Det var under en presskonferens på onsdagen som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade EU:s planer på hur den uppkomna energikrisen ska lindras. Hon inledde med att redogöra vad som redan har åstadkommits. Till exempel är de europeiska gaslagren inför vintern fyllda till 82 procent – målet var att uppnå 80 procent till den sista oktober. Och EU-länderna har också diversifierat gasimporten genom att köpa mer naturgas från till exempel Norge, USA och Algeriet, och inlett stora satsningar på att bygga mer förnybar elproduktion.
– Men den ryska manipulationen av gasmarknaden har spillt över på elmarknaden med astronomiska priser och volatilitet som följd. Samtidigt har vi 26 procent lägre nivå i vattenkraftens magasin och mindre kärnkraftskapacitet än vanligt. Det gör att vi måste sätta in åtgärder, säger Ursula von der Leyen som nu lagt fram ett fempunktspaket som ska diskuteras på energiministrarnas möte på fredag (9 september).
Bland annat vill EU-kommissionen införa en slags vinstskatt på el från producenter med ”låga kostnader”, till exempel från förnybar el. Deras ”övervinster” ska gå tillbaka till elkunderna, är tanken.
– Vi vill kanalisera dessa vinster, som inte alls reflekterar produktionskostnaden, till utsatta hushåll och företag. Även olje- och gasföretag ska bidra i detta krisläge, säger Ursula von der Leyen.
Ursula von den Leyen föreslår också att statliga kreditgarantier ska införas för energisektorn på grund av de extremt höga likviditetskraven på marknaden – vilket Sverige redan har infört. EU vill också sätta obligatoriska mål för att reducera effekttopparna i elanvändningen.
Den sista åtgärden som von der Leyen tog upp handlar om att sätta ett pristak på den ryska gasen.
– Vi måste minska Rysslands vinster som används för att finansiera kriget i Ukraina, sa Ursula von der Leyen.
– Samtidigt kan vi se att vårt arbete gett resultat. I början av kriget kom 40 procent av EU:s gas från Ryssland, idag är det bara 9 procent.
Johan Wickström