Nästa år kommer fjärrvärmepriserna att höjas med drygt 5 procent i snitt för de bolag som ingår i Prisdialogen, där Energiföretagen och flera fastighetsbolag samverkar.
Ett av företagen som kommer höja priset extra mycket är Borlänge Energi som höjer taxan med hela 25 procent, vilket till stor del beror på att pappersbruket Stora Enso lagts ner.
– Vi har haft ett avtal med dem som gett en väldigt förmånlig värmeleverans, väsentligen bestående av spillvärme från deras produktion. Det har varit en mycket billig värmelösning som kommit Borlängeborna till glädje. Men nu finns inte den möjligheten längre, säger Mikael Ringi, marknadschef på Borlänge Energi.
Den stora värmepannan kommer dock att drivas vidare, det är redan tryggat. Ambitionen är att Borlänge Energi ska ta över den, men den måste byggas om – ett omställningsarbete som redan är på gång.
Sen drabbas Borlänge Energi precis som alla andra av inflationen och höga energikostnader. Samtidigt tar man inte ut hela kostnaden på kunderna, enligt Mikael Ringi. Men trots den stora höjningen nu så har Borlänge Energi fortfarande bland de lägsta priserna i landet.
– Vi kommer från ett av landets lägsta fjärrvärmepriser, så procentuellt blir höjningen stor, men i absoluta kronor blir det inte jättestort ändå. Jämfört med övriga Sverige så ligger vi fortfarande lågt, säger Mikael Ringi.
Eon höjer med 20 procent i Malmö
I Malmö har Eon dragit på sig kritik eftersom företaget aviserade en höjning av fjärrvärmen med 20 procent.
– Detta är förstås inget vi önskar och vi har stor förståelse för kundernas reaktioner. I normala fall brukar vi justera priserna med runt två procent, men just nu är läget allt annat än normalt. Rysslands invasion har medfört aldrig tidigare skådade kostnadsökningar i alla våra nät, särskilt i Malmö där biogas ett normalår står för 16 procent av bränslemixen, säger Marc Hoffmann, vd på Eon.
För Eons del har gasen ökat ifrån en nivå på cirka 300 kronor per MWh till 2 500–3 000 kronor per MWh. Vissa dagar är kostnaderna således 10 gånger högre än tidigare år. Priserna på flis, som bolaget använder på alla sina orter, har också ökat kraftigt. När det gäller avfall är det kostnaderna för utsläppsrätter och beskattningen som förändrats, men den ökade konkurrensen på avfallsbränslen påverkar också.
– Detsamma gäller även kostnaden för el till våra värmepumpar, som vissa dagar också är tio gånger dyrare än tidigare år. Det påverkar oss på alla våra orter, men framför allt i Malmö och Stockholm, där en del av fjärrvärmeproduktionen sker med värmepump. Men jag vill betona att Eons fjärrvärme även efter justeringen är konkurrenskraftig jämfört med andra värmealternativ, säger Marc Hoffman.
Gynnsamt läge i Jönköping
Jönköping å sin sida har en av de lägsta höjningarna i landet – blott två procent. Hur kan de hålla sig så lågt?
– Vi har gjort bedömningen att vi skulle hålla oss till Prisdialogen, och där har vi tidigare indikerat att vi skulle hålla oss på två procent, säger Christoffer Ohlander, erbjudandeansvarig för fjärrvärme hos Jönköping Energi.
Enligt honom har bolaget ett ganska gynnsamt läge jämfört med andra fjärrvärmebolag.
– Vi har bland annat en bränslemix där avfall ingår, och det har ju inte ökat lika mycket som övriga bränslen. Så våra totala bränslekostnader har inte ökat lika mycket som andras. Samtidigt har vi kraftvärmeverk med elproduktion, där intäkterna har ökat för vår del. Så efter en helhetsbedömning landade vi i att det var så pass viktigt att hålla vad vi kommunicerat, säger Christoffer Ohlander.
För 2024 har man en prognos på att höja mellan 0–3 procent, men det är förstås beroende på vad som händer i framtiden.
–Vi kan ju inte lova att det blir så, men idag bedömer vi att det kommer ligga där. Med fjärrvärme har man möjligheten att vara lite mer förutsägbar än elmarknaden i nuläget, så kunderna inte drabbas av extrema fluktuationer upp och ner..
Pite Energi följer inflationen
Pite Energi lägger sig mellan de övriga, med en höjning strax över med 8,5 procent, det vill säga ungefär som inflationen.
– Vi har tvingats göra en större justering/höjning än normalt. Vi har energisamarbeten med två av våra kraftlinerbruk, och även ett nät ute vid vår djuphamn. I avtalen med dessa tre justerar man överskottsenergin som vi köper enligt konsumentprisindex, som följer inflationen. Det är alltså det mest betydande – att de ökar priset med 8,5 procent, och det märks ju väldigt påtagligt, säger Daniel Eriksson, chef på avdelningen Värme & Kyla på Pite Energi.
Företaget har även några mindre fjärrvärmeverk som drivs av pellets med eldningsolja och el som reserv.
– Dessutom påverkar ränteläget och bränslekostnaderna till våra maskiner. Lägg till Putins energikrig så har vi tvingats göra den högsta höjningen någonsin. Men vi ligger ändå på en bra nivå generellt i Sverige, så priset är attraktivt på många sätt.
Framöver ser han därför att fjärrvärmen är det tryggaste alternativet.
– Dessutom erbjuder vi till skillnad från elbolagen ett fast pris, som inte kommer att variera under året. Elmarknaden kommer säkert att vara orolig, men vi tror att fjärrvärmepriset kommer vara balanserat under en lång tid, säger Daniel Eriksson.
Jan Hallman