Priserna har stigit lavinartat under hösten. Många hushåll känner en stor oro för hur de ska kunna betala de höga kostnaderna för elen. Markus Wråke, vd på Energiforsk, tycker att det finns anledning att skydda hushållen, och även företag, mot vidare prishöjningar och stötta de hushåll som är i behov av hjälp:
– Priserna har stigit så snabbt och många har inte haft en möjlighet att anpassa sig eller investera i energieffektivisering. Därför behövs det realistiska förslag som kan bli ett reellt stöd för de som har svårt att klara de höga elpriserna, säger Markus Wråke.
Men han poängterar att det är viktigt att de åtgärder som föreslås inte undergräver möjligheten och incitamenten för att energieffektivisera:
– Det innebär att åtgärder som behåller prissignalen och är träffsäkra mot de hushåll och företag som har svårast att klara de höga priserna är att föredra. Tyvärr präglas inte partiernas förslag av det. Till exempel tror jag att socialdemokraternas och moderaternas olika förslag om ett tillfälligt högkostnadsskydd tar bort prissignalen och knuffar över en del på företagen, säger Markus Wråke.
– Alla förslag utom miljöpartiets siktar på att sänka priserna på nuvarande och framtida konsumtion. Sådana åtgärder minskar motiven att spara el och leder indirekt till högre pris för alla konsumenter eftersom elanvändningen ökar. Å andra sidan innebär MP:s förslag relativt små möjligheter för många hushåll och företag att snabbt sänka sina kostnader.
Flera av partiernas förslag är bra i grunden tycker Markus Wråke, men flera av dem är svåra att genomföra på kort sikt, som till exempel att drastiskt korta tillståndsprocesserna. Att involvera Svenska kraftnät för att ta fram åtgärder som sänker elpriset är en möjlig väg, anser Markus Wråke, men på kort sikt tror han att det är minskad efterfrågan genom energibesparing och energieffektivisering som är huvudspåret. På lång sikt behövs även ökad elproduktion och andra åtgärder.
Energiforsk har nyligen genomfört en studie tillsammans med forskare från Ea Energy Analyses, Energy Modelling Lab och Profu. Studien simulerar hur elpriserna i Europa effektivast kan sänkas de närmaste tre åren.
– Minskad efterfrågan är det i särklass snabbaste sättet att få ner elpriserna i Europa och södra Sverige, avslutar Markus Wråke.
Så här ser partiernas förslag ut i korthet:
Moderaterna
Tillfälligt högkostnadsskydd för privata elkunder under vintern 2022/2023 enligt samma modell som i Norge. Om månadspriset överstiger en viss nivå kommer staten stå för en majoritet av den överskjutande kostnaden den månaden. Kostnaden finansieras genom slopad BNI-justering av biståndet, en omfördelning av pengar från klimatklivet samt från Vattenfalls ökade vinst.
Centerpartiet
Vill sänka elpriset genom att drastiskt korta tillståndsprocesserna för att få till en fördubblad elproduktion till 2030. Elnätsavgifterna ska sänkas med 30 procent för alla hushåll 2024. Partiet vill införa ett grönt avdrag, på som mest 25 000 kronor, för åtgärder som effektiviserar energianvändningen genom till exempel värmepump eller fjärrvärme.
Liberalerna
Vill sänka momsen på el från 25 till 6 procent. Energiskatten på el sänks i ett första steg med 5 öre/kWh. Målet är att elskatten på lång sikt ska halveras. Åtgärderna skulle totalt leda till 20 miljarder kronor i minskade skatteintäkter. Partiet vill att det stiftas en lag om enhetliga elpriser i hela landet.
Socialdemokraterna
Hushållen ska kompenseras med ett högkostnadsskydd som utformas som en slags återbäring av de flaskhalsintäkter som betalats in till Svenska kraftnät. Minst 30 miljarder kronor, och lika mycket till näringslivet, ska gå till hushållen som stöd genom åtgärder som sänker elpriset, sänker nätavgiften eller ger återbäring. Svenska kraftnät får i uppdrag att ta fram förslag till hur det ska gå till. Mest stöd ska gå till hushållen i Södra Sverige.
Vänsterpartiet
Den inhemska marknaden ska separeras från exporten. Det ska enligt partiet ge ett ”Sverigepris” på el, som prissätts efter den el som produceras för den svenska elmarknaden. En sådan åtgärd skulle stabilisera det svenska elpriset på i genomsnitt 40 öre/kWh, men skulle inte påverka exporten, enligt Vänsterpartiet.
Miljöpartiet
Staten ska stå för 80 procent av hushållens åtgärder för energieffektivisering. Åtgärder som ska få stöd är installation av bergvärme och värmepump och förbättringar av isolering och ventilation.
Kristdemokraterna
Partiet vill tillfälligt slopa momsen på el under fyra månader, december till mars. Energiskatten på el föreslås bli rörlig och ska sänkas med 10 öre eller mer om priset överstiger det genomsnittliga priset för de senaste fem åren. Totalt beräknas båda åtgärderna kosta cirka 15 miljarder kronor som finansieras med tillfällig extra bolagsskatt på elbolagens vinster.
Sverigedemokraterna
Under vintermånaderna, november-februari, vill partiet sänka skatten till lägsta möjliga nivå, 6 öre/kWh. Momsen ska slopas helt under den perioden. Partiet har svårt att ange någon total kostnad för åtgärderna, men beräknar omkring 3 miljarder kronor för skattesänkningen. SD vill ge staten möjlighet att kompensera elintensiva industrier för höjda elpriser.
Marie Kofod-Hansen