Den här dagen har vi producerat 52,5 kWh, förklarar Anna Thore när hon läser av sin mobilapp en solig och molnfri eftermiddag i slutet av augusti. Tillsammans med sambon Patrik Rosendahl bor hon sedan 2012 i en enplansvilla vid Boholmarna strax söder om Kalmar. Villan, som är byggd 1980, är utrustad med bergvärme, vattenmantlad eldstad och treglasfönster.
I hela sitt liv har Anna Thore haft ett starkt miljöintresse som har resulterat i politiskt engagemang i miljöpartiet och socialdemokraterna och ett yrke som hållbarhetsstrateg.
Med tiden väcktes tanken om att installera solceller på villataket, då baksidan på huset vetter mot söder.
– Solceller sparar både kronor och koldioxid. Sedan tidigare ägde vi solcellsandelar i Solpark Nöbble, norr om Kalmar, men för att ha en möjlighet att på sikt nolla våra koldioxidutsläpp behövde vi installera egna solceller på taket.
"Svårt att hitta kunskap"
Paret granskade och jämförde olika solcellsentreprenörer men tyckte att det var svårt att ta ställning till vilken leverantör som var bäst. Istället vände de sig till sitt lokala energibolag Kalmar Energi.
– Som privatperson är det svårt att hitta kunskap om alla parametrar och jämföra mellan bolagen, och då är det skönt och smidigt att vända sig till en kunnig lokal aktör som redan har gjort jobbet, säger Anna Thore.
Den 1 juli 2022 trädde en ny lag i kraft där mikroproducenter inte längre behöver betala någon avgift om de säljer mer el än de använder. När Anna Thore och hennes sambo investerade i 37 solcellspaneler i början av 2020 lade de sig nära familjens årsförbrukning av el som ligger på 13 000 kWh om året.
– Vår egen produktion ligger runt 10 000 kWh om året och överskottet läggs som en buffert som Kalmar Energi räknar av på kommande fakturor. Det innebär att vi bara har en månad om året, mars, där vi måste betala för elen.
– Det låter inte klokt med tanke på hur många som har det tufft idag med elräkningar. När vi investerade i solcellerna kändes det som att vi var sent ute, men nu är jag jätteglad att vi hann få allt på plats innan priserna skenade iväg.
I augusti passerade vi 13 500 kWh, vilket kan jämföras med fastighetens elbehov på runt 10 000 kWh per år.
I den lilla byn Öljersjö strax utanför Karlskrona, även detta i elprisområde 4, bor Per och Kajsa Fredriksson i ett energisnålt enplanshus på 144 kvadratmeter som stod färdigt 2018. Redan vid byggnationen funderade Per Fredriksson på att installera en solcellsanläggning för att täcka behovet av el i villan och det 70 kvadratmeter stora garaget med eluppvärmd förrådsdel.
– Förrådet är vår energitjuv då jag vill ha en temperatur på mellan 10 och 15 grader under vinterhalvåret för att hålla fukt borta. När vi byggde tjatade jag lite här hemma att vi skulle sätta upp solceller, men vi gick aldrig vidare med det.
Hösten 2021 knackade en solcellsförsäljare på ytterdörren, vilket väckte frågan på nytt. Efter flera år av låga elpriser hade energibranschen börjat skicka ut signaler om att elpriset var på väg upp, och familjen Fredriksson bestämde sig för att ta in offerter från tre olika solcellsentreprenörer. Ett av deras krav var att entreprenörerna skulle komma dit och undersöka förutsättningarna.
– Sånt här går inte att ta på telefon och att någon sitter och mäter på Google Maps. Då blir det lätt fel. En av försäljarna var uppe och mätte på taket, en annan firma använde sig av drönare.
– När vi satt där i november och diskuterade med solelsförsäljaren hade elpriset varit uppe och toppat på 2 kronor/kWh. Vi pratade mycket om var detta skulle sluta, och sen dess har prisutvecklingen bara fortsatt uppåt.
Sammanhängande enhet
Under planeringen var Per Fredriksson noga med att solcellspanelerna skulle bli en sammanhängande centrerad enhet utan små luckor för takventiler för att ge ett stilrent intryck. På taket sitter sedan februari i år 36 Hyundai-paneler med en toppeffekt på 14,4 kWp.
– Det hade fått plats tre paneler till, och med facit i hand ångrar jag att vi inte tog tre till. Nu i augusti passerade vi 13 500 kWh, vilket kan jämföras med fastighetens elbehov på runt 10 000 kWh per år, säger Per Fredriksson som följer produktionen genom en app i mobiltelefonen.
Familjen producerar alltså mer solel än deras egen årsförbrukning, och överskottselen säljs till Eon för spotpris plus 10 öre per kWh. I Per Fredrikssons beräkningar ska överskottet täcka årlig laddning av två elbilar på tusen mil vardera, och under året har han införskaffat sin första elbil. Han berättar att återbetalningstiden för hela solcellsanläggningen är beräknad till tio år, men att den tiden har förkortats avsevärt med dagens elpriser.
– Det är inte konstigt att intresset för att köpa solceller har exploderat. Bara sedan vi köpte i slutet av 2021 har priserna på solcellsanläggningar ökat rejält, och väntetiden är idag upp till sex månader.
Fortsätter elpriserna uppåt får vi börja fundera på om vi ska köpa någon form av lagring.
Strax norr om Oskarshamn, mellan tätorten och Oskarshamns kärnkraftverk, går gränsen mellan elprisområde 3 och 4. Några mil norrut, i Västervik, bor Per och Maja Malmberg sedan tre år tillbaka i ett 1930-talshus. Tvåplansvillan är installerad med fjärrvärme och har en elanvändning på runt 7 000 kWh per år.
– Det var först när några vänner började prata om att skaffa solceller som jag själv började göra lite research, och efter det kände jag att det vore en smart investering av både ekonomiska och miljömässiga skäl. Vi hade tur. Sen dess har både elpriserna och priset på solceller gått i taket, säger Per Malmberg.
Via en webbplats som har samlat flera olika solcellsentreprenörer skickade Per Malmberg ut en förfrågan och till slut föll valet på Ecokraft och Solarwatt eftersom de kunde erbjuda solcellspaneler med en garanti på 30 år.
– Tillverkningen av paneler har en viss inverkan på miljön och för att ta vara på produkten så mycket som möjligt ville vi ha de paneler som hade längst garanti. Dessutom är det kul att kunna köpa solceller producerade i Europa och i detta fall Tyskland.
"Vi hade gärna satt mer"
Beställningen gjordes hösten 2021, men på grund av globala material- och logistikproblem dröjde det ända till maj i år innan anläggningen var på plats. På grund av takets utformning fick familjen endast plats med
18 solcellspaneler med toppeffekt på 6,6 kWp.
– Vi hade gärna satt mer, men det gick inte på grund av takets utformning. Merparten av elen produceras när vi är på jobbet, och fortsätter elpriserna uppåt får vi börja fundera på om vi ska köpa någon form av lagring och använda elen när vi själv behöver, säger Per Malmberg.
– Det märks på vänner och bekanta att intresset för att producera egen el har ökat med den senaste tidens elpriser.
30 000 nya anläggningar
Antalet solcellsanläggningar som har anslutits till det svenska elnätet under perioden januari-augusti är ca 30 000. Det är en dubblering jämfört med samma period 2021.Från och med den 1 juli behöver hushåll som producerar mer el än de konsumerar inte betala någon avgift.
Källa: Svensk solenergi/Energimyndigheten.
Pierre Eklund