Just nu pågår den radiologiska nedmonteringen av Barsebäcksverket för fullt. Troligen är arbetet klart 2028 och sedan kan rivningen påbörjas och slutföras en bit in på 2030-talet, om allt går enligt plan.
Ägaren Barsebäcks Kraft – som ingår i Uniperkoncernen – har fått många förfrågningar vad företaget ska göra med marken, och nu har Uniper lanserat ett alternativ: att bygga ett slags energikluster med fossilfria kraftslag som även kan användas i forskningssyfte. Här ska solkraft, vindkraft och småskalig kärnkraft (SMR) interagera med varandra för att på ett optimalt sätt producera både el och vätgas, är tanken.
– Vi ser en framtid med kluster av lokal energiproduktion nära elförbrukarna, i städer och industribyar, där småskalig kärnkraft av typ SMR blir ett komplement till annan fossilfri elproduktion för att förse närsamhället med både el och vätgas, förklarar Åsa Carlson i ett pressmeddelande.
– Vi har inlett diskussioner med Kävlinge kommun, där min förhoppning är att vi tillsammans kan utveckla och jobba med en gemensam vision. Vi ser inte enbart att energiparken ska hysa energiproduktionen, utan vi vill också att sajten blir ett forskningsnav i Öresunds-området med fokus på nya energitekniker. Vi har redan börjat ta kontakter med akademin och näringslivet.
Infrastrukturen är klar
På Barsebäckssajten finns det kvar infrastruktur för eldistribution med både ställverk och förbindelser till stamnätet. Men trots att mycket redan är förberett, så kan det ändå dröja innan ny energiproduktion kommer igång.
– Ja, än så länge handlar det om en vision där vi nu håller på att undersöka förutsättningarna för att realisera våra idéer. En del är att se en långsiktig och bred gemensam syn inom energipolitiken kring strategin och målsättningarna för framtidens elsystem, säger Åsa Carlson.
Bakgrunden är givetvis behovet av ny fossilfri och planerbar produktion i södra Sverige, där elpriserna har rusat i höjden under det senaste året. När Energimyndigheten klassade marken som riksintresse för ny elproduktion 2019 inledde Uniper och Barsebäck Kraft planeringen för det nya konceptet.
Ändringar i regelverken krävs
För att kunna bygga SMR på Barsebäck krävs det dock ändringar i lagstiftningen som tillåter nybyggnation utanför de befintliga kärnkraftverk som fortfarande drivs och att regelverk och tillståndsprocesser uppdateras så att de täcker in förutsättningarna för SMR.
– Vi har fått många positiva signaler om från den regeringen när det gäller kärnkraft. Men vi skulle vilja se en bred politisk överenskommelse som borgar för en mer långsiktig planering, säger Åsa Carlsson.
Om förutsättningarna är de rätta skulle en ny SMR Gen3 kunna vara i drift i början på 2030-talet, medan en ny SMR Gen4 troligen inte är kommersiellt mogen förrän på 2040-talet. Uniper utesluter dock inte storskalig kärnkraft som en möjlig del av lösningen.
Johan Wickström