Tanken med Business Friday är att öka kontaktytorna mellan skola och näringsliv. Under en hel dag besöker eleverna olika företag för att få en inblick i arbetslivet. Och kanske en framtida karriär.
– Kullagymnasiet kontaktade oss och vi nappade direkt. Vi vill skapa ett intresse för branschen, bland annat genom att ge ungdomarna en bild av vad de kan jobba med, säger Björn Nilsson, fjärrvärmeansvarig.
Förra hösten och i våras fick elever på det naturvetenskapliga och tekniska programmet lyssna på föredrag som Björn Nilsson höll tillsammans med Ulf Liljefors, elnätschef. Målet var att skapa intresse och väcka nyfikenhet.
– Vi lägger upp det som en trestegsraket. I årskurs 1 håller vi det så lättsamt som möjligt. Vi involverar eleverna genom frågor och kul räkneexempel som de kan relatera till. Till exempel hur mycket energi som går åt när man duschar, säger Björn Nilsson.
I årskurs 2 blir det sedan fördjupning och i årskurs 3 mer inriktat på hur man kan få jobb inom energibranschen, olika yrken och hur samhället kan bli mer energismart. Responsen har varit positiv och funderingarna många.
– Lite kul var att en tjej som ställt väldigt kluriga och bra frågor kom fram efteråt. Hon frågade om det gick att köpa aktier i Höganäs Energi. Och det gör det ju inte, men det visar att hon uppenbarligen tyckte att bolaget var väldigt intressant.
Ögonöppnare för eleverna
Marcus Atthage, fysiklärare sedan 25 år på Kullagymnasiet, är övertygad om att all ny kunskap kan bli en ögonöppnare för eleverna.
– De flesta känner till att Höganäs Energi finns. Men de har dålig koll på vad man gör där. Det kanske har skapat förutfattade meningar om att det är tråkigt, säger han och tillägger:
– Även om det för många eleverna är för tidigt att välja yrkesbana sås ett frö. De blir stärkta, inspirerade och får också veta att möjligheterna att få jobb i branschen är mycket goda.
På grund av pandemin har det inte varit möjligt för eleverna att komma på studiebesök. Men så är tanken i höst.
– Det ser vi fram emot. Höganäs Energi är ett av få företag som kan ta emot en hel klass och det är en stor fördel. De är också väldigt positiva och engagerade, säger Marcus Atthage.
Höganäs Energi är ett av få företag som kan ta emot en hel klass och det är en stor fördel.
Att energibranschen står inför stora utmaningar när det gäller att rekrytera ny personal är ingenting nytt. Redan idag är det brist på många yrkeskategorier och snart väntar stora pensionsavgångar.
– Hos oss saknas bland annat driftpersonal, planerare, projekterare, projektledare och ingenjörer. En del får vi lösa genom att anlita konsulter, säger Björn Nilsson och påpekar att konsekvenserna om branschen inte hittar rätt kompetens framöver är allvarliga:
– Då kommer vi inte klara den omställningsresa vi står inför. Vilket innebär att vi inte kan bidra till att klimatmålen nås.
Ökat intresse för klimatfrågor
Marcus Atthage tycker sig se ett ökat intresse hos de unga för klimatfrågor. Kanske till viss del som ett resultat av Greta-effekten.
– De är medvetna om att det är viktigt att spara energi och använda alternativa energikällor. Men om det intresset spiller över på energibranschen är jag osäker på. Därför måste vi lyfta det som är roligt och nyttan med kunskaperna.
Björn Nilsson är inne på samma linje.
– På nåt vis har vi varit oförmögna att nå ut. Jag vet inte om det beror på att energibranschen upplevs som stelbent, säger han och tillägger:
– Vi måste visa att detta är nödvändigt. Kom och hjälp till! Om du engagerar dig kan du förändra. Det handlar inte bara två hål i väggen och om att optimera, styra och samordna. Vi måste också kunna hantera det som idag är ett oskrivet blad.
Förutom att träffa eleverna har Björn Nilsson och Ulf Liljefors hållit föredrag på Energiföretagens regionmöten.
– Vi märker att det finns ett stort intresse. Alla tampas med samma problem. Vi har också blivit kontaktade av andra energibolag. De vill ta del av vårt material för att själva få i gång någon form av interaktion med framtidens medarbetare.
"Det verkar finnas många möjligheter”
I våras var Elin Hansson en av eleverna som fick veta mer om vad Höganäs Energi gör, om elproduktion i Sverige och i världen, olika energislag och mycket annat.– Det gav många nya perspektiv. Till exempel att det är bättre för miljön att sälja energi till vissa länder i Europa så att de kan stänga sina kolkraftverk. På så sätt kan utsläppen av fossila bränslen minska.
På grund av pandemin hölls lektionen i Stadshuset i Höganäs. Nu ser Elin Hansson fram emot att få göra studiebesök.
– Det är ett bra sätt att få komma ut i verkligheten. Jag vill till exempel i praktiken se vilka olika jobb som finns och hur en arbetsdag på Höganäs Energi kan se ut.Kanske kan hon tänka sig en framtid inom energibranschen.
– Klimatet är en stor och viktig framtidsfråga. Det gör mig intresserad av att jobba med något som anknyter till det. Kanske inom energi eller vatten. Det verkar finnas många möjligheter, inte bara för tekniker, utan också för oss med en naturvetenskaplig inriktning.
Energibranschen är fortfarande till stor del mansdominerad. Något som kan göra att tjejer drar sig för att söka sig dit, tror Elin Hansson.
– Men hittar jag ett jobb som jag verkligen är intresserad av, då kommer jag inte tveka.
Susanne Glennegård