I Kristianstad går C4 Energis bioeldade kraftvärmeverk i nuläget på halvfart, vilket är normalt så här års.
– Eftersom det fortfarande är ganska varmt använder våra kunder inte särskilt mycket fjärrvärme. Och vi saknar möjlighet att kyla av överskottsvärmen om vi skulle köra anläggningarna på mycket högre kapacitet än så, säger Fredric Kron, produktionschef på C4.
– Avfallsförbränningsanläggningar har ofta ett kyltorn eller någon annan sorts kylanläggning då kraftvärmeverket behöver kunna köras året runt. Men för biobränsleanläggningar har det inte funnits någon poäng med att ha en kylanläggning tidigare.
Men lite mer el än idag hade man kanske kunnat producera ändå, om det inte funnits ytterligare en käpp i hjulet. C4 Energis anläggningar eldar nämligen med flis. Denna marknad är, likt andra marknader för biobränsle, mycket turbulent till följd av kriget i Ukraina. I och med att importen från Ryssland har fallit bort så försöker länder som Tyskland och Danmark dammsuga både Baltikum och Skandinavien på flis och pellets att elda med.
– Vår ordinarie bränsleförbrukning är redan säkrad via långa kontrakt. Men vi är försiktiga med att elda mer än så i det här skedet. Det är ju osäkert om det kommer gå att få tag på extra bränsle senare i vinter om det skulle behövas. Så vi tänker hålla goda lagernivåer tills dess för att vara på den säkra sidan, säger Fredric Kron.
Viss flexibilitet i Växjö
Situationen är liknande för Växjö Energi. Kraftvärmeanläggningarna Sandviksverket 2 och 3 körs på förhållandevis normala produktionsnivåer för årstiden. Det beror bland annat på bolagets begränsade kylkapacitet. Växjö Energi har emellertid en viss flexibilitet i produktionen som nu kommer till användning.
– Vi är med i vissa stödtjänster till Svenska Kraftnät vilket innebär att vi håller undan lite kapacitet på turbinerna ifall vi skulle bli avropade på dessa. Via en omplanering på verket planerar vi att i stället använda vårabiooljeeldade nöddieslar för att stötta upp i de fallen som vi ska addera en stödtjänst, säger Rolf P Hunt, affärsområdeschef Kraft och värme på Växjö Energi.
– På så vis kan vi nyttja turbinerna för reguljär kraftproduktion till nätet i stället för att reservera det till Svk. Det kommer till användning nu. Totalt handlar det om cirka 3,6 MW i effekt.
Vad gäller den extra kraftproduktionen så är bolaget nu aktivt på marknaden för att identifiera när behovet av den kommer vara som störst.
– Övrig kraftproduktion kommer att starta sin drift som vanligt när värmebehovet ökar i takt med sjunkande utomhustemperaturer, säger Rolf P Hunt.
Bränslevolymer på plats
Växjö Energis extra produktionskapacitet kommer som sagt från en planerad stödtjänst åt Svk som bolaget nu hanterar på annat sätt. Nödvändiga bränsleinköp för att kunna elda mer än normalt har därmed redan ordnats via långa kontrakt.
– Om inget exceptionellt händer så ska vi ha den bränslevolym på plats som tar oss över vintern för att klara grunduppdraget, säger Rolf P. Hunt.
Tillbaka i Kristianstad resonerar Fredric Kron kring att det inte är omöjligt att bolaget framöver investerar i kylanläggningar för kraftvärmeproduktionen.
– Vi har diskuterat att köpa en absorptionskylsmaskin då vi säljer en del fjärrkyla. Fast det är ändå svårt att budgetera ett sådant projekt då det rör sig om en så pass långsiktig investering. Om tre år kanske elpriserna trots allt är normala igen och då behövs den ju inte – även om jag tror att sannolikheten för det är ganska låg, säger Fredric Kron.
Linus Olin