– Energipolitikens mål är att Sverige går från hotande elunderskott till ett överflöd på fossilfri el. Svensk internationell konkurrenskraft bygger på god tillgång till prisvärd energi, sa Ulf Kristersson när presenterade sin regeringsförklaring på tisdagen (den 18 okt).
Här tog han upp en hel del av det som framkom under förra veckans presskonferens om Tidöavtalet, där satsningen på kärnkraft dominerar. 400 miljarder i kreditgarantier, ändrade regler i miljöbalken, kortare tillståndsprocesser och nya instruktioner till Vattenfall är några av de viktigare åtgärderna som ska sätta fart på kärnkraftsutvecklingen, är tanken.
Men i överenskommelsen finns också många andra punkter, till exempel pausning av vattenkraftens miljöprövning, anslutningsavgifter till havs för vindkraftsaktörer, breddning av energieffektiviseringsåtgärder och ett förändrat energipolitiskt mål med mera.
Vad tycker då branschen om regeringens energipaket?
Fortum: Bra med fokus på planerbar kraft
På Fortum välkomnar man förslagen om att öka den planerbara produktionen liksom att elmarknadens utformning ska utredas. Kärnkraftsinriktningen är också bra:
– Förhoppningsvis kan det leda till att kärnkraften får samma goda förutsättningar som vind och sol har haft det senaste decenniet. Det är uppenbart att vi behöver mer av de förmågor som den bidrar med till kraftsystemet. Samtidigt är det också viktigt att det genomförs på ett sätt som ger alla företag en möjlighet att konkurrera på liknande villkor, säger Per-Oscar Hedman, kommunikationschef på Fortum.
Han tycker också att det är bra att miljöprövningarna av vattenkraften pausas:
– Fortum har tidigare varnat för att förlusterna ser ut att bli större än de 1,5 TWh som är en utgångspunkt för omprövningen. Nu är det viktigt att det sätts en process framåt så att pausen i miljöprövningarna inte blir för lång. Ingen är betjänt av ett totalt stopp.
Vindkraftens roll hade gärna behövt tydliggöras:
– Nu finns skrivningar om att den har en viktig plats i systemet men det saknas besked om hur tillväxten ska säkras framåt. Vindkraften kommer i alla scenarier att behöva spela en stor roll i elektrifieringen och det är viktigt med långsiktiga förutsättningar, säger Per-Oscar Hedman.
Ellevio: Efterlyser fler satsningar på elnät
Elnätsföretaget Ellevio tycker att fokuset på elektrifiering är bra:
–Överenskommelsen innehåller dock få initiativ för att förstärka och modernisera den elnätsinfrastruktur som är förutsättning för industrins och transportsektorns omställning. Vi förutsätter att den kommande budgetpropositionen innehåller tydligare satsningar, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio, i en presskommentar.
– Med det sagt är det bra att den kommande regeringen aviserar en översyn av Svenska kraftnät och ansvarsfördelningen. Att miljötillståndsprocesserna ses över med fokus på grön omställning för industrin är bra, men det är oerhört viktigt att regeringen inte tappar bort de utredningar och förslag som redan ligger för de mer elnätsspecifika frågorna, säger Johan som också vill se snabba åtgärder för elkunderna:
– Energipolitikens fokus just nu måste vara att prioritera elkunderna och att skynda på ett besked om högkostnadsskydd.
Energiföretagen: Viktigt med brett parlamentariskt stöd
Åsa Pettersson, vd på Energiföretagen, ser positivt på regeringens ambition att underlätta för investeringar i alla fossilfria kraftslag, bland annat genom kortare tillståndsprocesser.
– Det är helt nödvändigt om vi ska bygga ut både elproduktion och elnät i den takt samhällsutvecklingen kräver. Vidare är det bra att skatterna för fjärr- och kraftvärmen ska ses över – inte minst avfallsförbränningsskatten.
Samtidigt är hon lite oroad för vindkraften, där det finns störst möjligheter att öka elproduktionen här och nu.
– Vår grundsyn är teknikneutrala spelregler, men att nu ta bort den slopade anslutningsavgiften för havsbaserad vind innebär en ryckighet och oförutsägbarhet för aktörerna i branschen. Därför är det viktigt att vi får ett så brett parlamentariskt stöd som möjligt för energipolitiken. Vi måste ha stabila spelregler för att kunna genomföra nödvändiga investeringar så snabbt som möjligt, säger Åsa Pettersson.
