En efter en hoppar de sju männen ner i vattnet iklädda särskilda dykdräkter. Dagens övningsuppgift: att träna sjösäkerhet och sjöräddning. Instruktören Robert Paszczyk visar hur de ska klara sig i vatten, rädda sig själva och sina kamrater och hantera en räddningsflotte.
Vi befinner oss i hamnen i Darlowo vid den polska Östersjökusten, några mil från Koszalin. Det är ett lite främmande område för utbildningsdeltagarna. Samtliga i gruppen, som kommer från industriområdet Śląsk i södra Polen, har arbetat i kolgruvor på drygt 1 000 meters djup. Nu går de en utbildning i Koszalin för att skaffa sig kompetens och certifikat för arbete med vindkraftverk. Ena dagen är det arbete på 100 meters höjd och andra dagen är det vattenträning.
Det här är en pionjärutbildning för gruvarbetare.
Utbildningen anordnas av Windhunter Academy i samarbete med det svenska vindkraftsbolaget OX2.
– Vi är det första utbildningsföretaget i Polen som arbetar enligt den internationella standarden GWO – Global Wind Organisation, som har utarbetats av de största vindkraftsproducenterna. Alla som arbetar med dessa turbiner måste ha ett relevant certfikat, säger Karolina Jastrzębska, vd för Windhunter Academy, Polens största utbildningscenter för vindkraft.
– Vi anordnar kurser för folk från olika branscher, framför allt från vindkraftsindustrin, men även från andra branscher. Vi har arbetat i flera år för att skräddarsy en kurs för personer som ska arbeta med vindkraftverk. Och nu har vi för första gången denna pionjärutbildning för gruvarbetare.
Kursen pågår i 26 dagar och består av fem delar – första hjälpen, arbete på hög höjd, brandsäkerhet, förflyttning av tunga föremål samt sjösäkerhet. De
tekniska aspekterna omfattar mekanik, hydraulik, arbete med kranar och hantering av elektriska installationer. I utbildningen ingår också en kurs i teknisk engelska.
Att arbeta i en kolgruva har länge varit en viktig del av Śląsks och dess invånares tradition och identitet. Dagens gruvarbetare är ofta sist i kedjan av många generationers gruvarbetare, där yrket har gått i arv från far till son. Idag jobbar cirka 80 000 personer i näringen – jämfört med kring 400 000 på 1970-talet – och antalet minskar stadigt i takt med att kolgruvorna stängs.
"Man andas frisk luft"
De flesta gruvarbetare är nöjda med sitt jobb. Lönerna är bra och efter 25 år i yrket kan de avgå med en rejäl pension – och sedan fortsätta att jobba med annat om de kan och vill. De som frivilligt lämnar jobbet innan pensioneringen får ett avgångsvederlag på 120 000 zloty (cirka 270 000 kronor).
Så är fallet med kursdeltagaren Marcin Potempa från gruvorten Jastrzębie Zdrój. Han slutade efter 15 år nere i kolgruvan och vill pröva på något nytt.
– Jag är öppen och nyfiken. Gruvbranschen är på långsam nedgång i Polen medan vindkraftsindustrin utvecklas explosionsartat, säger Marcin Potempa.
Många i Polen avundas gruvarbetarna deras höga löner och tidigare pensionering men det finns en baksida:
– Det är naturligtvis bättre nu än förr, med all modern utrustning, men det är fortfarande farligt. Det händer gruvolyckor, till exempel metanexplosioner eller jordras, med dödlig utgång. Koldammet gör att många är långtifrån friska efter att ha jobbat 25 år i en gruva, säger han.
– Okej, att jobba på en vindkraftsturbin på 100 meters höjd låter också lite farligt men man andas åtminstone frisk luft, skrattar Marcin Potempa.
Om ett par dagar ska utbildningsdeltagarna få möta tre potentiella arbetsgivare – företag i vindkraftsbranschen. Marcin Potempa är beredd att skriva på direkt om det verkar intressant.
– Får jag ett seriöst anbud så skriver jag på. Att flytta till norra Polen – eller utomlands, för certifikatet gäller ju i hela världen – är inget problem för mig. Och min flickvän är med på noterna, försäkrar han.
