På Trelleborgs Energi märker man en stor oro bland kunderna för elpriserna i höst och vinter. Det gäller huvudsakligen små och medelstora företag, men även en rad privatkunder.
– Det är många företag som nu ser att hela deras vinstmarginal går till att betala elräkningen. Det är ju oerhört deprimerande, säger Magnus Sahlin.
Nordic Greens meddelade i slutet av augusti att de ställer in vinterns tomatodling. Bolaget odlar vanligtvis tomater i sina växthus på 160 000 kvadratmeter, varav 20 000 kvadratmeter har ledbelysning som lyser 18 timmar per dygn.
– Vår elräkning landade förut på minst en miljon kronor i månaden. Med dessa priser som råder nu kan vi landa på fem-sex miljoner i månaden, säger Mindaugas Krasauskas, platschef på Nordic Greens i Trelleborg till TT.
De höga priserna gör att de inte får lönsamhet i odlingen.
– Det är väldigt tråkigt, men tyvärr väntat med tanke på de helt vansinniga elpriserna vi nu ser. Regeringen måste vidta kraftfulla åtgärder omedelbart, både på kort sikt genom bidrag och på lång sikt med ändrad prismodell och mer elproduktion i södra Sverige sikt, säger Magnus Sahlin och fortsätter:
– Annars kommer vi att se väldigt många företag gå omkull och med det en massarbetslöshet vi tidigare inte sett maken av i Sverige.
”Vi måste hantera detta som en kris”
Regeringen presenterade i mitten av augusti ett högkostnadsskydd för elpriser till hushåll och företag – något som kan bli ett viktigt ekonomiskt bidrag för elkunderna i höst och vinter.
– Det är naturligtvis positivt, men det behandlar ju bara om att lindra symptomen. Det viktigaste är att vi löser problemen, så att det inte blir så att staten ger med ena handen och tar med den andra, säger Magnus Sahlin upprört.
– Vi måste se att vi befinner oss i ett krisläge. Vi hanterade coronapandemin ganska bra och det var ett krisläge. Nu har vi en lågintensiv kris, men vi hanterar den inte som en kris vilket är problemet. Vid en kris måste andra regler gälla, säger Magnus Sahlin.
Han vill se att regeringen gör en rad åtgärder, bland annat underlättar för kraftvärmen och ta bort de pålagor som har försämrats dess konkurrenskraft, kortar ner tillståndsprocesser för ny fossilfri elproduktion och ser till att vindkraft till havs kan byggas både snabbare och i större utsträckning.
– Vi behöver även samtidigt satsa stort på ett nationellt energieffektiviseringsarbete, där ligger Sverige efter jämfört med många länder i Europa, där krismedvetenheten är större, menar Magnus Sahlin.
Många åtgärder för att hjälpa kunderna
På Trelleborgs Energi arbetar de med en rad åtgärder för att hjälpa sina kunder med de stigande elräkningarna.
– Det vi kan göra på kort sikt är att hjälpa våra kunder genom energieffektiviseringstjänster, så att de kan minska sin energiförbrukning. Det finns även möjlighet att betala fakturan på avbetalning eller att få anstånd, något som jag tror kommer att öka under hösten, säger Magnus Sahlin.
I slutet av augusti lanserade Trelleborgs Energi timavtal, vilket gör att kunderna kan styra sin elanvändning till tidpunkter på dygnet då elen kostar som minst.
– Vi kommer att koppla tjänster till detta, bland annat att man ska kunna styra sin värmepump efter spotpriskurvan.
– Vi arbetar även med fjärrvärme, vilket avlastar elnätet. Där ser vi ett enormt uppsving och vi har gjort flera nyanställningar för att klara av alla förfrågningar, säger Magnus Sahlin.
På längre sikt jobbar energibolaget med att få mer elproduktion i Trelleborgsområdet, bland annat genom att kunna installera solceller på alla kommunala byggnader och att bygga en stor solcellspark. Därtill satsar bolaget på vätgas, vilket på sikt kan stötta elnätet vid hög belastning och därmed ha en dämpande effekt på elpriset.
Ann-Sofie Borglund