Det är många branscher som sedan 1990-talet infört datakommunikation baserat på 2G-näten (GSM), som har mycket god täckning i hela landet. Kommunerna har datakommunikation till sina VA-anläggningar och trygghetstelefoner. Fastighetsägare styr portar och larmsektorn kommunicerar till lokala larmsystem. Elbolag och fjärrvärmebolag har använt 2G för att mäta förbrukning av el och fjärrvärme. De flesta energiföretag har redan bytt till andra mobilnät, men det finns fortfarande en hel del företag som sitter med gammal teknik.
Idag finns cirka 500 000 till 600 000 2G-abonnemang i Sverige som nyttjas för datakommunikation till mätare, styrutrustningar och sensorer av olika slag. Ungefär hälften av abonnemangen finns hos energiföretag och resten finns huvudsakligen hos kommuner, fastighetsägare och lantbruket, enligt branschorganisationen TechSverige.
Säljer frekvenser till högstbjudande
De nuvarande 2G- och 3G-tillstånden innehas av Telia, Telenor och Tele2 och gäller till december 2025. Den statliga myndigheten Post- och telestyrelsen (PTS) har nu startat en auktionsprocess för att sälja dessa radiofrekvenser till högstbjudande operatörer. Det betyder att de flesta eller alla befintliga 2G -och 3G-nät kommer att avvecklas till förmån för nya generationer mobilnät där frekvenserna används. Auktionen om de nya tillstånden ska starta i september 2023, enligt PTS planer. Detta kan leda till att det inte finns något 2G- eller 3G-nät alls efter den 1 januari 2026.
De mobiloperatörer som vinner vid PTS auktion nästa år kan välja om de vill använda 2G, 3G, 4G eller 5G i sina nät. Det är vad PTS nya tillstånd innebär och syftet är teknikneutralitet för att inte förhindra teknikutvecklingen, anger PTS. Operatörerna kan då välja att införa de nya 5G-näten i alla frekvensbanden.
Tunga aktörer som använder 2G har reagerat på beskeden från PTS. Energiföretagen efterlyste 2021 att mobilnät baserade på 2G och 3G ska vara i fortsatt drift efter den 1 januari 2026. De vill undvika ett snabbt och förtida utbyte av mätare, modem och annan utrustning. Enligt Energiföretagen handlar det om en extrakostnad på 700 miljoner kronor.
– Som läget presenterades för Energiföretagen hösten 2021 så var bollen i rullning. Vi ville ha garantier att 2G och 3G skulle vara i fortsatt drift men det fick vi inte, säger Matz Tapper, som representerat Energiföretagen i diskussionerna med PTS.
Tele2 håller dörren öppen
Energi har frågat de tre stora mobiloperatörerna, Telia, Telenor och Tele2 hur de ser på den fortsatta driften av 2G. Samtliga dessa företag kommer delta vid auktionen, men det är bara Tele 2 som håller dörren öppen för 2G efter 2026.
– Ericssons teknik klarar redan idag 2G och 5G. Allt beror på hur mycket spektrum vi får tillgång till från PTS i kommande auktion, säger Fredrik Hallstan, presschef på Tele2.
Pernilla Rydmark, projektledare på PTS, har haft kontakt med telekomjätten Ericsson om möjligheterna för operatörer att hålla 2G i fortsatt drift parallellt med 5G-nät.
– Det finns en möjlighet att ha 2G i fortsatt drift, operatörerna kan ha 5G och 2G i parallell drift efter den 1 januari 2026, säger Pernilla Rydmark.
PTS har även frågat de stora mobiloperatörerna om 2G efter 2026.
– De har sagt att fortsatt drift för 2G efter 1 januari 2026 är ointressant ur affärssynpunkt, men det beror på hur det går vid auktionen 2023, säger Pernilla Rydmark.
PTS har också publicerat uppgifter när andra länder planerar avveckla sina 2G-nät.
– Min uppfattning är att nästan alla 2G-nät i Europa kommer att avvecklas före 2030 och i resten av världen senast år 2035, säger Tommy Ljunggren, som arbetar för TechSverige med telekomfrågor.
”Viktigt att sätta sig in i alternativen”
TechSverige har arbetat med en kampanj under ett par års tid för att informera de olika branscherna och användargrupperna om att de behöver byta till nya nättjänster som till exempel 4G och 5G före utgången av 2025.
– Många har inte varit förberedda på detta budskap från mobiloperatörerna. De har gjort en egen analys om att GSM-näten kan vara i drift ytterligare en tid, säger Tommy Ljunggren.
Det är viktigt att alla aktörer sätter sig in i vilka alternativ som verkligen finns om och när GSM avvecklas, menar Tommy Ljunggren. Han pekar exempelvis på mobildatanätet LoRa, 4G-näten och, om några år, 5G som de bästa alternativen.
– 2G-näten har varit i drift i 30 år och efter så lång tid borde man kunna hitta bättre och billigare alternativ för mobil datakommunikation, säger Tommy Ljunggren.
Enligt Matz Tapper på Energiföretagen är de flesta energiföretag medvetna om läget.
– De flesta har koll på situationen, men det finns säkert många som inte har handlat upp all ny teknik som behövs inför avvecklingen, säger Matz Tapper.
Auktion för nya frekvenser
I september 2023 planerar Post- och telestyrelsen (PTS) att genomföra en auktion för 2G- och 3G-nätet. De operatörer som vinner ett eller flera tillstånd vid auktionen får rätt att använda radiofrekvenserna till mobilnättjänster i 23–25 år med start 2026.Sista ansökningsdag för de operatörer som vill delta vid auktionen är den 30 september 2022.
Göte Andersson