Hans kollega Dawid Zapart uttalar sig i mera försiktiga ordalag. Han har i flera år jobbat som kolgruvarbetare, varav de senaste sex åren inom räddningstjänsten. Det är en sorts elit som åtnjuter en stor respekt i branschen.
Vid olyckor i gruvor utför de extremt svåra räddningsaktioner som inte sällan görs med livet som insats.
– Jag är här för att se mig omkring och testa. Jag är inte beredd att lämna mitt nuvarande jobb än, men vem vet vad som händer i framtiden. Ett certifikat som berättigar till jobb inom vindkraftindustrin i hela världen är naturligtvis bra att ha, säger Dawid Zapart.
Vi ville visa att en mjuk övergång från traditionell till grön elproduktion är möjlig.
Svenska OX2, som är medorganisatör av utbildningen, tillhör de ledande vindkraftsbolagen i Polen när det gäller onshore.
– Vi ville visa att en mjuk övergång från traditionell till grön elproduktion är möjlig. Vi ser det också som en del vårt samhällsansvar, säger Tomasz Guzowski, ansvarig för utveckling av vindkraftsprojekt inom OX2 i Polen.
Ytterst är målet med kurserna att utbilda och attrahera kompetenta tekniker till vindkraftbranschen, vilket det finns ett stort och växande behov av.
OX2, som etablerade sig i Polen 2019, arbetar med planering, utveckling, byggande och exploatering av vindkraftsparker. Och det gör att företaget expanderar.
I skrivande stund ska OX2 anställa 60 personer i Polen.
I år öppnades företagets första vindkraftspark i Polen, på 21 MW i Żary i sydvästra delen av landet. Ytterligare fem projekt, på sammanlagt 200 MW, är under uppbyggnad.
– Vi vill inte begränsa oss till enbart vindkraft, utan planerar också för solcellsparker, tillverkning av grönt väte och energilagring, påpekar Tomasz Guzowski.
När det gäller vindkraften har utvecklingen i Polen dock avstannat sedan 2016 då den så kallade avståndslagen trädde i kraft. Lagen kräver att avståndet från närmaste bebyggelse ska vara minst 10 gånger turbinhöjd inklusive vingbredd, vilket har stoppat många nya projekt på land. Dock har den installerade kraften vuxit eftersom projekt baserade på äldre tillstånd förverkligats, påpekar Tomasz Guzowski.
Men nu är en ny lag på gång som minskar minimiavståndet till 500 meter och samtidigt lägger en stor del av beslutsprocessen i händerna på den lokala administrationen.
– Hela branschen väntar på den annonserade liberaliseringen av avståndslagen, vilket skulle öppna vägen för en fortsatt dynamisk utveckling av vindkraft i Polen, säger Tomasz Guzowski.
Och vindkraften kommer troligen växa en hel del framöver i Polen, tillsammans med solkraft och så småningom även kärnkraft. Men under en övergångsperiod på ett par decennier är det fortfarande kolkraft som kommer dominera elproduktionen.
En månad efter utbildningens slut började Marcin Potempa och kans kurskamrat Kuba Ceran arbeta på ett vindkraftsföretag i Finland.
Vindkraft i PolenIdag finns 7,2 GW vindkraftseffekt i Polen, där samtliga verk är landbaserade. (Detta kan jämföras med Sverige som har drygt 12 GW installerad effekt.) Målet är att uppnå 20 GW landbaserad vindkraft till 2030. Samtidigt har Polen påbörjat stora satsningar inom havsbaserad vindkraft. Här är målet att uppnå 6,3 GW till 2030 och 28 GW till 2050.Den totala vindkraftsproduktionen i Polen var 16,5 TWh, vilket är knappt tio procent av landets totala elkonsumtion på 174,4 TWh.Totalt arbetar cirka 8 000–10 000 personer inom den polska vindkraftsindustrin, men prognosen är att det kommer vara drygt 40 000 jobb till 2030.Källor: energia.rp.pl, swiatoze.pl, psew.pl
Tadeusz Rawa