Det var i mitten av augusti som Svenska kraftnät (Svk) fick i uppdrag att utreda hur ett högkostnadsskydd för elkunder ska utformas med fokus på södra Sverige. Utgångspunkten är att använda de så kallade flaskhalsintäkterna som Svk får in på grund av prisskillnaderna mellan olika prisområden. I år handlar det om 97 miljarder kronor – och av dessa kan 55 miljarder användas för högkostnadsskyddet tack vare en nödförordning i EU-reglerna (egentligen ska de användas för att bygga bort flaskhalsar i elnäten).
Nu har Svenska kraftnät presenterat första delen av detta stöd.
– Utgångspunkten är att det ska vara ett enkelt, transparent och träffsäkert system som ska vara generellt men ändå träffa de kunder som drabbats hårdast, sa Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör på Svenska kraftnät, när hon presenterade stödet tillsammans med statsminister Ulf Kristersson och energiminister Ebba Busch.
Referenspris på 75 öre/kWh
Svenska kraftnät har tagit fram ett referenspris på 75 öre/kWwh – vilket ligger ungefär 25 procent högre än det högsta medelvärdet som har noterats på på elbörsen NordPool det senaste decenniet.Sedan har man jämfört det med medelpriset i de fyra elprisområdena under perioden 1 oktober 2021–31 september 2022. Stödet motsvarar skillnaden mellan snittpriset under perioden och referenspriset.
Det är bara i de två södra prisområdena som snittpriset ligger över referenspriset och vars kunder därmed är berättigade till stöd. För elkunderna i SE4 innebär det 79 öre/kWh medan kunderna i SE3 får 50 öre/kWh. Detta gäller både privatpersoner och företag.
Oklart med administration
Som exempel får en villaägare i Helsingborg som under perioden förbrukat 20 000 kWh således 15 800 kronor (20 000 x 0,79) i retroaktivt stöd i en klumpsumma. Om ett hushåll har fler bostäder – till exempel en villa och ett fritidshus – får man stöd för båda delarna.
Vem som ska administrera stödet är inte klart än.
– Det handlar om fem miljoner elkunder. Jag har hemställt åt regeringen att peka ut en sådan aktör. I detta arbete måste elnätsföretagen bistå med underlag, säger Lotta Medelius-Bredhe.
Stödet gäller alltså för kostnader som elkunderna redan haft. Däremot finns inget stöd för kommande vinter. Denna del ska dock Svenska kraftnät också titta på i sitt uppdrag, som ska slutrapporteras den 15 november.
”Ett förbättrat stöd”
Energiminister Ebba Busch välkomnade Svk:s förslag.
– Det här är ett förbättrat stöd jämfört med tidigare och som är tydligt riktat till dem som drabbats hårdast. Nu kan alla elkunder räkna ut vad de är berättigade till, säger Ebba Busch.
– Nu ska vi reda ut ansvarsbiten samtidigt som Energimarknadsinspektionen (Ei) handlägger ansökan. Vi återkommer med besked i november.
Fortfarande återstår några detaljer i stödet som Svk ska utreda vidare. Parallellt påbörjar Ei handläggningen av ansökan:
– Vi vet att det finns ett mycket stort intresse av att vi handlägger ansökan så skyndsamt som möjligt. Ärendet har högsta prioritet och vår förhoppning är att fatta beslut inom två veckor, säger Elin Broström som leder Ei:s arbete med uppdraget.
Johan Wickström