Det var i slutet av oktober som Svenska kraftnät (Svk) lämnade in sin ansökan om att få använda 55,6 miljarder kronor för att finansiera elstödet till Sveriges elkunder. Nu har Energimarknadsinspektionen (Ei) godkänt Svk:s upplägg och sagt ja till att använda flaskhalsintäkter för stödet.
Stödet kommer utgå retroaktivt till alla kunder i elområde 3 och 4 för den elkonsumtion de hade under perioden den 1 oktober 2021 till den 31 september 2022. Elkunderna i SE4 får 79 öre/kWh medan kunderna i SE3 får 50 öre/kWh. Detta gäller både privatpersoner och företag. Dock blir kunderna i elområde 1 och 2 utan betalning, då snittpriserna i deras områden legat under det referenspris på 75 öre/kWh som Svk utgått från.
Tak för stora elkunder
Utbetalningen till de berörda elkunderna kommer ske med automatik utan ansökan, vilket Försäkringskassan fått i uppdrag att genomföra. Men för större elkunder – som industriföretag och kommuner – har Ei dock infört ett tak för hur mycket stöd som kan utgå utan ansökan. För all elförbrukning över 3 miljoner kWh måste kunden lämna in en ansökan som visar att man faktiskt haft kostnader som ligger över referenspriset.
– Vi anser att det inte är förenligt med kravet på proportionalitet i krisinterventionsförordningen att elkunder med en mycket hög elförbrukning som exempelvis prissäkrat sig till en lägre nivå ska få stöd. Därför har vi satt ett tak för hur mycket man kan få utan ansökan, säger Elin Broström som leder Ei:s arbete med uppdraget.
Detta kan innebära att en del av de 55,6 miljader kronor som avsatts för stödet inte kommer att behöva betalas ut.
Kan leda till förseningar
Nu ska Svk analysera EI:s beslut och här uppger man att Ei:s ändring kan leda till förseningar av utbetalningen. Svk utredde en modell med tak men valde bort det alternativet då det bland annat skulle leda till att stödet omfattas av regelverket för statsstöd och då krävs det beslut av EU-kommissionen.
– Vi behöver nu analysera beslutet närmare, men vår initiala bedömning är att det finns risk för att detta kan leda till att utbetalningarna fördröjs till privatpersoner och föreningar – inte bara till de stora elförbrukarna, säger Malin Stridh, avdelningschef på Svenska kraftnät.
För landets elnätsföretag blir det också en hel del arbete. De ska nu ta fram uppgifter om uttagspunkterna (totalt cirka 5 miljoner) och förbrukningen i dessa under 12-månadersperioden. De ska också ta fram vilka som hade avtal för respektive uttagspunkt vid det aktuella brytdatumet, dagen efter Ei:s beslut.
.
– Vi ska nu analysera beslutet för att se om Ei:s tillägg får några konsekvenser för elnätsföretagens roll att lämna kund- och förbrukningsuppgifter till myndigheterna. Vi har förståelse för att Ei vill säkerställa att pengarna används på rätt sätt, men vi hoppas samtidigt att detta inte innebär ökad administrativ belastning och därmed fördröjningar i utbetalning av stödet, säger Sara Emanuelsson, ansvarig för elprisstödet på Energiföretagen.
Så räknar du ut hur mycket stöd du kan få
Johan Wickström