”Årets kraftkvinna har under hela sin karriär sett och lyft andra kvinnor. Nu är det dags att hon själv får stå i centrum.”
Så inleds motiveringen för att utse årets kraftkvinna 2022: Charlotte Bergqvist, Chief development officer på Cloudberry Clean Energy. På måndagskvällen (den 24 okt) fick hon till rungande applåder ta emot utmärkelsen i innovationshuset Epicenter i Stockholm.
Utmärkelsen, som delas ut av Kraftkvinnorna, syftar till att lyfta fram förebilder i energibranschen och kvinnor som på ett utmärkande sett bidrar till ökad jämställdhet i energisektorn.
I juryns nomineringstal beskrevs Charlotte Bergqvist som en sann entreprenör, stark inspiratör och en prisad ledare som alltid har drivits av att inkludera, involvera och motivera. Charlotte Bergqvist var bland annat en av initiativtagarna och grundarna till föreningen Kraftkvinnorna.
– Jag vill rikta ett stort tack till juryn och till Kraftkvinnorna. Det är ett fantastiskt ideellt arbete ni ägnar er åt, sade Charlotte Bergqvist efter att ha tagit emot priset.
– Jag får faktiskt lite gåshud när jag ser hur långt föreningen har kommit från den lilla gräsrotsrörelse vi var i början. Jag vill fortsätta med det arbete jag gör varje dag, men ”levla” ordentligt kan man säga. Nu kör vi!
Studie om tjejers teknikintresse
På eventet presenterade även Elin Östblom och Julia Levén från Teknikföretagen en ny studie om unga tjejers teknikintresse. I genomsnitt uppger sig var tredje ung tjej vara intresserad av teknik, och enbart 11 procent tycker ämnet är roligt på högstadiet. Olyckligtvis ser det genomsnittliga teknikintresset ut att bottna vid precis fel tillfälle: nämligen åldern när man gör sitt gymnasieval. Detta kan ha stor inverkan på framtida yrkesval.
En annan insikt är att många tjejer skräms bort av teknikstudier på grund av det stora fokuset på matematik, som anses vara för svårt. Detta trots att tjejer i genomsnitt har bättre betyg i matematik än killar. Elin Östblom menar att problematiken i grunden ser ut att vara en självförtroendefråga.
- Vi måste jobba med att väcka ett tidigt teknikintresse hos unga tjejer och sedan fortsätta främja det, sade Elin Östblom.
Energiföretagen om kompetensförsörjningen
Åsa Pettersson, vd för Energiföretagen, höll ett tal om energisektorns kompetensförsörjning i ljuset av den enorma utbyggnad av energisystemet som pågår. Bland annat behöver sektorn nyanställa cirka 8 000 personer under den kommande treårsperioden. Efterfrågan på ingenjörer och tekniker är särskilt stor. Samtidigt visar Energiföretagens studie att bolagen för närvarande främst rekryterar personal från varandra.
- Det är ju såklart också bra. Men för att klara utmaningarna måste vi bredda rekryteringsbasen. Vi måste börja rekrytera från hela befolkningen, sade Åsa Pettersson.
Energisektorn har blivit mycket mer synligt på senare tid, både i media och den politiska debatten. Detta får både gott och ont med sig, men just för kompetensförsörjning är det en betydande fördel. Men då måste branschen också ta till vara på och förvalta möjligheterna som denna ökade synlighet innebär. Särskilt bland unga.
- Vi måste se till att branschrelaterade utbildningar finns, syn och marknadsförs. Vi behöver jobba med vidareutbildning och livslångt lärande. Vi måste stärka nyanländas ställning på arbetsmarknaden. och vi borde ta emot fler praktikanter och lärlingar, sade Åsa Pettersson.
Ebba Busch sände en hälsning
Talade gjorde även Helya Riazat, rektor för Järvaskolan. Hon berättade om sin egen bakgrund och uppväxt i Iran – samt vilken makt och ansvar som makthavare, inklusive de i energisektorn, har i arbetet för ökad mångfald och jämställdhet. Hon vill gärna att skolan har fler externa samarbetsprojekt med både lärosäten och näringsliv för att väcka ungdomars teknikintresse.
Ebba Busch, ny energi- och näringsminister, sände ett förinspelat tal och gratulation till Årets kraftkvinna. Så även professor Lina Bertling Tjernberg, som var årets Årets kraftkvinna 2021.
Linus Olin