De kraftigt höjda elpriserna gynnar på många sätt elproducenter. Men en stor del av elen säljs för framtida leverans på den så kallade terminsmarknaden på Nasdaq. Och då krävs det säkerheter som kan garantera intäkterna: producenterna måste kunna betala mellanskillnaden mellan dagens elpris och det långsiktiga kontraktspriset som tecknats fram till dess att intäkten kommer in, till exempel i första kvartalet 2023. Och med dagens rekordhöga elpriser kan det handla om betydande belopp. Många elproducenter har flaggat för likviditetsrisker på grund av denna utveckling.
Snabbehandling av riksdagen
Under helgen (3-4 september) lade regeringen fram ett förslag som innebär att staten kan ställa ut säkerhetsgarantier på upp till 250 miljarder kronor till aktörer på Nasdaq, i första hand elproducenter.
Förslaget har snabbehandlats av riksdagen under måndagen och ska därefter skickas vidare till Riksgälden, som ställer ut garantierna.
– Det var viktigt att få till detta innan marknaden öppnar på måndag. Hade vi inte gjort denna åtgärd hade vi riskerat att företag hamnat i teknisk konkurs. Det hade kunnat bli en dominoeffekt till andra marknader, sa Mikael Damberg på en presskonferens under lördagen (3 september) där han också betonade att energiföretagen i grunden är stabila och med god ekonomi.
På lördagens presskonferens var även Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen med:
– Säkerhetsmassan på Nasdaq har ökat från 25 miljarder kronor till 180 miljarder kronor, vilket beror på den extrema prisuppgången. Det handlar om ett hundratal företag, framför allt elproducenter men också banker. Det här skulle kunnat ha utvecklats till en stabilitetskris, säger Erik Thedéen.
Kreditgarantierna riktar sig främst till elproducenter i Sverige. Men även företag i Finland, Norge, Danmark och Baltikum kan få stöd under de första två veckorna av stödet innan de andra länderna fått systemen på plats.
Välkomnas av Energiföretagen
På Energiföretagen välkomnar man regeringens åtgärder.
– Det här är nödvändigt för att rädda en extrem situation som systemet inte är riggat för. Åtgärderna skapar en säkerhet i systemet och en trygghet för aktörerna och kunderna. Vi och våra medlemmar har proaktivt kontaktat regeringen för att lyfta frågan och dess konsekvenser, säger Åsa Pettersson, vd på Energiföretagen.
Även elhandelsföretagen har påverkats av den dåliga likviditeten på elmarknaden, säger Joel Norstedt, elhandelsansvarig på Borlänge Energi.
– Vi har under en lång tid sett en minskad likviditet i den finansiella elmarknaden på Nasdaq: 2021 var det med råge lägst omsättning någonsin och 2022 har börjat 40 procent under det. Med denna prisuppgång ställas enorma likvida medel som säkerhet för att hålla sina kontrakt. Så även om inte vi är en direktaktör på Nasdaq så överförs kostnader på oss, säger Joel Norstedt.
En följd av den minskade likviditeten är att de så kallade spreadarna i marknaden (skillnaden mellan köp- och säljbud) blivit väldigt stora.
– Det har inte varit ovanligt med spreadar på 100 euro/MWh i närliggande månader och kvartalskontrakt. Så oavsett om man sitter på en produktions- eller en konsumtionsportfölj har det varit jobbigt att ligga på fel sida när det handlar om så mycket pengar, säger Joel Norstedt.
– Skulle spreadarna vara på denna nivå skulle mer och mer handel göras bilateralt och till slut hade vi inte haft ett referenspris vad elen skulle vara på sikt. Det hade blivit svårare för långsiktiga investeringar och prognoser för elbolag vilket inte skulle gynna energiomställningen, avslutar Joel Norstedt.
Osäkra terminspriser
Terminshandeln på Nasdaq öppnade svagt uppåt under måndagsförmiddagen med kontrakt som stigit cirka 10 procent sedan fredagshandeln. Terminspriset för kvartal 1/2023 landade på 415 euro/MWh vid en av dagens första affärer, motsvarande drygt 4 kr/kWh.
Samtidigt finns det betydande osäkerheter i priserna.
”Riskerna på den finansiella marknaden är astronomiska vilket drar upp priserna, och därmed kraven på säkerheten, varför likviditeten faller. Det är därför tveksamt i vilken utsträckning man kan ´lita på´terminspriserna”, skriver Energiföretagens elmarknadsexpert Magnus Thorstensson i sitt veckobrev (4 september) om elmarknadens utveckling.
Johan Wickström