Det krävs en strid ström av bränsle året runt för att hålla i gång produktionsanläggningarna på Borås Energi och Miljö. Och medan inköpsavdelningen förhandlar om priserna så ser bränsleingenjören Jörgen Antemyr till att bränslet levereras dit det ska, och i korrekt mängd och kvalitet för att matcha bolagets behov.
– Mitt jobb är att se till att vi har avfall och biobränsle till pannorna, konstaterar han.
Bolaget har ett flislager med en kapacitet på 100 000 kubikmeter och ett avfallslager som kan ta 15 000 ton. Lagren är sällan helt fyllda, men det är viktigt att se till att de inte blir så små att det saknas extrakapacitet om någon leveransstörning skulle uppstå.
– Vi har miniminivåer att förhålla oss till. Med tanke på att vi eldar i snitt 2 600 ton avfall i veckan så behöver det lagret fyllas på ofta, säger Jörgen Antemyr.
– Jag jobbar nära vår produktionschef för att komma överens om de framtida bränslebehoven, och sedan matchar jag det med våra leveransplaner och lagernivåer. Kort och gott handlar det om att prata väldigt mycket i telefon med leverantörer, transportörer och mina kolleger för att knyta ihop allting.
Allt bränsle som levereras mäts in biometriskt så att det löpande går att följa lagernivåerna i datasystemen.
– Vi inspekterar våra bränslelager så gott som varje dag för att se att allt står rätt till. Det är roligt att inte bara sitta på kontoret hela dagarna, säger Jörgen Antemyr.
En av de saker han uppskattar med jobbet är kontakten med leverantörerna.
– Jag tycker att det är kul att sitta och tjöta i telefon. Jag gillar också att arbeta med siffror och uppskattar som sagt att det är ett varierande jobb där man förutom kontorsarbete också träffar folk och är ute på fältet en del, säger Jörgen Antemyr.
Både flis och avfall kommer till största delen från närområdet – till exempel skogsaktörer som Södra och Vida, Stor Enso eller avfallsföretag som Stena Recycling, LBC Borås och Remondis. Runt 5 procent av avfallet importeras från till exempel Norge och ytterligare 15–20 procent från grannkommuner. Borås Energi och Miljö samlar in en del avfall själva också, särskilt i form av hushållsavfall.
– Vi märker att mindre och mindre brännbart avfall kommer från hushållssidan, vilket har att göra med att vi blivit bättre på att sortera och återvinna. Det är ju väldigt positivt för miljön och något vi får förhålla oss till.
Ibland hettar jobbet till och blir stressigt. Exempelvis när en panna trillar ur och man måste starta upp en av bolagets reservanläggningar. Då ansvarar han för att snabbt organisera logistiken för att ordna fram såväl bemanning som bränsletransporter.
– Man behöver kunna hålla många saker i huvudet samtidigt. Men jag jobbade som controller tidigare så jag är van, säger Jörgen Antemyr.
En arbetsdag:07:00 Kollar igenom mejlen samt systemet Qlik Sense, där man kan se avfallsleveranser och produktion.
09:00 Tittar igenom biobiz, som på motsvarande sätt visar läget för biobränsle.
13:00 Går igenom leverantörsfakturor i affärssystemet. Flis, pellets, olja, transporter, etc.
14:00 Tar en promenad för att inspektera flislagret ett par hundra meter från kontoret.
15:00 Möte med produktionschefen för att planera kommande veckors drift.
16:00 Hemgång.