Vi vill ge en objektiv och faktabaserad bild av var vi befinner oss och hur vi ser på läget framåt, sa Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén när han inledde Energimyndighetens presskonferens på torsdagen (den 27 okt).
Sedan i våras ger myndigheten ut en veckovis lägesbild över energiläget i Sverige och i Europa, men denna gång valde man att presentera den lite mer pedagogiskt.
Lägre gaspriser påverkar elpriset
På elsidan kan man konstatera att priserna har sjunkit en hel del i oktober efter rekordhöga siffror under augusti och september. Det nordiska systempriset på NordPool låg under vecka 42 på 93,0 öre jämfört med 3,45 kr i vecka 34 (mitten av augusti). Det beror bland annat på att gaslagren i Europa är välfyllda (93 procent), vilket pressat ner gaspriset, och att temperaturerna varit högre än normalt. Och denna priseffekt påverkar hela norra Europa.
– Det har varit mer dämpade priser i Europa på sistone, men det är fortfarande ett ansträngt läge. I Sverige har vi ett stabilt försörjningsläge. Vattenkraftens magasin har fyllts på, kärnkraftens revisioner är avslutade så här har vi 88 procents kapacitet och vindkraften har levererat mer el än vanligt under de senaste veckorna, säger Maria Westrin, chef för energimarknader på Energimyndigheten.
En annan viktig faktor för elpriset är att elanvändningen minskat. Under september minskade elanvändningen med 7 procent i de två södra elområdena. Men tittar man bara på hushållen är det en betydligt större minskning, med totalt 18 procent enligt Svk:s beräkningar.
– Det är väldigt bra och det minskar också risken för frånkoppling i vinter. Vi sparar ju också bränsle och vatten i magasinen inför vintern, säger Martin Johansson, chef för enheten för energisystem.
Kampanj för att minska energianvändningen
I början av oktober statade Energimyndigheten sin informationskampanj, ”Varje kilowattimme räknas”, där syftet är minska den totala elanvändningen och kapa effekttoppar.
Martin Johansson passade på att lyfta några av tipsen.
– Även små åtgärder kan betyda mycket. En grad mindre temperatur minskar energianvändningen för uppvärmning med fem procent. Andra bra åtgärder är att halvera duschtiden eller köra ecoprogram på tvätt och diskmaskinen.
De fluktuerande priserna som präglat marknaden på sistone får vi nog vänja oss vid, enligt Martin Johansson.
– Priserna styrs till stor del av vindläget, så det blir en veckobaserad fluktuation. Det här måste vi vänja oss vid när vi har mycket vindkraft i systemet, konstaterar Martin Johansson.
Uppmaning till politikerna
Robert Andrén avrundade presskonferensen.
– Energi är inte vilken råvara som helst – vi måste tänka till hur vi använder den. Vi kan dämpa förbrukningen och flytta lasten när det är möjligt, säger Robert Andrén och avslutade med en uppmaning till politiker och andra branschaktörer:
– Vi behöver bygga ut mer fossilfri produktion, framför allt i södra Sverige, och vi måste fortsätta utvidga elnäten på alla nivåer – lokalnät, regionnät och stamnät. Och vi behöver också få in ett beredskaps- och säkerhetsperspektiv i omställningen.
Johan Wickström