Energisektorn omvandlas i en snabb takt och det ställer ökade krav på energiföretagen att hänga med i utvecklingen. Affärsutvecklarna på bolagen har en central roll för att se över företagets erbjudanden.
På Jönköping Energi fokuserar man extra mycket på laddning av lätta och tunga fordon.
– Vi har arbetat med detta i ett antal år redan, men på senare tid ser vi att marknaden verkligen börjat accelerera. Jönköping är ett viktigt logistiknav och det vill vi fortsätta vara. Vi är angelägna om att kunna förse särskilt den tunga trafiken med goda laddningsmöjligheter när transportbranschen ställer om, säger Jonny Blomberg, affärsutvecklare på Jönköping Energi.
Hans kollega Lars Arvidsson, också affärsutvecklare, fyller i:
– Vi tror att lastbilskunderna kommer vilja ha liknande upplägg för hur laddningen fungerar runtom i landet. Vi samarbetar bland annat med Öresundskraft och Mälarenergi för att kunna erbjuda liknande upplägg, säger Lars Arvidsson.
Nya erbjudanden för villakunder
När det gäller personbilar har Jönköping Energi redan jobbat ganska länge med laddfrågor och företaget erbjuder ett antal olika lösningar.
– Just nu utvecklar vi nya erbjudanden för villa och BRF/företag. Inom publik laddning tar vi delvis ett steg bakåt i värdekedjan. De som driftar parkeringen blir vår kund mot ett fast månadsbelopp och de får själva intäkten från slutanvändaren. Vi hade säkert kunna välja en annan position, men det är viktigt att välja väg och prioritera, säger Lars Arvidsson.
– Överlag ser vi att efterfrågan på personbilsladdning har exploderat den senaste tiden och vi lägger stora resurser på att möta den.
Vätgas och bio-CCS
Utöver laddinfrastruktur har även vätgasfrågor seglat upp som en viktig fråga.
– Vi har ett team som tittar på produktion och lagring av vätgas. Dels för leverans till tankstationer, men framför allt för att användas för energilager och stödtjänster i vår egen elproduktion, säger Jonny Blomberg.
– Vi håller även på att undersöka affärsmöjligheterna för bio-CCS. Detta ser visserligen ut att bli kostsamt för oss, men vi tror att det i grund och botten är något vi måste göra. Dels för att ta vårt samhällsansvar som bolag, dels för att kunderna helt enkelt kommer kräva det av oss.
– Vi bedriver även ett utvecklingsprogram med fastigheten i fokus som syftar till att få ihop ett helhetserbjudande kring sol, ladd, energilager, flexibilitet och styrning.
En annan fråga som bubblar under ytan är hur företaget ska kunna säkerställa tillräckligt med el och effekt för alla kunder framöver, med tanke på de kraftigt ökande behoven.
– Som ett enskilt bolag som dessutom inte är jättestort så är vi begränsade i hur mycket skillnad vi kan göra. Men vi håller på att lägga pussel nu och se vad vi kan bidra med, till exempel i form av flexmarknader och effekttariffer, säger Lars Arvidsson.
Gävle Energi satsar på flexibilitet
På Gävle Energi är det Anders Holmsten som ansvarar för utvecklingen av energitjänster. För honom är flexibilitet ett ledord då allt fler processer ska elektrifieras och många hållbarhetsfrågor ska lösas med el.
– Nu arbetar vi mycket med att utveckla laddinfrastrukturen för elfordon, främst genom attraktiva laddlösningar kring bostäder, både villa och flerbostadshus. Det kan till exempel handla om balanseringstjänster och smarta laddboxar och de nya affärsmodeller som krävs för dem. Vi fortsätter också att utveckla det vi gör publikt.
Gävle Energi håller även på att se över sitt solcellserbjudande.
– Vi tror att vi kan ha en viktigare roll att fylla där än att bara bulkmässigt leverera ut mindre solcellsentreprenader. Vi tänker oss snarare att börja sälja helhetslösningar bestående av både hårdvara och mjukvara, som integrerar solkraften med elbilslager, flextjänster och andra typer av smarta lösningar.
Knyter ihop fjärrvärmenäten
När det gäller fjärrvärmen har Gävle Energi ett samarbetsprojekt på gång där man knyter ihop fjärrvärmenäten mellan Gävle och Sandviken.
– Vi räknar med att regionen genom detta får ökad elproduktion, färre bränsletransporter, positiva effekter på bränslemarknaden samt möjlighet att ta tillvara på ännu mer restvärme än det vi redan gör idag, säger Anders Holmsten.
– Gästrike Vatten passar också på att samförlägga en råvattenledning på delar av sträckan där de nya fjärrvärmeledningarna byggs. Det sparar både tid och pengar och innebär att de inte behöver gräva lika djupt som annars, då marken runtom fjärrvärmeledningarna är varmare.
Anders Holmsten tror också att företagets energieffektiviseringstjänster kan ta fart igen nu efter några år i skuggan.
– Ökade kostnader och räntor kommer sannolikt att göra fastighetsägare mer motiverade att minska sin energianvändning, säger Anders Holmsten som menar att energibranschen är en väldigt spännande bransch att vara och verka i.
– Vi står inför stora utmaningar, men det finns också mycket stora möjligheter.
Linus Olin