Kärnkraftsprojekten i Europa har gått ganska trögt under de senaste decennierna. Ett exempel är finska Olkiluoto 3 som väntas vara i full drift i december 2022, först 17 år efter byggstart.
Men det finns länder där kärnkraftsutvecklingen går snabbare. Ett exempel är Förenade arabemiraten, beläget på nordöstra delen av den arabiska halvön, granne med Saudiarabien.
Här har man byggt det första kärnkraftverket i arabvärlden där kraftsystemen hittills baserats på naturgas och olja.
Den jättelika anläggningen Barakah vid kusten väster om Abu Dhabi består av fyra reaktorer (1 400 MW vardera). Två är redan klara och de andra två ska tas i kommersiell drift i under de kommande åren – cirka 11 år sedan de första spadtagen togs. Totalt kommer anläggningen kunna producera cirka 40 TWh när den är klar – motsvarande cirka en fjärdedel av landets förväntade elkonsumtion.
Baskraft ska komplettera solelen
Varför har Förenade Arabemiraten då valt att satsa på kärnkraft? Det var en av frågorna som Mohamed Al Hammadi, vd för ägarbolaget ENEC, berättade om på ett seminarium anordnat av Sveriges kärntekniska sällskap i mitten av augusti.
Förenade Arabemiraten har under en lång tid velat minska sitt beroende av fossila bränslen och förbättra effektiviteten i sitt energisystem. Samtidigt väntas elbehoven, likt i Sverige, att öka kraftigt under kommande år.
Landet har goda förutsättningar för solenergi och satsar stort på tekniken. Målet är att 44 procent av energimixen ska vara förnybar till 2050. Men det krävs ytterligare energislag som kan agera som baskraft, enligt Mohamed Al Hammadi.
Frågan var var denna baskraft skulle komma ifrån och efter en noggrann utvärdering av olika alternativ beslutades att välja kärnkraft som det bästa alternativet.
Resan tog sin början 2009 när det sydkoreanska företaget KEPCO valdes som huvudleverantör tillsammans med sina tredje generationens APR-1400-reaktorer. Byggandet inleddes 2012.
Mohamed Al Hammadi säger att man utvärderade flera olika huvudleverantörer och lösningar. Men det var viktigt att tekniken var beprövad och att huvudleverantören hade färsk erfarenhet från liknande projekt samt en välutvecklad logistik- och leverantörskedja.
– Koreanerna var mycket hjälpsamma och proaktiva. Det var också en styrka att de var beredda att riskera egna pengar i projektet. De äger nu en 18-procentig andel i Barakah-anläggningen, säger Mohamed Al Hammadi.
Stordriftsfördelar vid byggnationen
Projektet var inte befriat från utmaningar. Finanskrisen försvårade tillgången på kapital, och Fukushima-olyckan 2011 kastade en skugga över hela kärnkraftssektorn. När coronapandemin bröt ut var man precis i färd med att testa reaktorerna. Men Mohamed Al Hammadi säger att man lyckades fortsätta ändå utan direkta konsekvenser.
Han menar att även själva byggandet inledningsvis visade sig kräva mer arbetskraft än man hade trott. En viktig lärdom som även andra länder kan ta med sig är att det finns betydande stordriftsfördelar vid konstruktionen av ny kärnkraft.
– De två sista reaktorerna krävde hälften så mycket arbetskraft att bygga som de två första. Det är tack vare hur mycket vi lärde oss på vägen, säger Mohamed Al Hammadi och fortsätter:
– Det handlar om väldigt komplicerade byggprojekt, och den här kompetensen förtvinar snabbt om den inte används. Har man ett längre gap mellan byggprojekten än ett eller två år så kommer många i personalen att byta jobb. Så min rekommendation är att bygga mycket – och bygg det tätt inpå tidsmässigt.
Kärnkraftsprogrammet innebär mycket höga krav på kompetensförsörjning på grund av hur avancerad teknik det handlar om. Mohamed al Hammadi säger att landet har satsat mycket på att utveckla en bra säkerhetskultur samt att utbilda nya studenter i tekniken.
– Vi tror att den här kompetensutvecklingen även kommer gynna andra sektorer i vår ekonomi.
Hur kan man då garantera att de kommer få elen såld till ett rimligt pris? Mohamed al Hammadi förklarar att elmarknaden i UAE är kraftigt reglerad och dessutom övervägande nationell. I motsats till hur det går till inom EU är man inte sammankopplad med grannländerna i någon större utsträckning.
– Men det är inte omöjligt att vi blir mer sammankopplade i framtiden, säger Mohamed al Hammadi.
Överväger man att bygga ytterligare ny kärnkraft, och kommer det i så fall vara storskalig kärnkraft eller är det även möjligt med SMR (små modulära reaktorer)?
Mohamed al Hammadi svarar att de även utvärderar SMR-teknik.
– Men min åsikt är att oavsett vad man gör så ska man investera i teknik som finns just nu. Man kan inte bygga sin framtid på förhoppningar om teknik som kanske kommer finnas.
Fakta - kärnkraftverket BarakahBeläget vid Abu Dhabis kust cirka 53 km väster om staden Ruwais.Har fyra stycken tredje generationens APR-1400-reaktorer från KEPCO, på 1 400 MW vardera och med planerad livslängd på 60 år.Anläggningen ska kunna producera mer än 40 TWh per år.Barakah planeras att täcka cirka 25 procent av Förenade Arabemiratens elbehov när det når full drift de kommande åren.Total byggkostnad uppskattas till cirka 240 miljarder kronor.
Linus Olin