Det var i slutet av augusti som ett antal elpatroner i reaktor 4:s tryckhållare i Ringhals gick sönder under ett funktionstest efter den årliga revisionen av verket. Då meddelade Vattenfall att reaktorn troligen skulle tas i drift den 30 november. Men nu har företaget skjutit fram starten till den 31 januari
Det innebär att reaktorn står still mitt under den period då Sverige har som störst behov av el. Svenska kraftnät varnar nu för att risken för effektbrist ökar ytterligare.
– Vi får ett ökat importberoende för att upprätthålla effektbehovet. Och när vi som bäst behöver importera el finns den kanske inte att tillgå. Vi har alltså gått från en situation där vi har bedömt att risken för effektbrist har gått från låg till reell risk. Det innebär att vi kan tvingas koppla bort elanvändare i vinter, säger Erik Ek, strategisk driftchef på Svk, i en presskommentar.
Om Ringhals 4 skulle vara i drift som planerat den 1 december – och vintern blir normal – hade det totala importberoendet landat på 36 timmar. Men med denna nya situation ökar importberoendet till 149 timmar, enligt Svk:s beräkningar.
– Den el som Ringhals 4 nu inte producerar ersätts av dyrare elproduktion. Det innebär således en press uppåt priserna, säger Erik Ek.
Dubbel smäll för elanvändarna i syd
Enligt Christian Holtz, elprisanalytiker på Merlin & Metis, kommer stoppet innebära en dubbel smäll för elanvändarna i södra delen av sverige (SE3 och SE4):
– Dels försvinner cirka 1100 MW planerbar elproduktion, som hade behövts nu mer än någonsin. Dels tillför Ringhals elsystemet med flera viktiga tekniska egenskaper. Bortfallet av dessa kommer sannolikt medföra att Svk tvingas reducera överföringskapaciteten från norr till söder och SE3 och SE4 kommer således även att få mindre billig el från norra Sverige, säger Christian Holtz.
Stoppet kommer också få återverkningar på priset:
– Totalt kommer detta enskilt att innebära ett par procent högre elpris i SE3 och SE4 och sett som genomsnitt över vinterhalvåret (oktober–mars) skulle jag säga att 3 SEK/kWh är en rimlig förväntansbild för SE3 och en bit över 4 SEK/kWh för SE4.
Samtidigt poängterar Christian Holtz att osäkerheten är större än någonsin kring var elpriset kommer hamna.
– Väder och vind kommer till exempel att spela en väldigt stor roll. En kall och högtrycksbetonad vinter skulle medföra både hög elanvändning och låg vindkraftsproduktion – då är uppsidan i elpriset stor. Skulle det däremot bli en slaskig och blåsig vinter ser det betydligt bättre ut, konstaterar Christian Holtz.
Testmodell av tryckhållaren
På Ringhals arbetar företaget för fullt med leverantörerna av komponenter för att ta fram specialverktyg och resevdelar, som måste nytillverkas. Bland annat byggs en modell i full storlek av den 12 meter höga tryckhållaren upp i företagets testcenter för att förbereda för den komplicerade reparationen.
– Tryckhållaren är radioaktiv, så alla arbeten förbereds noggrant. Att öva i testmiljö hjälper oss att arbeta säkert och effektivt när vi är klara för att utföra de faktiska reparationsarbetena, säger Björn Linde, vd för Ringhals, i en presskommentar.
– Vi har ett stort jobb framför oss, men motivationen är stark eftersom kärnkraften är efterfrågad i södra Sverige. Alla tillgängliga resurser läggs på att få Ringhals 4 i drift, säger Björn Linde.
Fakta: Reaktorns tryckhållare
Tryckhållaren är en av tryckvattenreaktorns större komponenter: 12,8 meter lång, en diameter på 2,4 meter och vikten är cirka 84 ton. Det är tryckhållaren som ser till att trycket i reaktorn är så högt att vattnet inte kokar. Trycket höjs om man tillför värme via elpatroner i botten av tryckhållningskärlet, och sänks om man sprutar in vatten i ångan i den övre delen av komponenten. Vid en funktionsprovning inför uppstarten av Ringhals 4 gick ett antal av elpatronerna sönder. Dessa behöver bytas och tryckhållaren repareras innan elproduktionen kan återupptas.
Källa: Vattenfall
Johan Wickström