh i oktober – en halvering järmfört med september, men betydligt högre än sommarens låga priser. I augusti hade SE1 18,2 öre/kWh i snittpris – vilket således var 94 procent lägre än priset i SE4 under samma månad.
Johan Wickström