Svensk vindenergi: Ökad osäkerhet för investerare
På branschorganisationen Svensk vindenergi är man också positiv till det tydliga fokuset på elektrifieringens betydelse och betonar vikten av att den fortsatta utbyggnaden av elproduktion blir teknikneutral:
– Att till exempel införa ett snabbspår bara för kärnkraften är inte teknikneutralt. Alla hinder för mer elproduktion måste tas bort. Det även viktigt att de kreditgarantier som aviserats är teknikneutrala. Alla kraftslag och tekniska lösningar kommer att behövas för att möta det kraftigt ökade elbehovet, säger vd:n Daniel Badman i en presskommentar där han betonar att takten i utbyggnaden av elproduktion måste öka.
– Vi ser inte att avtalet innehåller åtgärder som ökar elproduktionen fram till 2030 mer än vad som redan är känt. Några av förslagen skapar också osäkerhet för investerare, exempelvis att dra tillbaka Svenska kraftnäts uppdrag om anslutningar till havsbaserad vindkraft. Vi ser en stor risk att tillväxttakten i utbyggnaden av elproduktionen inte lever upp till industrins behov under den här mandatperioden och fram till 2030.
Svensk solenergi: För lite om solkraft
Anna Werner, vd på Svensk solenergi, tycker att det är alldeles för lite solkraft i Tidöavtalet. Avtalet innehåller tre meningar om bland annat enklare villkor för integrerade solceller och mer fokus på återvinning av solceller.
– Det är visserligen bra punkter men det hade kunnat stå så mycket mer nu när energi- och klimatfrågor ska bli ett av den nya regeringens prioriterade områden, säger Anna Werner, vd på Svensk solenergi, i en presskommentar.
– Med dagens höga elpriser i framför allt södra Sverige behöver vi mer närproducerad grön el än någonsin. Regeringen måste peka med hela handen och uttala ett önskemål om mer solkraft. Vi behöver ett nationellt mål för solkraft.
Stockhom Exergi: Nödvändig översyn av marknadsmodellen
Stockholm Exergi lyfter fram översynen av marknadsmodellen som en viktig del:
– När det gäller fjärrvärme och kraftvärme ligger flera förslag i linje med vad vi menar behövs för energisystemets utveckling. Den viktigaste detaljen är nog översynen av marknadsmodellen. Den pågående energikrisen har visat på kraftvärmens betydelse för elsystemet, den måste premieras framgent, säger Joakim Cejie, chef för public affairs på Stockholm Exergi, som också är nöjd med att regeringen vill fortsätta att satsa på bio-CCS.
– Ett viktigt besked för Stockholm Exergi är att det arbete med avskiljning och lagring av biogen koldioxid (bio-CCS) som redan pågår ska genomföras. Det är en väldigt viktig signal för Stockholm Exergi som ska investera i en anläggning för infångning av koldioxid under slutet av nästa år, säger Joakim Cejie.
Svebio: Kritik mot subventionerad kärnkraft
På branschorganisationen Svebio är vd:n Gustav Melin oroad över regeringens stora betoning på kärnkraft:
– Det är förvånande att partier vars politik bygger på marknadsekonomi och minskad statlig inblandning verkar ha för avsikt att gå in med omfattande subventioner till ett enskilt kraftslag. På en avreglerad marknad ska staten inte välja kraftslag. Staten måste upphandla kraft på teknikneutrala villkor, säger Gustav Melin.
Han är också kritisk till att reduktionsplikten – inblandningen av biobränsle i drivmedel – sänks till ett minimum.
– Vi tycker självklart att det är illa att man avser att gå tillbaka till att använda mer fossila drivmedel i transportsektorn. Det går inte att klara klimatmålen med enbart elektrifiering av transportsektorn. Ändå påstår den nya regeringen att de ska klara klimatmålen samtidigt som de ska sänka reduktionsplikten till ett minimum. Det går inte, säger Gustav Melin.
Lokalkraft Sverige: Bra med mål för leveranssäkerhet
Lokalkraft Sverige, som består av 35 medlemsföretag i energibranschen, välkomnar en ”hel del” i Tidöavtalet, till exempel målsättningen att återupprätta elsystemet så att människor och företag får stabila och låga elpriser.
– Vi har länge efterlyst en ny elmarknadsmodell med ett tydligt leveranssäkerhetsmål där en ansvarig för måluppfyllelsen tydligt pekas ut, förslagsvis Svenska kraftnät, Svk. Vi välkomnar därför att Svk får ett förtydligat mandat att upphandla planerbar elproduktion, säger Erik von Hofsten, vd på Lokalkraft Sverige.
Erik von Hofsten saknar dock besked om elnäten och deras betydelse:
– Lokalnätsaktörerna har en central roll i lokalsamhällena. Ofta är de kund- eller medborgarägda. De investerar så mycket som kunderna, det vill säga ägarna vill, och utnyttjar inte kostnadsramen fullt ut. Vi behöver en särskild reglering för dem, så att de inte ska behöva ägna sin tid på onödig administration, säger Erik von Hofsten.
Johan Wickström